Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Porównanie ZF VS CI, czyli jaki framework po raz setny
athabus
post 5.12.2006, 13:35:41
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

ciągle szukam dla siebie Frameworka. Jako, że do tej pory raczej tworzyłem swoje rozwiązania i wykorzystywałem pojedyncze klasy z PHPClasses nie mam za bardzo doświadczenia aby samemu odpowiedzieć sobie na pytanie który framework wybrać.

Pobieżnie przejrzałem wszystkie ważniejsze i zdecydowałem się na Zend Framework lub Code Igniter. CI jest ogólnie super - w zasadzie spełnia wszystkie moje wymagania -> jest prosty, szybki i łatwy do nauczenia. W zasadzie ma dla mnie jedną podstawową wadę - sposób ładowania obiektów, który sprawia, że Eclipse nie może podpowiadać składni. Podpowiadanie jest dla mnie bardzo ważne bo bardzo przyspiesza pisanie - nie lubie przeszukiwać kodu w poszukiwaniu nazwy jakiejś metody.

Z tego co widzę w Zendzie inicjowanie obiektów odbywa się tradycyjnie przy użyciu new także, Eclipse będzie podpowiadać składnie. Tyle tylko, że słyszałem z kolei, że ten Framework nie jest jeszcze "ukończony".

Pytanie zatem co w tym Frameworki nie działa /nie do końca działa, a co będzie mi potrzebne. Oczywiście mowa o klasach "podstawowych' typu obsługa Db czy filtr danych pochodzących od użytkownika.
Czyli innymi słowy czy w ZF da się już tworzyć czy to tylko na razie taka wczesna beta.
No i oczywiście, który waszym subiektywnym zdaniem jest lepszy ZF czy CI.

PS. celowo nie daje na Gotowe Skrypty bo bardziej chodzi mi o opinie niż rozwiązanie konkretnego problemu.

Ten post edytował athabus 5.12.2006, 13:36:46
Go to the top of the page
+Quote Post
3 Stron V   1 2 3 >  
Start new topic
Odpowiedzi (1 - 19)
Sabistik
post 5.12.2006, 14:11:50
Post #2

Administrator wortalu

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Cytat
Czyli innymi słowy czy w ZF da się już tworzyć czy to tylko na razie taka wczesna beta.

hehe, to nawet jeszcze beta nie jest, tylko preview release. Dużo jeszcze nie ma i dużo zostanie zmienione. Ja jednak już go wykorzystywałem w małych projektach i jestem bardzo zadowolony. Mi osobiście się podoba. Pamiętaj tylko że ma jak na razie sporo błędów.

http://framework.zend.com/wiki/display/ZFD...Management+Team
+Quote Post
athabus
post 5.12.2006, 16:46:33
Post #3

-----

Coś konkretnego widze, że ma być koło lutego - marca. Jeśli by dotrzymali tych terminów to byłoby bardzo miło. Powiem szczerze że mi się ZF bardzo podoba. Wybrał bym CI gdyby nie ten jeden "problem", o którym pisałem. W takim razie w święta zaczynam naukę i czekam na luty :-)
+Quote Post
Seth
post 5.12.2006, 20:11:50
Post #4

-----

To i ja wtrace swoje 2 grosze.
Jestem zachwycony jakoscia kodu ZF i to jak podeszli do sprawy MVC (chociaz mam pewne zastrzezenia co do funcjonalnosci pewnych elementow).
Dokumentacja jest czytelna i prosta.

Jest jednak jeden wielki zonk. Z wersji na wersje wprowadzane sa elementy, ktore nie pozwalaja na bezbolesna aktualizacje frameworka w gotowym projekcie.
Mialem tak przechodzac bodajze z 0.1.4 na 0.2.
Odrazu po aktualziacji plikow powyskakiwaly mi bledy.
Niestety dokumentacja nie zostala zaktualziwoana wraz z wejsciem nowej wersji i musialem powrocic do poprzedniej.
A to zdecydowanie dykswalifikuje ten framework w powaznych zastosowaniach (zreszta ciezko bylo by oczekiwac tego po wersjach 0.x).

Natomiast wlasnie z tego powodu przyjrzalem sie CI i jestem z niego bardzo zadowolony. Jest oczywiscie jedno ale winksmiley.jpg nie jest pisany pod php 5.
To jednak nie przeszkadza mi pisac w pracy aplikacje wykorzystujac ten framework gdyz wiem, ze moge liczyc na to, ze po wprowadzeniu kolejnego numerka nie bede musial przepisywac polowy kodu.

Resumujac: ZF to naprawde bardzo ciekawy framework, badzo zgrabnie napisany ale do wersji 1.0 jest to tylko ciekawostka.
Dlatego zdecydowanie polecam CI.

Ten post edytował Seth 5.12.2006, 20:14:39
+Quote Post
kwiateusz
post 5.12.2006, 20:27:42
Post #5

Admin Techniczny

Grupa: Administratorzy

moze orłem w php nie jestem, ale bawiłem sie różnymi frameworkami i CI podoba mi sie najbardziej, jest leki (co cenie najbardziej) oraz posiada odpowiadający mi model mvc do tego czytelna dokumentacja i intuicyjne metody winksmiley.jpg i przy tym frameworku zostane smile.gif
+Quote Post
seaquest
post 5.12.2006, 21:04:25
Post #6

-----

A moim zdaniem to ZF ma przyszłość, bo stoją za nim twórcy php. Już w wersji 5.5 ZDE ma wsparcie dla ZF i to jest ogromne ułatwienie.

--------------------
Michał Płachta
Warsztat: Mac OS X Leopard, PostgreSQL, Text Mate, Retrospectiva + SVN
+Quote Post
athabus
post 5.12.2006, 21:10:27
Post #7

-----

A powiedzcie mi w jaki sposób radzicie sobie w CI z większą ilością kodu. Bo dla mnie główny problem polega na tym, że dzięki konstrukcji $this->load->xxxx('xx') nie ma żadnych podpowiedzi nazewnictwa funkcji. Może za bardzo się przyzwyczaiłem w VS do tych podpowiedzi, ale nie wyobrażam sobie teraz napisania czegoś większego niż home page pisząc wszystko z pamięci. Jak wy sobie z tym radzicie?

Poza tym zgodzę się, że CI jest genialny w swej prostocie. Jest dla mnie najbardzie intuicyjny, ze wszystkich frameworków jakie porównywałem. Chętnie bym z nim pozostał. Rozważałem nawet przepisanie mechanizmu inicjowania zmiennych, tak żeby można było wszytko wywoływać tradycyjnie przez new (), ale nie wiem czy jest to wykonalne.

@Seth: jeśli dotrzymają słowa to wersja 1.0 ZF już w marcu ;-)

Ten post edytował athabus 5.12.2006, 21:11:50
+Quote Post
Sabistik
post 5.12.2006, 21:27:17
Post #8

Administrator wortalu

-----

lekko sprostuje. To będzie dopiero RC i napisali że pod koniec marca - to ja to widze kwiecień - maj (:
+Quote Post
dr_bonzo
post 5.12.2006, 21:27:25
Post #9

-----

1. wczesne wersje maja to do siebie ze sie czesto zmieniaja, to nie bug to feature smile.gif

2.
Cytat
Bo dla mnie główny problem polega na tym, że dzięki konstrukcji $this->load->xxxx('xx') nie ma żadnych podpowiedzi nazewnictwa funkcji.

W Zendzie komentarze phpdoc ulatwialy nieco sprawe, ale nie osiagniesz nigdy poziomu podpowiadania jak dla jezykow kompilowalnych.

--------------------
Nie lubię jednorożców.
+Quote Post
NuLL
post 5.12.2006, 21:33:58
Post #10

-----

Dla mnie projekty takie jakie CI powinni zamknac - na uzywanie PHP4 - rozgladaj sie za frame'ami pod PHP5.

I pozatym czemu by sobie nie napisac czegos wlasnego questionmark.gif

--------------------
Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
+Quote Post
athabus
post 5.12.2006, 21:56:43
Post #11

-----

Cytat(NuLL @ 5.12.2006, 21:33:58 ) *

Wychodzę z założenia, że nie napiszę nic tak dobrego jak zespół dobrych programistów. Zresztą szkoda na to czasu. Po co wynajdywać koło od nowa. Oczywiście często trzeba sobie napisać coś samemu. Posiadam zestaw "sprawdzonych" klas, które wykorzystuje w większości projektów. Ale coraz bardziej dochodzę do wniosku, że chciałbym skorzystać z jakiegoś "dopracowanego" rozwiązania sprawdzonego przez wielu programistów.

Co do php5 to się muszę zgodzić. Sam zaczynałem juz od php5 i gdy chcę dokonać jakiś poprawek w kodzie php4 (w tym np w CI) to trochę mnie to denerwuje bo nie zawsze wiem co jest tak a nie inaczej. Z drugiej strony trudno oczekiwać, że wszyscy będą na siłę przepisywać kod na php5.

Cytat
W Zendzie komentarze phpdoc ulatwialy nieco sprawe, ale nie osiagniesz nigdy poziomu podpowiadania jak dla jezykow kompilowalnych.

CI też jest nieźle udokumentowane. Problem jest raczej w sposobie ładowania modułów o ktorym pisałem. Eclipse po prostu nie łapie, że php $this->load->cośtam powstaje określony obiekt.
Oczywiście wiem, że podpowiedzi nie będą tak dokładne jak np C# co wynika z wielu powodów, ale te przy dobrze udokumentowanych klasach są wystarczające.
+Quote Post
mike
post 6.12.2006, 00:09:58
Post #12

-----

Cytat(seaquest @ 5.12.2006, 21:04:25 ) *
A moim zdaniem to ZF ma przyszłość, bo stoją za nim twórcy php.
I właśnie miedzy innymi to jest jego wadą.
Spójrz jak się rozwija php. Kiepsko.
Z wersji na wersje zmiany niewystarczające i trzymanie się zaszłości.
A poza tym to co pisał ~Seth. Każda wersja ZF to pisanie od początku. Przecież o niepoważne z ich strony.

Cytat(NuLL @ 5.12.2006, 21:33:58 ) *
~NuLL, no wiesz co?
Przecież to kardynalny błąd początkującego lamera tongue.gif - pisanie czegoś swojego.
+Quote Post
NuLL
post 6.12.2006, 02:50:20
Post #13

-----

Cytat
Przecież to kardynalny błąd początkującego lamera - pisanie czegoś swojego.

Kardynalnym bledem wielu programistow jest wieczna chec bycia niewolnikiem czyjegos kodu tongue.gif - no offence smile.gif ale moje zdanie jest troche inne. Zdaje sobie sprawe ze jestem niemodny, ale gdyby wszyscy programisci korzystali z dostepnych frameworkow nowe by nie powstawaly tongue.gif

Ten post edytował NuLL 6.12.2006, 05:32:21

--------------------
Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
+Quote Post
sf
post 6.12.2006, 08:47:36
Post #14

-----

Cytat(mike_mech @ 6.12.2006, 00:09:58 ) *
I właśnie miedzy innymi to jest jego wadą.
Spójrz jak się rozwija php. Kiepsko.
Z wersji na wersje zmiany niewystarczające i trzymanie się zaszłości.
A poza tym to co pisał ~Seth. Każda wersja ZF to pisanie od początku. Przecież o niepoważne z ich strony.

No to tutaj widzę pewien problem. Z jednej strony krytykujesz, że php trzyma się zaszłości, natomiast jeśli chodzi o rozwijanie frameworka to nie trzymają się zeszłej wersji bo widzą błędy i piszą od nowa. Tak i tak Ci się nie podoba tongue.gif

--------------------
Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
+Quote Post
Sabistik
post 6.12.2006, 09:01:12
Post #15

Administrator wortalu

-----

Cytat
Niestety dokumentacja nie zostala zaktualziwoana wraz z wejsciem nowej wersji i musialem powrocic do poprzedniej.

Jeszcze dodam że lepiej korzystać z dokumentacji którą maja na wiki. Tam jest uaktualniana na bieżąco (oczywiście wersja en).

Cytat

Nie przesadzajmy, zmieniły się może 2 rzeczy. Śledząc zmiany w trackerze można było się o nich dowiedzieć zawczasu. ;p Poza tym nie zapominajmy ze to preview release.
+Quote Post
athabus
post 6.12.2006, 10:10:44
Post #16

-----

Myślę, że wraz z wejściem wersji stabilnej zmiany nie będą aż tak dramatyczne. W wersji 0.2 czy 0.1x wiadomo, że można spodziewać się pewnych zmian strategii. Lepiej, że po testach dochodzą do wniosku, że coś było złym pomysłem i to poprawiają. Brnięcie w złe rozwiązania nie jest dobrym pomysłem.
Sami twórcy ostrzegają, że są to wczesne wersje nie przeznaczone dla pisania oprogramowania produkcyjnego.

Wczoraj wieczorem pobrałem wersję 0.2 i zrobiłem krótki tutorial ze strony php.pl - muszę przyznać, że bardzo wygodny ten framework. Jest bardziej skomplikowany niż CI, ale i tak w miarę prosty i logiczny. Myślę, że zacznę się go powoli uczyć i zobaczymy co dalej będzie się działo.
+Quote Post
splatch
post 6.12.2006, 11:07:19
Post #17

-----

Chcecie frameworka? Skorzystajcie z Agavi. Po przebrnięciu początkowych niedogodności z dokumentacją wszystko idzie jak należy, szybko i przyjemnie smile.gif.

Do najważniejszych zalet mogę zaliczyć:
  • Ustabilizowany flow (automatyczna walidacja, wybieranie widoku i szablonu na podstawie dostarczonych informacji, sprawdzanie uprawnień).
  • Obsługa różnych technologii (do widoku od zwykłego php przez Smarty, w przyszłości również OPT, do baz PDO jak i natywne funkcje, Creole a także Adodb i Propel).
  • ZERO walonki z formularzami dzięki Form Population Filter. Definitywny koniec ręcznego ustawiania value dla inputów!
  • Boski mechanizm routingu.

Ten post edytował splatch 6.12.2006, 11:13:58

--------------------
Łukasz Dywicki
Independent Java and open source software consultant.
Blog - Java, OSGi, integracja oprogramowania..
+Quote Post
nrm
post 6.12.2006, 11:39:47
Post #18

-----

Przede wszystkim Zend Framework na razie wprowadza swoją nazwą w błąd gdyż do frameworka mu jeszcze daleko winksmiley.jpg Sorry, ale dla mnie to żaden FW tylko zbiór luźnych klas, zanim przystąpisz do pracy musisz złożyć je sobie w jedną całość. Być może jest to zaleta - składasz jak potrzebujesz i jak chcesz - nie przeczę, ale dla mnie to za mało, luibię produkty "ready to use" winksmiley.jpg bo leniwy jestem winksmiley.jpg

Jestem trochę zdumiony twoja determinacją w otrzymywaniu podpowiedzi w edytorze. Jesteś gotów porzucić lepsze na rzecz gorszego tylko i wyłącznie z powodu jakiś podpowiedzi w edytorze winksmiley.jpg Przyznam, że jest to dla mnie zupełnie niezrozumiałe. O ile na początku pracy z takim FW trzeba sięgać do dokumentacji (to oczywiste) to po paru tygodniach pracy wszystko ma się "w palcu" i żadna dokumentacja, żadne podpowiadanie nie jest potrzebne.

Pójdziesz do pracy, dostaniesz xx edytor i powiesz, że nie robisz bo ci nie podpowiada? winksmiley.jpg

Ja zostaje przy CI - nie jest on idealny, ba, na razie (wbrew pozorom) rozwija się równie słabo co ZF (różnica jest taka, że CI jest już przynajmniej 1.0 czyli początkowo kompletny). Jest jeden autor, który jest głuchy na prośby wprowadzenia bugtrackera, SVN, wspólnej developerki CI. Braki nadrabia już spora społeczność na forum CI.

Ja osobiście wpakowałem sobie CI na lokalnego SVNa i powoli rozwijam wg. własnych potrzeb - i tu, moim zdaniem, CI się świetnie sprawdza - jako solidna podstawa do dalszej pracy. ZF też mnie zainteresował ale odpadł ze względu na niekompletność (jak do zrobienia są projekty z deadline 6 dni to człowiek nie będzie sobie składał zenda smile.gif ). Kto wie jak się rozwinie w przyszłości.

ps. Splatch: manual/cookbook -> to w tej chwili nie nadaje się do użytku.

Ten post edytował normanos 6.12.2006, 11:43:51

--------------------
+Quote Post
athabus
post 6.12.2006, 12:02:57
Post #19

-----

Tak jak pisałem, sam framework to jeszcze pół biedy, bo faktycznie wszystko się powtarza, ale w przypadku własnych klas zawsze są jakieś nowości.

Ja po prostu nie lubię jak mi wyskakują errory bo gdzieś przestawiłem literki itp itd. Jak masz 1000 metod do ogranięcia, to nie jesteś w stanie tego wszystkiego spamiętać. Kiedyś mi to specjalnie nie przeszkadzało, ale po pracy w VS zobaczyłem jakie to jest kolosalne ułatwienie i przyspieszenie pracy. Uważam, że przy większym projekcie brak podpowiedzi to kompletna porażka.

Pozatym nie samym frameworkiem człowiek żyje ;-) Ile czasu potrzebujesz na nauczenie się obsługi nowej klasy? Zobacz jak dramatycznie spada ten czas w momencie, gdy musisz nauczyć się tylko logiki jej działania a nie musisz znać jej metod. Po prostu klikasz ctrl+spacja i już je masz na talerzu wraz z argumentami i zwracanymi wartościami. Przy dobrym nazewnictwie metody i przyzwoitej dokumentacji kodu z relatywnie prostej klasy można skorzystać z marszu.

Także wracając do pytania czy wolę poświęcić lepszy framewrok dla wygody tworzenia... Tak wolę. Na tej samej zasadzie wybieram framework zamiast pisać wszystko samemu. Nie jest tajemnicą, że w większości przypadków framework działa wolniej niż napisana samodzielnie klasa zoptymalizowana pod konkretne zadanie. Ale po co pisać wszystko samemu, skoro są gotowe rozwiązania.

Co do niekompletności, to myślę, że ZF szybko nadgoni CI - stoi za nim firma a nie jeden człowiek. Zresztą zawsze można rozszerzać jego funkcjonalności samodzielnie.

Co do sprawy, że ZF nie jest tak na prawdę frameworkiem. Cóż zależy od definicji. Mi osobiście odpowiada mała formalizacja. Do tej pory tak pisałem - czyli używałem wielu niepowiąznych klas. Zresztą CI pod tym względem aż tak bardzo nie różni się od ZF, też nie jest to taki "prawdziwy" framework jak np. Symfony. Różnica nie jest IMHO aż tak znacząca.
+Quote Post
nrm
post 6.12.2006, 12:27:56
Post #20

-----

Cytat(athabus @ 6.12.2006, 12:02:57 ) *
Co do niekompletności, to myślę, że ZF szybko nadgoni CI - stoi za nim firma a nie jeden człowiek. Zresztą zawsze można rozszerzać jego funkcjonalności samodzielnie.

ZF - być może nadgonią, mam taką nadzieję bo z tego rzeczywiście może się urodzić coś fajnego. CI - owszem firma kilku osobowa ale koduje to jedna osoba winksmiley.jpg CEO firmy więc wiadomo... CI powstało po prostu jako platforma pod produkcje pmachines dla klientów tej firmy. Udostępnienie go z afree to efekt uboczny winksmiley.jpg

Cytat(athabus @ 6.12.2006, 12:02:57 ) *
Zresztą CI pod tym względem aż tak bardzo nie różni się od ZF, też nie jest to taki "prawdziwy" framework jak np. Symfony. Różnica nie jest IMHO aż tak znacząca.

symfony to kobyła blondynka winksmiley.jpg dla mnie różnica znacząca, biorę CI i w 24h zrobie ci prosty serwis od ręki, biore ZF i.. i muszę go sobie poskładac winksmiley.jpg

dobrze, że jest wybór i dla każdego coś miłego winksmiley.jpg

ps. nie zatrudniłbym Cie u siebie jako programistę winksmiley.jpg

--------------------
+Quote Post

3 Stron V   1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 14.08.2025 - 03:35