![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 1.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam taki problem. Otóż mam dane pobierane z formularza, oraz kod, który ma zapisywać dane do pliku. Wszystko jest niby dobrze, ale co kilka wpisów dane są zapisywane 2x nie wiedzieć dlaczego. Oto kod
Oczywiście na początku pliku jest deklaracja rozpoczęcia sesji. Gdzie leży problem ? Dlaczego dane czasmi dodają się 2x ? Dokładnie tworzą się dwa takie same wpisy. Proszę o pomoc. Będę bardzo wdzięczny. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 856 Pomógł: 19 Dołączył: 30.08.2005 Skąd: 100lica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A nie wykonujesz 2x tego skryptu?
Nie mówie że robisz to ty ale możliwe że ktoś prz okazji. Albo gdzieś masz include 2x -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 1.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie nie właśnie nie
na stronie nigdzie nie ma zrobionego include musiał bym przeładować, żeby 2x się wykonał no ale widocznie się wykonuje 2x ale dlaczego, gdzie leży problem najdziwniejsze jest to, że to się robi losowo, np 3 wpisy są dobrze a 4 jest źle, 5 też a nastepne 10 też dobrze i potem jeden źle i następne 5 dobrze. Nie ma na to reguły. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 856 Pomógł: 19 Dołączył: 30.08.2005 Skąd: 100lica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A daj taki warunek na początku
if (($nazwa2!= $_SESSION['nazwa'])|| ($miasto2!=$_SESSION['miasto'])|| ($powierzchnia3!=$_SESSION['powierzchnia'])){ $nazwa2 = $_SESSION['nazwa']; $miasto2 = $_SESSION['miasto']; $powierzchnia2 = $_SESSION['powierzchnia']; ....poniżej to co jest teraz Ten post edytował wipo 5.12.2006, 13:48:58 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Właśnie przed chwilą się z tym uporałem
![]() Błąd nie leżał w tym kodzie. Stronę wcześniej, gdzie trzeba było potwierdzić poprawność wprowadzanych danych, zamiast normalnego linka do tej strony dałem przycisk submit taki jak w formularzach ![]() To najwyraźniej był błąd ponieważ teraz już po 15 wpisach jest ok ![]() Przy okazji, może ktoś mi powie jak zrobić aby kiedy skrypt tej strony się wykona, aby po jej przeładowaniu nie wykonał się jeszcze raz, czyli nie dodał wpisu ponownie. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Przy okazji, może ktoś mi powie jak zrobić aby kiedy skrypt tej strony się wykona, aby po jej przeładowaniu nie wykonał się jeszcze raz, czyli nie dodał wpisu ponownie. Problem czesto poruszany. przyklady: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=44383 http://forum.php.pl/index.php?showtopic=36933&hl=1062 -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
@nospor
Twoja metoda bardzo mi się spodobała, chodzi o to generowanie unikalnego klucza lecz samemu nie wiem ja kto zrobić a w tych tematach przykładów zabrakło na ten temat mógłbyś zarzucić kawałkiem porządnego kodu w tej kwestii ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Twoja metoda bardzo mi się spodobała, chodzi o to generowanie unikalnego klucza Ale chodzi ci o generowanie unikalnego Identyfikatora? Bylo wiele razy. Najprosciej walnij md5 z time() lecz samemu nie wiem ja kto zrobić a w tych tematach przykładów zabrakło na ten temat ![]() Mozesz do tego dorzucic jeszcze np. IP kolesia i wiele innych. edit: a tu masz jakis banalny skrypcik na GUID: od razu mowie ze mozna lepiej -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Ja zrobiłem jeszcze prościej, chyba najprościej i prymitywnej jak się dało
![]() ![]() otóż robię tak na stronie gdzie potwierdza się poprawność danych, które zaraz zostaną wprowadzone rejestruję do sesji zmienną $zm i nadaje jej wartość 1 ![]() potem w pliku ze skryptem który wprowadza do pliku, sprawdzam czy $zm == 1, jeżeli tak to zapisuje do pliku, na końcu zapisu do pliku nadaje zmiennej $zm = 0; tym samym jak ktoś odświeży zapis się nie wykona ponieważ $zm = 0 ![]() bardzo proste i logiczne i dla mnie wystarczające ![]() niemniej dziękuje wszystkich za pomoc ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 03:26 |