![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 0 Dołączył: 16.11.2006 Skąd: 3miasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
mam mały kłopot z moją bazą danych. Mianowicie: Mam formularz (sklep-komis z eletrycznie sterowanymi modelami samochodów, samolotów) Klient dodaje: nazwę i opis. Dane takie jak: stan, cena, kolor, model etc wybiera z listy. Nie wiem jak dodać do tabeli: aktualną datę (datę wypełnienia zgłoszenia) i login osoby (musi być zalogowana) Poza tym dane z tabeli pobieram bez problemu, niestety nie wiem jak sformatować pobrane dane takie jak opis. W wartosciach krotkich typu kolor, model nazwa bez problemu radze sobie skladnia html. Ale co zrobic zeby tekst z wartosci 'opis' podzielic na kilka lini etc, bo wypisuje mi zlany tekst ![]() ![]() Proszę pomóżcie mam jeszcze jeden kłopot jak dodać automatycznie generowane ID ? Ten post edytował marlab.z.gdyni 5.12.2006, 11:52:09 -------------------- Nad ranem znaleźli młodego gitowca, Złożyli go w ciemnej mogile, A gity, jak stali, się wszystkie chlastali, To młody gitfunfel kopyrtnął
FORUM FOTOGRAFICZNE - FOTOFORUM |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 31 Dołączył: 13.11.2006 Skąd: się znamy? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Data:
to jak dodac login zalezy gdzie go przechowujesz... co do formatowania opisu nl2br" title="Zobacz w manualu php" target="_manual Ten post edytował empathon 5.12.2006, 11:14:30 -------------------- Goldenline: Łukasz Rodziewicz
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 112 Pomógł: 20 Dołączył: 10.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale co zrobic zeby tekst z wartosci 'opis' podzielic na kilka lini etc, bo wypisuje mi zlany tekst ???? Rozumiem, że dane wpisywane są w polu textarea i że nowe linie powstają za pomocą Entera? W takim wypadku przy wyświetlaniu musisz te dane przepuścić przez funkcję nl2br" title="Zobacz w manualu php" target="_manual, która zamieni znaki nowej linii na <br>.
Nie wiem jak dodać do tabeli: aktualną datę (datę wypełnienia zgłoszenia) i login osoby (musi być zalogowana) Date możesz dodać podając w zapytaniu dodającym dane funkcję MySQL NOW().
Co do loginu - gdzieś przecież trzymasz info o tym, że użytkownik jest zalogowany? Z tego właśnie gdziesia pobierz te info i też dodaj do bazy :) pozdr. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 0 Dołączył: 16.11.2006 Skąd: 3miasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
boże kochani jesteście:>
przepraszam za banalne pytania, ale po prostu jeszcze nie wiem z czym co się je ![]() -------------------- Nad ranem znaleźli młodego gitowca, Złożyli go w ciemnej mogile, A gity, jak stali, się wszystkie chlastali, To młody gitfunfel kopyrtnął
FORUM FOTOGRAFICZNE - FOTOFORUM |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 31 Dołączył: 13.11.2006 Skąd: się znamy? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Goldenline: Łukasz Rodziewicz
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.06.2025 - 20:29 |