![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 1.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam jeszcze raz. Zaznaczam checkboxem rekordy i chcialbym zrobic archiwum czyli skopiowac dane z jednej tabeli do drugiej przez skasowaniem rekordow. ale znowu problem ze nie kopiuje do tablicy archiwum zamowien wartosci zmiennych:
plik zamowienia:
teraz plik usun zamowienie:
czekam na propozycje. thx |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 374 Pomógł: 23 Dołączył: 3.06.2006 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy dobrze cie zrozumialem, ale jesli chodzi o samo przeniesienie danych to mozesz najpierw wybrac dana pozycje z bazy danych a potem zrobic dwa zapytania... INSERT do tabeli B i DELETE z tabeli A.
Jesli jednak chodzi o archiwizacje danych to na Twoim miejscu stworzylbym jeszcze jedno pole 'archiwum' i jego wartosc albo '0' jesli aktywne, albo '1' jako zarchiwizowane. -------------------- Pomogłem? Podziękuj proszę klikając poniżej "POMÓGŁ" ;)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 793 Pomógł: 32 Dołączył: 23.11.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Jesli jednak chodzi o archiwizacje danych to na Twoim miejscu stworzylbym jeszcze jedno pole 'archiwum' i jego wartosc albo '0' jesli aktywne, albo '1' jako zarchiwizowane. Ale lepiej skopiować, bo poco mają się skasowane plątać, ale to już zależy co dokładnie chcesz przez to osiągnąć, do tego do tej drugiej tabeli mogą być inne uprawnienia, a dodawanie wszędzie dodatkowego warunku jest troszkę dziwne. A zapytanie możesz zrobić coś w tek konstrukcji, jeśli nie musisz jeszcze raz wybierać:
przy założeniu że obie tabele mają taki sam rozstaw kolumn i obie mają tyle samo -------------------- Algorytmy w PHP, czy ktoś o tym słyszał?
Dlaczego tak mało kobiet programuje? ponieważ nie zajmują się głupotami. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 1.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy dobrze cie zrozumialem, ale jesli chodzi o samo przeniesienie danych to mozesz najpierw wybrac dana pozycje z bazy danych a potem zrobic dwa zapytania... INSERT do tabeli B i DELETE z tabeli A. wlasnie o to chodzi. i tak mam ale dane nie wpisuja sie do tabeli (zapytanie INSERT INTO) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 793 Pomógł: 32 Dołączył: 23.11.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a po co Ci "WHERE IdZamowienie=$val" ![]() -------------------- Algorytmy w PHP, czy ktoś o tym słyszał?
|
|
![]()
|
|
no dokladnie poprawilem
i wpisuje do tablicy dane ale w postaci np: Login nie ma loginu tylko pisze array. cos zle ztymi tablicami mam usunalem te talbice i zmienilem na:
teraz usuwam i kopiuje ale do nowej tablicy kopiuje mi ostatni rekord nie wazne czy zaznacze pierwszy ,trzeci itd. help wdzięczny za pomoc ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 106 Pomógł: 1 Dołączył: 2.12.2005 Skąd: Jaworzno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
niestety dla każdego rekordu pola typu hiden w Twoim formularzu tak samo się nazywają (np. Cena[]). Zrób tak - dodaj w pętli coś w stylu licznika, tzn przed pętlą zadeklaruj
a na samym końcu pętli daj w ten sposób masz licznik i robisz z nim coś takiego:
teraz twoje inputy będą się nazywać kolejno Cena[0], Cena[1], Cena[2].... Nie wiem czy to jest rozwiązanie całego problemu, ale bez tego nie będzie Ci działać choćby nie wiem co pozdrawiam Ten post edytował Neojawor 3.12.2006, 18:43:43 |
|
|
![]()
|
|
Neojawor, to nie był kłopot, bo php sam inkrementuje jeśli zrobisz $cos[] = 'aaaa';
Tu problem jest taki, że dostajesz Login[], Film[], Cena[], Data_Zamowienia[], IdZamowienie[] jako array, dlatego jak robisz
to $Login to właśnie array czyli tablica. To powinno działać:
a te tablice zostaw w formularzu. Wiedziałem, że takie coś jest, ale jak już pisałem z SQL to zemnie cienias.
To działa pod PostgreSQL, i nie musisz nic w php robić po prostu kasujesz z tabeli 'zamowienie' a baza sama tworzy nowy wpis w 'archiwom_zamowien'. Tą regułę tworzysz raz tak jak bazę czy tabelę i zostanie zawsze wykonana przy kasowaniu rekordy z tej tabeli. Mam nadzieję, że się to przyda i działa pod MySQL (już spr. mi się nie chce) choć z tego co widzę na 4.0.5 nie było... Ten post edytował Sedziwoj 4.12.2006, 12:34:46 -------------------- Algorytmy w PHP, czy ktoś o tym słyszał?
|
|
![]()
|
|
witam no niestety z tymi keyami tez nie dziala, teraz kopiujac jakis srodkowy rekord kasuje mi pierwszy (a nie ostatni
![]()
i plik wykonawczy
juz ze 100 sposobow robilem i nic ![]() pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
usun_zamowienie.php
Choć nadal jestem nad dodaniem do bazy reguły, po co robić coś samemu jak może być automatycznie? Ale by mógł ktoś napisać czy w MySQL to jest, bo chwilowo nie chce mi się ściągać nowego manuala ![]() Ten post edytował Sedziwoj 4.12.2006, 21:08:21 -------------------- Algorytmy w PHP, czy ktoś o tym słyszał?
|
|
![]()
|
|
Dzięki już jest lepiej
![]() Ale gdy chce skasowac a w zapytaniu archiwum nie dopisalem "or die('Nieudane dodanie do archiwum'); " to wyswietla mi wszystkie zaznaczone filmy i je kasuje. Gdy jednak dopisze do zapytania archiwum "or die('Nieudane dodanie do archiwum'); " i zaznacze np 2 opcje: to ten film ktory zaznacze pierwszy sie wyswietla a drugi juz nie!(czyli tak jakby tablica przekazywala jeden element?) obydwa zapytania archiwum nie dzialaja, cholera wie co jest ja tego niestety nie widze ![]() |
|
|
![]()
|
|
Właśnie po to jest to or die(), możesz dodać jeszcze mysql_error() to wyświetli komunikat błędu.
Zauważyłem, że wywaliło wszystkie znaki ucieczki z tego wykomentowanego zapytania spróbuj tego:
Ten post edytował Sedziwoj 5.12.2006, 00:38:39 -------------------- Algorytmy w PHP, czy ktoś o tym słyszał?
|
|
![]()
|
|
dzieki!!! dziala ale zapytanie z malutkimi poprawkami wyglada tak:
pozdrawiam i dziekuje jeszcze raz ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.08.2025 - 22:48 |