![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 407 Pomógł: 1 Dołączył: 4.03.2003 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mały problemik mi się urodził. Mianowicie chciałbym pobrać do parsowania pliczek z archiwalnym kursem walut NBP. Jeżeli chodzi o aktualne to nie ma problemu bo przetrzymują je pod adresem http://www.nbp.pl/Kursy/KursyX.html i jest po sprawie. Schody zaczynają się przy archiwach. Pliki z nimi przechowywane są w takim formacie: http://www.nbp.pl/kursy/xml/a232z061129.xml gdzie "a" to rodzaj tabeli, "z" cholera wie - chyba po prostu jako rozdzielacz, "061129" data w formacie date('ymd') no i to cholerne "232". Ogólnie jest to numer porządkowy dla kursu z danego dnia. Oznacza on też jak przypuszczam dzień w roku, który jest dniem roboczym. Cytat Tabela A kursów średnich walut obcych aktualizowana jest na stronie internetowej NBP w każdy dzień roboczy w godzinach 11:45 - 12:15. Po cholere to zrobili to nie wiem, ale problem pozostaje problemem. Muszę w jakiś sposób wygenerować numer dnia roboczego. Jakieś pomysły? Pozdr. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm jesli chcialbys pobrac od razu wszystkie dane to bedzie latwiej:
zaczynasz od dnia roboczego nr 1 i daty 1 stycznia, generujesz linki a001z060101 i sprawdzasz czy istnieje, jesli tak to pobierasz dane i zwiekszasz nr dnia roboczego i date. Jesli nie to zwiekszasz date i powracasz do generowania linku. "Po roku" bedziesz mial cala historie sciagnieta. A zeby uzyskac dane z danego dnia... no to troche liczenia bedzie, trzeba znalezc wszystkie dni robocze (lub wszystkie wolne, soboty, niedziele, swieta itd) i to dla kazdego roku... troche roboty. Juz latwiej pobrac wszystko, wrzucic do bazy tak zeby latwo po dacie sie wyciagalo i dpiero stad pobierac. -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 112 Pomógł: 20 Dołączył: 10.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dysponując wolna chwila zbudowałem coś takiego:
komentarze mowię co i jak. Uwzględnione dni wolne pochodzą z http://www.nbp.pl/Home.aspx?f=onbp/organizacja/schedule.html gdyby komuś jakiś bug w oko wpadł - śmiało poprawiać ;) pozdr. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 6.12.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niezly skrypcik, tylko ja zamiast stalej daty Wielkanocy uzylbym funkcji easter_date(date("Y")); - wtedy ma sie pewnosc, ze zadziala nie tylko w tym roku
![]() Ten post edytował KotDomowy 6.12.2006, 12:03:03 -------------------- dabkowski.cal.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 112 Pomógł: 20 Dołączył: 10.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@KotDomowy: masz rację, ciągle jednak pozostaje problem innych świąt ruchomych, czyli np. Dzień Bożego Ciała.
Tu poszedłem na łatwiznę i skorzystałem z dni wolnych według NBP, bo właśnie te są tu akurat potrzebne ;) pozdr. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 407 Pomógł: 1 Dołączył: 4.03.2003 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na prawdę dobra robota
![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 14:41 |