![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 22.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam plik index.php a raczej jego wycinek bo pozostała niepotrzebna składnia wycięta:
czyli administrator login: pass: <przycisk zaloguj> i klient: login: pass: <przycisk zaloguj> oraz plik admin.php problem w tym że chcę przesłać usera i password admina do pliku admin.php i tam dalej działać coś tak samo jest z klient.php...przesyłam login i hasło i działam no i.......jeżeli użyję przycisku submit to oczywiście działa to bez zarzutu ale tutaj nie mogę użyć submit bo musiałbym na samym początku w form podać adres strony która będzie mi się otwierać a ja nie mogę podać jednej bo będą się otwierać różne tak wiec muszę użyć button. Nowa strona admin.php otwiera się ale nie mogę za nic przesłać POSTem tych dwóch pól login i pass :/ w jaki sposób prosty można przesłać do dowolnej strony naciskając przycisk jakieś wartości pól ? temat pewnie prosty ale wszędzie tylko submit :/ a przesyłania przez buttona nie ma |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 16.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mi to wygląda na błąd w html'u :
Dodatkowo nie mam pojęcia po co w admin.php umieściłeś <form>, przecież (chyba) nic nie wysyłasz w tym pliku tylko odbierasz. No i Ja osobiście do odebrania użyłbym skróconego post (zależy na jakiej wersji php pracujesz), czyli $_POST['admin_login']; |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 112 Pomógł: 20 Dołączył: 10.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Propouję tak:
W ten sposób dynamicznie ustawisz parametr action formularza, i tym samym prześlesz go do odpowiedniej strony. pozdr. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 675 Pomógł: 15 Dołączył: 7.11.2004 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W ten sposób dynamicznie ustawisz parametr action formularza, i tym samym prześlesz go do odpowiedniej strony. No chyba, że przeglądarka ma wyłączoną obsługę języka JavaScript, wtedy nic nie zostanie przesłane...@krzysiekkonto po co rozdzielasz pola do logowania dla administratora i pozostałych użytkowników? To tylko będzie zachęcało do ewentualnych włamań. Na Twoim miejscu zrobiłbym jednen formularz logowania, i na stronie, do której ten formularz jest wysyłany, sprawdziłbym, czy loguje się administartor, czy nie i w zależności od tego podjął jakąś akcję. -------------------- Kto pyta, nie błądzi...
Kto zbłądził, ten pyta... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 112 Pomógł: 20 Dołączył: 10.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat No chyba, że przeglądarka ma wyłączoną obsługę języka JavaScript, wtedy nic nie zostanie przesłane... Zauważ, że @krzysiekkonto już używa JavaScript, co pozwala stwierdzić, że brak jego obsługi nie jest dla niego istotny. Poza tym, skoro to część administracyjna to korzystać z niej będzie określona grupa osób i od niej można wymagać włączonego JS. Co do rozdzielenia formularza, tu @JaRoPHP ma jak najbardziej rację. Popatrz, dane do logowania trzymasz w bazie. Trzymaj tam dodatkowo informacje o typie użytkownika, przykładowo username: adam, password: miauczynski, type: admin. Przy próbie logowania i tak sprawdzasz podany login i haslo z tymi w bazie. Pobierz od razu typ użytkownika. Jeżeli logowanie się powiodło, sprawdź typ użytkownika i zrób przekierowanie z poziomu php. pozdr. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 675 Pomógł: 15 Dołączył: 7.11.2004 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zauważ, że @krzysiekkonto już używa JavaScript, co pozwala stwierdzić, że brak jego obsługi nie jest dla niego istotny. Poza tym, skoro to część administracyjna to korzystać z niej będzie określona grupa osób i od niej można wymagać włączonego JS. Tak, ale w zaprezentowanym formularzu wymaga się, aby JavaScript była dostępna zarówno dla administratorów, jak i reszty użytkowników...
-------------------- Kto pyta, nie błądzi...
Kto zbłądził, ten pyta... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 27.06.2025 - 21:14 |