![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 12.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Ostatnio zacząłem pisać nową aplikację i już na samym początku pojawił się pewien problem. Otóż konfigurację systemu chcę przechowywać w bazie danych (konkretnie tabela "configuration"). Zawiera ona trzy wartości: config_id, config_name oraz config_values. W config_values konfiguracaja jest przechowywana w formacie tablicy z danymi php - czyli:
Zapisywanie tych danych wygląda następująco:
I tu pojawia się problem ponieważ zawartość 'config_values' jest traktowana jako zwykły tekst, a nie jako tablica, przez co nie mogę się odwołać np. $this->_prefs['metatags']['name'] a po wyświetleniu wartości $this->_prefs['metatags'] ukazuje się cały kod tablicy jako tekst. Czy ktoś jest w stanie pomóć rozwiązać ten problem? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 112 Pomógł: 20 Dołączył: 10.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zapisuj do bazy tablicę zserializowaną i odserializowuj ją przy odczycie.
serialize" title="Zobacz w manualu php" target="_manual, unserialize" title="Zobacz w manualu php" target="_manual pozdr. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Wyciągając tak "tablicę" z bazy nie otrzymasz tablicy w rozumieniu programistycznym.
Zainteresuj się funkcjami serialize - przy zapisie do bazy unserialize - przy wyciąganiu danych z bazy Powinny rozwiązać Twój problem. Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 12.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
EDIT: Wszystko już działa. Dzięki za szybką i rzeczową pomoc (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
Ten post edytował dkruczek 12.12.2006, 10:37:53 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
nie zebym sie czepial, ale masz tak:
conf_values a dobierasz sie do: config_values jak dla mnie jest tu pewna subtelna roznica miedzy tymi dwoma indexami |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 05:34 |