![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 472 Pomógł: 7 Dołączył: 7.12.2005 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taką sobie przykładową konstrukcję:
Plik klasa1.php:
Plik klasa2.php:
Plik inkluder.php:
Tak miałoby to z założenia wyglądać. Mamy plik z klasą, która zawiera zmienną $licznik. Chcę móc z dowolnego miejsca: czy to z klasy rodzimej czy z extendowanej (nie koniecznie extends musi być, po prostu nie wiem co) czy z pliku do którego inkluduję - móc zwiększać wartość $licznik. Jestem początkującym w OOP i nie bardzo wiem jak zrobić by z dowolnego odwołania zwiększyć licznik. Ten post edytował cadavre 4.12.2006, 22:16:21 -------------------- Silesian PHP User Group - www.spug.pl
Symfony2, OAuth2, budowanie API - masz pytania? Pisz! |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 0 Dołączył: 26.08.2006 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- urzenia.net
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 472 Pomógł: 7 Dołączył: 7.12.2005 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam coś takiego:
To nie działa. Zamysł jest taki: mam klasę, która obsługuje bazę danych i wywołanie query przez tą klasę powoduje zwiększenie licznika zapytań o 1. Potrzebuję jednak w innych klasach wykorzystać klasę obsługi baz danych. Jak zrobić by mieć dostęp do tegoż licznika z klas, które używają tej do obsługi oraz z samego skryptu, w którym tworzę obiekt bazy danych?? Ten post edytował cadavre 4.12.2006, 22:07:25 -------------------- Silesian PHP User Group - www.spug.pl
Symfony2, OAuth2, budowanie API - masz pytania? Pisz! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 0 Dołączył: 26.08.2006 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli się odnosisz w klasie do siebie samej, to jest słowo kluczowe
Kod self Jeśli do rodzica, to jest słowo kluczowe Kod parent Jeśli tworzysz metodę dostępu do jakiejś zmiennej, to uczyń ją prywatną Kod private Jeśli nie jest wymagane z jakichś względów inaczej, używaj raczej Kod preinkrementacji niż Kod postinkrementacji Jeśli masz metodę do operacji na jakiejś właściwości, to używaj ich zamiast bezpośredniego dostępu do właściwości. Używaj error_reporting ustawione na E_ALL. Co do szczegółów: przeczytaj najpierw uważnie rozdział o obiektówce w PHP5: http://pl2.php.net/manual/en/language.oop5.php. Znajdziesz tam rozwiązanie, i dużo, dużo innych ciekawych informacji na podobne tematy :) -------------------- urzenia.net
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
-------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 415 Pomógł: 117 Dołączył: 7.09.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To nie działa. Zamień
na
A o to bardziej rozbudowany przykład:
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 11:14 |