![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 30.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Zaznaczam, że z php jestem cienki, więc proszę nie naigrywać się. Mam do zrobienia formularz do złudzenia przypominający arkusz np. excel. Klient wypełnia liczbami kilka kolumn, na dole ma się wyswietlać suma pól z kolumn. Całość ma być wysłana do kolejnego formularza (weryfikacja czy klient się nie machnął) wpisanie danych osobowych i całość jako e-mail do wysyłki. Przesłać dane ze zwykłego formularza z weryfikacją na e-mail potrafię, ale nie mogę zrobić pierwszej strony tj. nie wiem jak wyświetlać (odświerzać) wartość zmiennych które podliczają kolumny po każdej zmianie danych w polach. Czy da się (słabo znam php) zrobić aby po wprowadzeniu danej naciskając enter przejść do następnego pola formularza (normalnie otwiera plik php weryfikujący dane i wysyłający e-mail). Czy jeśli wyślę dane z formularza 1 do formularza 2 gdzie wyświetlę jej wartość, dodam kolejne dane (adresowe) i prześlę je do wysyłki to nie zagubię ich po drodze ![]() Pozdrawiam wszystkich czytających. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 856 Pomógł: 19 Dołączył: 30.08.2005 Skąd: 100lica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To pasuje mi pod JS
Umiesz wyciągnąć wartość pola w formularza za pomocą JS? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 30.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Nie, przynajmniej teraz nie pamiętam czy już coś takiego robiłe. Jeśli możesz podaj jakieś namiary na przykład takich formularzy to zobaczę. Pozdrowienia |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 856 Pomógł: 19 Dołączył: 30.08.2005 Skąd: 100lica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
<head>
<script language="JavaScript"> function helo(){ alert(document.forms['nazwa_form'].nazwa_pola.value); } </script> </head> <form name="nazwa_form"> <input type="text" name="nazwa_pola" onkeyup="helo();"> </form> Coś takiego powinno działać -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Hmm ...
Gdzieś to widziałem. Generalnie staram się minimalizować ilość JS na stronie. Miałem kiedyś takiego klienta, który wyłączył całkowicie JS w przeglądarce, a inny miał wyłączone (chyba kieyś było takie uaktualnienie do IE) i powiedział, że jak wyłączone to tak ma być, to strona do d... Wie ktoś może jak to da się zrobić w php ![]() Da się nadać wartość zmiennym przed przesłaniem formularza do skryptu ![]() Inne rozwiązania dające podobny efekt ![]() WIPO dzięki za pomoc sprawdzę to co przesłałeś. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 0 Dołączył: 12.09.2006 Skąd: znad klawiatury Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
skrypt php jest wykonywany PO STRONIE SERWERA więc nie da się realizować akcji po stronie przeglądarki. Jeśli piszesz aplikację dla konkretnego klienta to ustalasz wymagania techniczne, które musi spełniać przeglądarka, w tym przypadku włączone JS. Inną metodą jest wstawienie apletu Javy lub skorzystanie z Flash'a. Ale JS będzie najwygodniejsze.
-------------------- pozdrawiam
Krzysiek RIP sygnaturka |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 675 Pomógł: 15 Dołączył: 7.11.2004 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie wiem jak wyświetlać (odświerzać) wartość zmiennych które podliczają kolumny po każdej zmianie danych w polach. Cytat Generalnie staram się minimalizować ilość JS na stronie Bez JavaScriptu niestety daleko w tym przypadku nie zajedziesz. Chcesz operować po stronie klienta, a to właśnie realizuje JavaScript.Cytat Wie ktoś może jak to da się zrobić w php Niestety, nie da się; no chyba, że aplet Javy, lub Flash.
![]() -------------------- Kto pyta, nie błądzi...
Kto zbłądził, ten pyta... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Cytat (...) na dole ma się wyswietlać suma pól z kolumn (...) Czy da się (słabo znam php) zrobić aby po wprowadzeniu danej naciskając enter przejść do następnego pola formularza (normalnie otwiera plik php weryfikujący dane i wysyłający e-mail). Tylko JS. Poszukaj info na temat OnKeyUp oraz jak się czyta znaki z klawiatury w JS (właściwie z DOM)- bodajże event.keyCode. Przykładów w google aż głowa boli. : ) Cytat Da się nadać wartość zmiennym przed przesłaniem formularza do skryptu ![]() Jakim zmiennym? Formularza (tak)? Zmiennym php (nie)? Pozdrawiam. -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
Witajcie.
Macie rację, oczywiste najtrudniej zauważyć. Nie mam faktycznie innego wyboru jak robić to u klienta zanim wyśle do serwera dane formularza. Serdeczne dzięki za pomoc. Pozdrawiam wszystkich czytających. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 13:00 |