![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 21.02.2004 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam taki problem. Chcę użyć funkcji preg_replace do pobierania pewnego textu, i zamienić wyszukany text na element tablicy o indexie równym pobranemu textowi, mniej więcej to miałoby tak wyglądać:
gdzie \1 to text pobrany przez funkcje z wyrażenia regularnego. Może mi ktos powiedzieć jak to dokładnie napisać? bo ten kod nie działa i nie mam pojęcia co zrobić, żeby zadziałało. z góry dzięki za wszelką pomoc! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, i zamienić wyszukany text na element tablicy o indexie równym pobranemu textowi, mniej więcej to miałoby tak wyglądać:
to chyba powinno byc tak
ale moge sie mylic Ten post edytował skowron-line 5.12.2006, 23:15:34 -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 21.02.2004 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chodzi o to że mam zmienną $text gdzie znajduje sie jakiś text powiedzmy
i chodzi o to żeby to preg_replace zamieniało {zmienna} na odpowiednią wartość tablicy $vars['zmienna'] i cały text zamieniony zwracało spowrotem do zmiennej $text. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 112 Pomógł: 20 Dołączył: 10.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki wielkie!!
![]() Jeszcze raz dzięki i pozdro! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 793 Pomógł: 32 Dołączył: 23.11.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
lub dokładniej
chodzi o to że zastępujesz string a tablica przyjmuje w ciapkach, więc dla większej poprawności powinno się je dodać. -------------------- Algorytmy w PHP, czy ktoś o tym słyszał?
Dlaczego tak mało kobiet programuje? ponieważ nie zajmują się głupotami. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 5.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jak bym chciał wywołać w srodku jakąs funkcje z parametrem pochodzącym z zamiany?
tzn wykonać np $text = preg_replace('/\{(.*?)\}/e', 'jakas_funkcja(\'${1}\')', $text); Da sie to jakoś zrobić? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.07.2025 - 17:28 |