![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Hej!
Mam problem z gettext(). Postepuje tak jak pisza w 'PHP4. Zaawansowane programowanie' + na http://pl2.php.net/manual/pl/ref.gettext.php tj. tworze plik witaj.php
wykonuje w konsoli komende wydrebniajaca frazy do translacji. Powstaje mi plik witaj.po. Tlumacze sobie te 2 frazy i poleceniem tworze plik witaj.mo. Strukture katalogow mam taka:
Skrypt wyglada ostatecznie tak:
Za nic w swiecie nie chce tlumaczyc napisow ![]() PS: phpinfo() podaje:
Ten post edytował phpion.com 11.12.2006, 11:31:39 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 68 Pomógł: 1 Dołączył: 27.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Katalog powinien mieć nazwę taką jak locale, a u Ciebie one są inne. Zamiast 'en' powinno być w tym przypadku 'en_EN', a zamiast 'pl' powinno być 'pl_PL'.
-------------------- lorem ipsum : polska społeczność zend framework
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Dzieki za odpowiedz jednak to nie to :/ nadal nie tlumaczy tekstow.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 68 Pomógł: 1 Dołączył: 27.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A wklej jeszcze wpisy z plików .po dla obu tekstów.
-------------------- lorem ipsum : polska społeczność zend framework
|
|
|
![]()
|
|
Wykonalem jeszcze raz wszystkie kroki, zeby nie bylo zadnych rozbieznosci. Utowrzylem plik witaj.po i witaj.mo tylko dla wersji angielskiej. Oto plik witaj.po z en_EN:
Tworzenie pliku *.mo konczy sie komunikatem:
Ustawienie kodowania na iso-8859-2 nie wyswietla tego komunikatu ale tlumaczenie nadal nie dziala. Ten post edytował phpion.com 11.12.2006, 16:36:55 |
|
|
![]()
|
|
W mojej aplikacji używam gettexta bardzo podobnie (tyle że w klasach, ale w tej sytuacji to bez znaczenia) z takimi różnicami:
- w pliku .po nowe linie oznaczam jako *N* zamiast \n - kodowanie mam ustawione na UTF-8 zamiast placeholdera CHARSET - nie ustawiam putenv("LC_ALL=$language"); - w bindtextdomain podaję ścieżkę bezwzględną Spróbuj to pozmieniać, może się okaże, że to pomoże. Jeśli nie, to zostaną chyba dwie możliwości: albo robisz jakiś błąd w ścieżkach, albo plik .mo jest błędnie kompilowany. Sprawdź jeszcze czy bindtextdomain() zwraca poprawną ścieżkę i czy po ustawieniu zmiennych LANG i LANGUAGES mają one prawidłowe wartości. -------------------- lorem ipsum : polska społeczność zend framework
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.08.2025 - 22:34 |