![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 2.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dostałem od firmy w której rejstrowałem domenę takie polecenie:
"Proszę skonfigurować Pański serwer DNS dla tej domeny, następnie podać na adresy DNS i domenę przekierujemy właśnie na nie." Może ktoś podpowiedzieć - jak to zrobić. Ten post edytował blep 5.12.2006, 11:57:31 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 856 Pomógł: 19 Dołączył: 30.08.2005 Skąd: 100lica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musisz dodać tą domenę do swoich DNS-ów
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 2.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak tylko pytanie jest - jak to zrobic.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 856 Pomógł: 19 Dołączył: 30.08.2005 Skąd: 100lica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Schemat postępowania:
1. Dowiedz się jakiego masz DNS-a 2. Zapytaj wójka Google co wie na ten temat 3. Poszukaj dokumentacji dosterczonej wraz z programem. 4. Swoje przemyślenia i próby wrzuć na forum, może wtedy ktoś Ci pomoże To co teraz napisałeś to nic nie oznacza moge Ci tylko powiedzieć jak sprawdzić czy server obsługuje domenę. W konsoli wpisujesz #nslookup potem wpisujesz >server ip_serwera_do_ktorego_dodajesz_wpisy a potem >domena (coś ala wp.pl) o patrzysz na wyniki -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Koszalin/Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To jest całkiem prosta sprawa.
Tylko odpowiedz mi na 1 pytanie : Czy domena która wykupiłeś i zarejestowałeś ma byc hostowana u ciebie ( zakładam ze tak inaczej nie ma to sensu) Jeżeli tak to to co musisz zrobić to stać sie master serverem dla tej domeny. Polega to na prostym wpisie do named.conf , twojego pliku konfiguracyjnego dla servera dns . A to juz sobie w sposób ładny i mało bolesny wygooglujesz. P.S. Zapomniałem o jeszcze jednym istotnym szególe , musisz stworzyc w takowym wypadku "zone" dla swojej domeny , o tym jak to zrobic dowiesz sie wystarczająco z man'a , chyba ze uzywasz windowsa . A zapomniałem o jeszcze jednej istotnej kwesti, otoż musisz poinformowac swoj server http o tym ze zamierzasz trzymac na nim takowa domene. Najlepiej zrobic to przez dyrektywe VirtualHosts . Ale o tym sobie poczytaj na stronie www.apache.org -------------------- Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.
|
|
|
![]()
|
|
Używam windowsa Xp.
WIem jaki mam dns.(wa właściwie 2) Net mam z kablówki. Nie mam takiego pliku jak named.conf Domena ma wskazywać na moje Ip. Server www instalowałem poprzez Foxserv (php4 apache mysq) Googlowac tez umiem ,ale nic z tego |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Administrator serwera Grupa: Developerzy Postów: 521 Pomógł: 13 Dołączył: 2.04.2004 Skąd: 52°24' N 16°56' E Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
e1n:
A kto ma wiedzieć, gdzie przekierować zapytania dns o tę właśnie domenę? Przecież w jakimś serwerze musi się znaleźć informacja, że serwerem dns dla tej, czy innej domeny jest maszyna o tym, czy tamtym ip ![]() -------------------- Środowisko: Gentoo 2008.0 | Apache | PHP5 | PostgreSQL | MySQL | Postfix
Workstation: Gentoo 2008.0 | Firefox Thomas Alva Edison: "Aby coś wynaleźć wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu ..." Odpowiedź na każde pytanie typu "Jak ...": "Nie da się, to nie PostgreSQL" |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 171 Pomógł: 0 Dołączył: 17.12.2003 Skąd: Krakół Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli wykupiłeś sobie domenę i nie masz jej gdzie zaparkować, to skorzystaj po prostu z darmowych serwisów takich jak np.
- FreeDNS::SGH - FreeDNS -------------------- escape from the execution is futile.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 08:50 |