![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 116 Pomógł: 0 Dołączył: 14.01.2004 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich
![]() Kod dziala tak jak to sobie zalozylem wiec bledow zadnych typu parsy, czy inne errory nie ma, jednak zalezy mi na optymalizacji tego kodu, a niestety doswiadczenie mam niewielkie i podejrzewam ze jest to raczej przerosniety smok ![]()
pozdrawiam ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 611 Pomógł: 19 Dołączył: 28.02.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jesli chodzi o
-wydajnosc "5" -obiektowość "0" -funkcjonalnosc tabeli admini "0" Po co masz kilku adminów jak i tak nie ważne w które hasło trafi gość ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 116 Pomógł: 0 Dołączył: 14.01.2004 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to jak to zalatwic? zamiast * w SELECT wrzucic SELECT passwd?
Puki co admina mam tylko jednego, ale wiadomo w przyszlosci sie to zmieni. W takim razie jak to poprawic? Zmienic ta piekielna * w zapytaniu sql o haslo? A co do projektowania obiektowego, to zdaje sobie sprawe, ze obok zorientowanych obiektowo aplikacji to to nawet nie stalo. Niestety kiedys dawno dawno nauczylem sie troche podstaw php i po dosc niedlugim czasie zarzucilem dalsza nauke, gdyz wciagnelem sie w zgola inny temat, jezeli chodzi o kompy... dzisiaj wracam do programowania w php poniekad z przymusu i zaczynam ze starymi (wiem - niekoniecznie dobrymi) przyzwyczajeniami :/ dlatego ten kod tak nieciekawie raczej wyglada ![]() prosze o jeszcze jakies sugestie, ew. co moge zrobic, zeby ten kod zamienic w obiektowy ![]() EDIT: zrobilem drugiego admina i jest roznica, jakie haslo sie wpisze, wiec pod tym wzgledem jest ok. Ten post edytował rozny 11.12.2006, 14:27:35 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 2 Dołączył: 30.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hasło hasłem, Każdy kolejny admin to większa szansa dla osoby postronnej na odgadnięcie hasła, bo loginu to ja u ciebie nie widziałem
|
|
|
![]()
|
|
nie rozumiem... przecie sprawdza w bazie danych czy istnieje podany admin i czy haslo jest takie jakie w bazie danych przypisane dokladnie temu userowi, jak jest zle to nie loguje... moze mam blad w rozumowaniu...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 945 Pomógł: 7 Dołączył: 15.03.2005 Skąd: katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mi sie nie podoba troszke to pokręcone
np $sql = "SELECT * FROM admini WHERE login='".$_POST['login']."' LIMIT 0,30"; co to ma byc tzn ze jak bede mial tzn ze moga byc 2 takie same nicki ... bez sens w twoim przypadku bedzie ok 35 i klapa nie lepiej takk
Ten post edytował acztery 11.12.2006, 16:09:51 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
po co tobie pole Haslo skoro i tak nie szukasz hasla w bazie?
![]() sprawdzanie czy jest uzytkownik o takim loginie i takim hasle -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 475 Pomógł: 0 Dołączył: 1.04.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I poczytaj o tym, jak się teraz powinno używać sesji..
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 945 Pomógł: 7 Dołączył: 15.03.2005 Skąd: katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
netjaro poczytaj .....
http://www.klaban.torun.pl/help/phppl/func...registered.html http://pl2.php.net/session_is_registered Ten post edytował acztery 11.12.2006, 22:23:28 |
|
|
![]()
|
|
session_is_registered wzialem bezposrednio z manuala pl.php.net z rozdzialu dot. sesji, wiec tutaj zaufam specjalistom, ktorzy pracuja nad php, co do reszty to podumam i podziubam i poprawiem
![]() Dzieki wielkie za opinie ![]()
Chce wyciagnac z bazy danych newsa o danym ID, przesylanym getem w linku. Wyskakuje mi mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL resul... Czy mysql_fetch_array dziala tylko w pentli? Chce wyciagnac tego newsa o danym id, ale sypie sie w tym miejscu a zapytanie SELECT * FROM... jest skonstruowane poprawnie.... Jakies sugestie? Ten post edytował rozny 12.12.2006, 12:09:08 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
1.
Dobrze skonstruowane? Śmiem oponować : )
To ma wyciągnąć jeden rekord z bazy? Może jednak coś takiego?
2. Cytat session_is_registered wzialem bezposrednio z manuala pl.php.net z rozdzialu dot. sesji, wiec tutaj zaufam specjalistom, ktorzy pracuja nad php, co do reszty to podumam i podziubam i poprawiem smilingsmiley.gif Tak, Faktycznie tak jest tam napisane. Jest też Cytat Notatka: Jeśli użyta została tablica $_SESSION (lub $HTTP_SESSION_VARS dla php 4.0.6 lub starszych), do sprawdzenia czy zmienna została zarejestrowana w sesji należy użyć funkcji isset() na tablicy $_SESSION. oraz Cytat Uwaga! Przy użyciu $_SESSION (lub $HTTP_SESSION_VARS), nie należy używać session_register(), session_is_registered() i session_unregister(). NIE używaj session_register itp. To przeżytek, który zostanie zlikwidowany. Pozdrawiam. -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
Ok poprawie to, dzieki za wyprowadzenie z bledu
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz np: w samym zapytanie dać:
ORDER BY `kolumna` ASC / DESC I będziesz miał wynika sortowane np: rosnąco / malejąco odpowiednio dla danej kolumny. Ale może nie o to chodzi, to sorry ![]() Ten post edytował lopik 12.12.2006, 15:42:27 -------------------- w3c & c++
|
|
|
![]()
|
|
Wywala mi nieprawidlowy argument mysql_fetch_array jak dodam ten ASC / DESC... nie ma funkcji odwracajacej tablice tak jak array_reverse(): w przypadku np bazy na plikach txt?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Po co chcesz to odwracać? Padnie wydajność - jak używasz tego ASC/DESC?
Wpisujesz ASC/DESC do zapytania? Razem? Wystarczy wpisać w google i masz wynik : / http://webmade.org/kursy/kurs_mysql/cz2.php -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
Możesz np: w samym zapytanie dać: ORDER BY `kolumna` ASC / DESC Dodalem do zapytania SELECT * FROM.... tak jak wywnioskowalem z posta lopik'a. Wywalilo error... A odwrocic to chce, bo nie chce miec starych newsow na samej gorze a nowych na samym koncu wyswietlonej listy... niebardzo wiem jak mam znalezc odpowiedz na to pytanie... na googlach znalazlo mi kilka kursow na ktorych nie znalazlem dobrej odpowiedzi... EDIT: Juz sobie poradzilem ![]() Ten post edytował rozny 13.12.2006, 12:37:15 |
|
|
![]()
|
|
Przecież dałem Ci link :\
Ale dobra - zacytuje http://webmade.org/kursy/kurs_mysql/cz2.php : Cytat Sortowanie wyników
Gdy wybieramy jakieś dane z tabeli ważna sprawą jest sposób prezentacji danych. Wszystkie wydobyte za pomocą języka zapytań SQL możemy posortować w dowolny sposób. Do sortowanie służy klauzula ORDER BY. Wzór stosowania: SELECT nazwa_pola FROM nazwa_tabeli ORDER BY nazwa_pola [rodzaj_sortowania] Rodzaj sortowania nie jest obowiązkowy. Dostępne są dwa rodzaje sortowania: * ASC - sortowanie rosnąco, domyślny sposób sortowania * DESC - sortowanie malejąco Przykład zastosowania: SELECT `id`, `nazwisko` FROM `nba` ORDER BY `punkty` DESC -------------------- To think for yourself you must question authority and
|
|
![]()
|
|
Spoko Cysiaczek, juz dalem rade
![]() ![]() ![]() Jak co to bede jeszcze pytal o rozne sprawy w tym topicu ![]() To jeszcze takie pytanie. Czym zainteresowac sie jezeli chce wyswietlic okreslona ilosc znakow w jednej linii. Chodzi mi o to, ze chce wyswietlac w 1 linii np max 60 znakow, reszte przeniesc do 2 i tam tez wyswietlic max 60 itd... nie zalatwie tego tabelka ani divem o okreslonej szerokosci. Czy da sie to jakos zrobic w php, czy raczej musial bym pogrzebac w css? Juz wiem, ze bedzie jeszcze temat wysietlenia tylko czesci newsa, a do calego textu link <wiecej>, ale widzialem gdzies tutka jak to zrobic wiec raczej was tym nie bede meczyl ![]() PS. Przegrzebalem forum wszukajac podobnego tematu, ale nie znalazlem nic o wyswietlaniu okreslonej ilosci znakow w 1 linii. Pozdrawiam ![]() EDIT: Poradzilem sobie w CSS,ale nie jest to zbyt eleganckie rozwiazanie (nie ogranicza ilosci znakow), jak ktos ma ochote to moze przedstawic rozwiazanie w php ![]() EDIT:
Witam to znowu ja ![]() Tym razem pytanie co w tym zapytaniu jest niepoprawne... wywala mi: Parse error: parse error, unexpected T_STRING in D:\Program Files\programy\VertrigoServ\www\serwis\administracja\cfg\add_form.php on line 25 Jak robilem:
Wywalalo mi: You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near ':12:th, cinek, qazokm33, cinek, NULL)' at line 1 No i jak ja mam poprawnie to zapisac? Jak nie zastosuje kropek, wywala parse error, jak stosuje ' ' albo " " albo i ' " " ' to tez wyskakuje parse error ;( pomozcie prosze ![]() EDIT: dobra nie wazne juz ![]() Ten post edytował rozny 14.12.2006, 12:39:17 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.07.2025 - 01:06 |