![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 9.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam taki problem zaczalem robic "dzienniczek ucznia" chodzi o to zeby moc zapisac swoje oceny i wyliczyc jaka srednia wychodzi. Zrobilem caly formularz i teraz zaczynaja sie problemy z przetworzeniem wypelnionych danych :?
Po wypisaniu wszystkich pol ma sie pojawic nowa stronka gdzie bedzie to wszystko ladnie przetworzone a z poszczegolnych przedmiotow bedzie wyliczona srednia ocen z zaokragleniem do 0,1. Najlepiej chyba gdyby to bylo w tabelce. Moze moglbyktos napisac jak zrobic chociaz jeden wiersz z reszta juz sobie dam rade. Ja wymyslilem narazie cos takiego:
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 856 Pomógł: 19 Dołączył: 30.08.2005 Skąd: 100lica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
printf("średnia %2.1f",($polski+$angielski+$matematyka+$fizyka+$chemia+
$wos+$geografia+$biologia+$historia+$po+$informatyka+$wf+$hiszpanski+$rosyjski+$francuski+$religia)/16); -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 9.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no ok to zadziala dobrze jezeli WSZYSTKIE pola beda wypelnione....
![]() ![]() jeszczcze jedno... najpierw ma wyliczyc srednia ocen z danego przedmiotu, nastepnie z wyliczonych srednich liczy "glowna" srednia. Mam nadzieje ze da sie to zrobic ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 856 Pomógł: 19 Dołączył: 30.08.2005 Skąd: 100lica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dać się da ale musisz wprowadzić więcej pól do formularza albo oceny pooddzielać przecinkami i wtedy
$matematyka=$_POST['matematyka']; $matematyka=explode(","$matematyka); $ile_ocen=0; $suma=0; for($x=0;$x<count($matematyka);$x++){ if (is_numeric($matematyka[$x])) $suma+=$matematyka[$x]; $ile_ocen++; } } if ($ile_ocen>0) $srednia=$suma/$ile_ocen; else $srednia=0; -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 0 Dołączył: 17.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a zamiast tego poczytaj o funkcji extract ($_POST); |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.08.2025 - 23:01 |