![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 5.12.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
Więc tak: zaczynam dopiero zabawę w php, dotychczas programowałem w różnych innych językach lecz i na php przyszedł czas...
Jeśli wprowadzam do strony dane "w adresie", że sobie pozwolę tak to określić poprzez np. http://.../czytaj.php?num=364 to oczekuję w $num tej wartości (liczby 364). Otóż tam nie ma nic. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, dlaczego tak się dzieje - gdzie popełniłem błąd? Dla ułatwienia (ew. znalezienia błędu) podaję początek kodu tego mojego skromnego skryptu, który ciągle zwraca "błąd".
|
|
|
|
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 382 Pomógł: 0 Dołączył: 29.11.2005 Skąd: :jestem(); Ostrzeżenie: (0%)
|
By z adresu pobrać zmienną przez $_GET musisz ją tam najpierw wysłać np.wysyłając formularz metodą GET.Pzdr
//edit I odebrać -> $num=$_GET['num']; Ten post edytował jastu 5.12.2006, 22:31:04 -------------------- Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
|
|
|
|
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn |
|
|
|
|
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 472 Pomógł: 7 Dołączył: 7.12.2005 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%)
|
Samo $num działa przy włączonych register_globals, które nie są zalecane. Od PHP6 w ogóle ich nie będzie.
$_GET do zmiennych "z paska adresu" $_POST do zmiennych z formularza z method="POST" $_REQUEST nie wytłumaczę bo nie powinieneś używać. -------------------- Silesian PHP User Group - www.spug.pl
Symfony2, OAuth2, budowanie API - masz pytania? Pisz! |
|
|
|
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 675 Pomógł: 15 Dołączył: 7.11.2004 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%)
|
By z adresu pobrać zmienną przez $_GET musisz ją tam najpierw wysłać np.wysyłając formularz metodą GET. Nie za bardzo... Można wpisać tę zmienną bezpośrednio do adresu (tak jak to proponuje @jbhn) , i zmienna będzie w tablicy $_GET (nie musi być wykorzystany formularz z metodą get). -------------------- Kto pyta, nie błądzi...
Kto zbłądził, ten pyta... |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 20.08.2025 - 03:49 |