![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 17.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki problem: zapisują mi się w bazie danych jakieś dane i gdy użytkownik normalnie używa przeglądarkę to skrypt gdy potrzeba kasuje dane z bazy, ale gdy niespodziewanie użytkownik zamyka okno przeglądarki to te dane nie są kasowane, a powinny być. Jak sprawdzić że okno przeglądarki zostało zamknięte to w którym przed chwilą coś użytkownik robił? Czy da się coś takiego sprawdzić?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 530 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
użyj CRON'a który będzie co jakiś czas (4 minuty?) sprawdzał te dane i kiedy dany user był na tej stronie - czyli np. zamknął naglę przeglądarkę, dane zostają... CRON sprawdza że ostatnie działanie usera było 4 minuty temu... i kasuje dane.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 219 Pomógł: 10 Dołączył: 9.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
spróbuj użyć cookie na krótki czas aktywności
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 530 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
cookie nic nie da bo jest po stronie przeglądarki... jak strona ma o tym wiedzieć? Wysyłać request do kompa
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 219 Pomógł: 10 Dołączył: 9.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no fakt, chodziło mi o taką niby listę userów online po stronie serwera z wykorzystaniem cookie, ale to nie będzie do końca sprawne, choć dużo łatwiejsze do wykonania
|
|
|
![]()
|
|
eee, wcale nie! wystarczy każde IP (użytkownika który działa - może być zarejestrowany!) rejestrować - i dodawać do niego datę ostatniego "kliknięcia" a na stronie dać co 2 minuty reload. W cronie ustawić żeby co 5 minut działał, i sprawdzał IP które nie odzywały się przez ostatnie 4 minuty (na wszelki wypadek) - i potem kasować dane, które trzeba.
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 05:02 |