![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zablokowani Postów: 34 Pomógł: 0 Dołączył: 7.06.2002 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No wiec tak, jako ze nie jestem obeznany w zabawie z obrazkami, tak wiec moze chociaz ktos podrzuci pomysl do zrealizowania. Mianowicie chodzi mi o taki bajerek: mam na serwie duzy obrazek np. 1000px x 1000px teraz jak wybiore go chcialbym aby robil mi automatycznie miniature np. o stalych wymiarach 100px x 75px i ZAPISYWAL ja na serwa. Nie jestem pewien jak to jest jakby "w locie" zamienial to, ale czy przypadkiem obrazek nie zajmowalby tyle samo? Jak ktos ma jakis pomysl to pls help - a jak pisze na temat ktory wczesniej byl poruszany to z gory sorx.
-------------------- What do you see when you're looking into the eyes of the madman - on the verge of insanity?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 456 Pomógł: 0 Dołączył: -- Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 24.06.2002 Skąd: Polska/Lubartów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod <?
if(!$max_szerokosc) $max_szerokosc=150; if(!$max_wysokosc) $max_wysokosc=100; $rozmiar=GetImageSize($obrazek); $szerokosc=$rozmiar[0]; $wysokosc=$rozmiar[1]; $wspolczynnik_x=$max_szerokosc/$szerokosc; $wspolczynnik_y=$max_wysokosc/$wysokosc; if(($szerokosc<=$max_szerokosc)&&($wysokosc<=$max_wysokosc)) { $nowa_szerokosc=$szerokosc; $nowa_wysokosc=$wysokosc; } else if(($wspolczynnik_x*$wysokosc)<$max_wysokosc) { $nowa_wysokosc=ceil($wspolczynnik_x*$wysokosc); $nowa_szerokosc=$max_szerokosc; } else { $nowa_szerokosc=ceil($wspolczynnik_y*$szerokosc); $nowa_wysokosc=$max_wysokosc; } $zrd=ImageCreateFromJpeg($obrazek); $prz=ImageCreate($nowa_szerokosc, $nowa_wysokosc); ImageCopyResized($prz, $zrd, 0, 0, 0, 0, $nowa_szerokosc, $nowa_wysokosc, $szerokosc, $wysokosc); header("Content-type: image/jpeg"); ImageJpeg($prz, null, -1); ImageDestroy($zrd); ImageDestroy($prz); ?> zrób z tego funkcje i jako wartość podaj scieżkę do obrazka -------------------- pozdrawiam adam
zapraszam http://www.jezioro.com.pl |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zablokowani Postów: 34 Pomógł: 0 Dołączył: 7.06.2002 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wielkie thx chopoki
![]() -------------------- What do you see when you're looking into the eyes of the madman - on the verge of insanity?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 211 Pomógł: 0 Dołączył: 7.06.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Palli zadanie domowe dla ciebie
![]() zrob tak aby czytalo wszystkie pliki w katalogu ze zdjeciami i automatycznie robilo thumbnail'sy pozniej wysylalo mail'a z zalacznikiem. jak bedziesz mial klopoty to wal jak w dym... :!: |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 09:23 |