![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 169 Pomógł: 0 Dołączył: 27.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chce w panelu admina dodac modul ktory bedzie odpowiedzialny za tworzenie formularzy.
np wybieram sobie 4 pola input 2 textarea nadaje im tytuly itp. Wszystko zapisuje sie do bazy danych. Na stronie w odpowiednim miejscu uzytkownik moglby dodawac dane do bazy wlasnie poprzez ten formularz stworzony w acp. Tak wyglada teoria gorzej z praktyka. Jakies pomysly ? Ten post edytował Dandelion 12.12.2006, 18:20:18 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 856 Pomógł: 19 Dołączył: 30.08.2005 Skąd: 100lica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W sumie to 10 minut roboty
1. W panelu admina wybierasz z listy typ pola, z boku wpisujesz nazwe pola 2. Zapisujesz to do bazy (możesz rozszerzyć to o dodawanie pozycji pola w tym formularzu) 3. Po nacisnieciu guzika dodaj sprawdzasz czy nazwa sie nie powtarza i dodajesz to do bazy z uzględnieniem jakiegoś ID tego formularza 4. Potem to tylko dajesz moduł do wstawienia z określeniem ID formularza To tak w skrócie -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 169 Pomógł: 0 Dołączył: 27.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale jak wyswietlic taki formularz dla uzytkownika.
Zalozmy ze wybralem 2 pola textarea 1 text mam pobrac z bazy danych ilosc tych pol a nastepnie w petli wyswietlac ? A co do sortowania chcialbym zeby np wygladalo to tak. Input textarea textarea Wydaje mi sie, ze wystarczy dodac do bazy danych pole np: pozycja i tam zapisywac pozycje ktora bedzie mozna ustawic w acp Czy mam dobry tok rozumowania :] |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 856 Pomógł: 19 Dołączył: 30.08.2005 Skąd: 100lica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to masz baze
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Tak sie zastanawialem. Jak to jest rozwiazane w niektorych frameworkach ze na podstawie podanej tabeli w bazie danych, generuja gotowe formularze do dodawania/edytowania/usuwania. Nie chodzi mi o przyklady tylko o czysta teorie
|
|
|
![]()
|
|
Zauważ że framework nie jest tylko prostym formularzem tylko złożoną aplikacją.
Jak chcesz się dowiedzieć jak to jest zrobione obejrzyj kod -------------------- |
|
|
![]()
|
|
tak zdaje sobie z tego sprawe.
Chodzilo mi o same rozumowanie np: Pobieraja nazwy pol i ich typy z danej tabeli. I na ich podstawie tworza odpowiednie formularze Pytam akurat o to bo uznalem ze 2 rzeczy zajmuja najwiecej w moich plikach. Sa to: Zapytania do bazy formularze dlatego szukam sposob zeby ten drugi problem wyeleminowac. Ps: to ze to jest w jakims skomplikowanym framework nie znaczy, ze nie mozna probowac napisac tego dla siebie chodzby dla wlasnej satysfakcji Ten post edytował Dandelion 16.12.2006, 00:28:48 |
|
|
![]()
|
|
Prawdopodobnie coś w tym guście
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 04:36 |