![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 5.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Napisałem nastepujacy program:
Niestety zamiast wyswielić wartość liczbową funkcji $zmienna1 i $zmienna2 oraz $mnozenie, wyświetla następujący wynik: Resource id #3 Resource id #4 12 Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić, gdzie popełniłem błąd? ![]() Ten post edytował woos 6.12.2006, 09:55:53 |
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator wortalu Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 960 Pomógł: 39 Dołączył: 21.10.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić, gdzie popełniłem błąd? Błąd popełniłeś nie czytając manuala. mysql_query" title="Zobacz w manualu php" target="_manual |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić, gdzie popełniłem błąd? Błąd popełniłeś nie czytając manuala. mysql_query" title="Zobacz w manualu php" target="_manual... oraz Regulaminu Forum a przede wszystkim zasad panujących na forum Przedszkole. Proszę dostosować treść wątku (uzupełnić o wymagane tagi bbCode) oraz jego tytuł do wyżej wymienionych zasad. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 5.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jakiej funkcji powinienem zatem użyć? Próbowałem z mysql_fetch_row i mysql_fetch_object, ale niewiele mi z tego wychodzi...
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod Jakiej funkcji powinienem zatem użyć? to nie funkcja to zaklecie
zywcem z manuala wiec u ciebie powinno byc
Ten post edytował skowron-line 6.12.2006, 18:52:49 -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 23.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie czaje w ogole po co 2 razy sie laczysz z baza...pozatym nie mozesz wpisac w mysql_query czegos takiego ($wybierz_wartosc, $connection2)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator wortalu Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 960 Pomógł: 39 Dołączył: 21.10.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat pozatym nie mozesz wpisac w mysql_query czegos takiego ($wybierz_wartosc, $connection2) A to niby czemu? Kod resource mysql_query ( string query [, resource link_identifier] )
|
|
|
![]() ![]()
|
|
Przepraszam za natręctwo, ale bardzo mi zależy na poprawnym działaniu tego kodu- niestety php zajmuję się od 2 tygodni.
Program zmieniłem w następujący sposób:
Wciąż jednak zamiast wartości liczbowych zmiennych $ilość i $cena zapisanych w bazie danych otrzymuję wynik w postaci: Array Array |
|
|
![]()
|
|
$ilosc oraz $cena to tablice. Wyświetl je sobie za pomocą print_r()" title="Zobacz w manualu php" target="_manual, zobacz co wnich masz i dopiero odpowiednio się odwołaj do tych danych.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dlaczego wywala Array?
Bo robisz: echo $ilosc;. A dlaczego $ilosc; jest tablicą? Bo tak powinno być, w końcu sam ją stworzyłeś. Zacznij człowieku czytać dokumentacje funkcji których używasz, bo dostaniesz na dzień dobry ostrzeżenie i zamknięcie wątku. |
|
|
![]()
|
|
$ilosc oraz $cena to tablice. Wyświetl je sobie za pomocą print_r()" title="Zobacz w manualu php" target="_manual, zobacz co wnich masz i dopiero odpowiednio się odwołaj do tych danych. Dziękuję teraz jest ok. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 1.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Przepraszam za natręctwo, ale bardzo mi zależy na poprawnym działaniu tego kodu- niestety php zajmuję się od 2 tygodni. Program zmieniłem w następujący sposób: <? $baza= "funk"; $tabela= "ilosc"; $tabela2="wartosc"; $connection = mysql_connect ("localhost","root", "krasnal"); $wybierz_baze= mysql_select_db($baza, $connection) or die ("Wybór bazy zakończony niepowodzeniem"); $wybierz_ilosc= "select ilosc from $tabela where towar_id=10"; $zmienna1= mysql_query ($wybierz_ilosc) or die ("bl1"); $ilosc= mysql_fetch_row ($zmienna1); //$connection2 = mysql_connect ("localhost","root", "krasnal"); //$wybierz_baze= mysql_select_db($baza, $connection2) //or die ("Wybór2 bazy zakończony niepowodzeniem"); $wybierz_wartosc= "select cena from $tabela2 where towar_id=10"; $zmienna2= mysql_query ($wybierz_wartosc) or die ("bl2"); $cena= mysql_fetch_row ($zmienna2); //$mnozenie= $ilosc * $cena; echo "$ilosc<br/>"; echo "$cena<br/>"; //echo "$mnozenie"; ?> Wciąż jednak zamiast wartości liczbowych zmiennych $ilość i $cena zapisanych w bazie danych otrzymuję wynik w postaci: Array Array Proponuję
Pozdrawiam Ten post edytował Bogdan 7.12.2006, 23:06:48 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.07.2025 - 14:29 |