![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 190 Pomógł: 1 Dołączył: 20.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Szukam pomyslu na aplikacje webowa, ktora mam napisac na uczelni. Chodzi o to, ze mam ja napisac w 2 wersjach: 1. Standardowo, wykorzystujac php, MySQL, ale bez JavaScript i AJAXa 2. Opierajac calosc rozwiazania o AJAX Potem mam porownac obie wersje: funkcjonalnosc, wydajnosc i takie tam (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/snitch.gif) Czy przychodzi Wam do glowy pomysl na cos takiego, co sensownie mozna by napisac w tych 2 wersjach? Moze podsuniecie mi cos? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zarzadzanie wypozyczalnia samochodow, sam to teraz pisze.
"Opierajac calosc rozwiazania o AJAX" -- przegiecie, raczej: wykorzystac ajax tam gdzie sie przyda. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 190 Pomógł: 1 Dołączył: 20.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat raczej: wykorzystac ajax tam gdzie sie przyda Moze zle sie wyrazilem, nie chodzi oczywiscie o ladowanie AJAXa wszedzie, nawet tam gdzie to jest bezsensowne. Ale o w miare intensywne jego wykorzystanie. Zarzadzanie wypozyczalnia samochodow - a widzisz jakies potencjalne funkcje, ktore mozna by zrealizowac tradycyjnie, a potem na AJAX przerobic? Probuje sobie wyrobic jakies spojrzenie na temat i szukam inspiracji... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Np. przetwarzanie rezerwacji aut -- wybierasz z listy rezerwacje, wypisuje ci (AJAX) dostepne samochody z danej klasy (u mnie tak jest), klikasz na samochod -- dostajesz tablice zajetosci ((IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) kalendarz z rezerwacjami dla tego samochodu).
AJAX przyda sie tam gdzie zmieniasz mala rzecz i przeladowywanie strony to troche za duzo, trwa za dlugo (wlaczenie jakiejs opcji, dynamiczne selecty itp). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 112 Pomógł: 20 Dołączył: 10.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz spróbować napisać np. system zarządzania uczniami/nauczycielami/ocenami/zajęciami itp. No słowem chodzi mi o "dzienniczek ucznia". Dlaczego tak - każdy z nas ma to za sobą / w trakcie, więc doskonale wiadomo jakie informacje powinny się tam znaleźć i jak je trzeba przetwarzać - to ułatwia sprawę dokumentacji.
IMHO łatwiej zasiąść i ogarnąć co jest w takiej aplikacji potrzebne niż np. w komisie o którym pisze dr_bonzo - wydaje się proste, ale żeby funkcjonalność takiej aplikacji była, powiedzmy "pełna", musisz znać nieźle specyfikę działania takiego komisu. pozdr. |
|
|
![]()
|
|
Cytat IMHO łatwiej zasiąść i ogarnąć co jest w takiej aplikacji potrzebne niż np. w komisie o którym pisze dr_bonzo Zgadza sie, przeklinam za kazdym razem kiedy nie wiem jak to ma dzialac (projekt uczelniany a nie zlecenie wiec klient nie istnieje i nie mam kogo spytac), a ze jestem zarobiony to tylko to przyszlo mi do glowy. Cytat Chodzi o to, ze mam ja napisac w 2 wersjach: Co do dwoch wersji: zrob bez Ajaxa a potem go dodaj. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zablokowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 18.09.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moze to rzeczywiscie by byly jakies pomysly...
Chodzi mi glownie o to, zeby to sie dalo zrobic efektownie, czyli zeby po wprowadzeniu Ajaxa rzeczywiscie zaszly znaczace zmiany w funkcjonowaniu aplikacji. A nie ze wprowadzajac Ajaxa dodam kilka dynamicznych selectow i na tym mi sie skoncza pomysly, bo co wtedy porownywac? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A może coś takiego jak http://www.basecamphq.com/ czyli serwis do zarządzania małymi projektami. Ajax jest tam dość mocno stosowany-nie zwiększa może funkcjonalności, ale znacznie poprawia użyteczność.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 07:51 |