Ze względu na bardzo duże zużycie transferu postanowiłem napisać moją strone w oparciu o <div>
narazie jest to mało komunikatywne ale o co mi chodzi zaprezentuje na przykładzie:
tak wygląda zawartość która się pokazuje:
...
<div id="strona">123
<? include_once('glowna.php'); ?></div> ...
tak wygląda menu:
...
<a href="java script:adres('glowna.php')">Panel
</a> <a href="java script:adres('CzasDojscia.php')">Kalkulator
</a> ...
i tak wygląda skrypt który zmienia stronke:
<script LANGUAGE="JavaScript"> function adres(adres)
{
advAJAX.setDefaultParameters({
onInitialization : function(obj) { document.getElementById(obj.tag).innerHTML = "Preparing..."; },
onLoading : function(obj) { document.getElementById(obj.tag).innerHTML = "Loading..."; },
onSuccess : function(obj) { document.getElementById(obj.tag).innerHTML = obj.responseText; },
onError : function(obj) { document.getElementById(obj.tag).innerHTML = "Error..."; }
});
advAJAX.get({ url: adres, tag: "strona" });
advAJAX.setDefaultParameters({});
}
stwożyłem sobie formularz w jednej z podstron:
<form method="post" action="java script:adres('CzasDojscia.php')"> <input type="hidden" name="Szukaj" value="Ok"> <td>z (X|Y)
<input class="fm fm40" type="text" name="X1" value="" maxlength="5"><input class="fm fm40" type="text" name="Y1" value="" maxlength="5"></td> <td>do (X|Y)
<input class="fm fm40" type="text" name="X2" value="" maxlength="5"><input class="fm fm40" type="text" name="Y2" value="" maxlength="5"></td> <input class="fm fm40" type="text" name="Speed" value="" maxlength="5"></td> <td><input type="image" value="ok" border="0" name="s1" src="http://s1.travian3.pl/img/pl/b/ok1.gif" width="50" height="20"></td>
i wszystko było by dobrze ale nie chce mi przesyłać danych metodą POST... i teraz pytanie jak to zrobić??
teoretycznie mugłbym dac to w iframe i dać action="" ale plik css zabiera mi sporo transferu i chciałem aby ładował się tylko przy pierwsym otwarciu strony a potem aby poprostu był w pamięci przeglądarki...
pytanie więc jak to zrobić...
z góry dziękuje za wszelką pomoc