![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 0 Dołączył: 1.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki kod:
Box jest zawieszony w pewnej stałej odległości od górnej krawędzi okna, ale nie potrafię go zmusić, aby rozszerzał się w dół, do samego końca okna, nie zależnie jaka jest ustawiona rozdzielczość?? -------------------- (\.../)
(O.o) (> <) This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 086 Pomógł: 8 Dołączył: 10.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
bottom: 0?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 0 Dołączył: 1.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
bottom: 0; niestety nie działa
![]() -------------------- (\.../)
(O.o) (> <) This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Możesz spróbować
Kod height: 100%;
-------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 086 Pomógł: 8 Dołączył: 10.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A mi działa.
Pokaż swój test-case dla niedziałającego bottom. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 2.01.2005 Skąd: Opolskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Niestety, mnie również, mimo wielu kombinacji, nie udało się (tylko pod IE) uzyskać efektu. W innych przeglądarkach to działa prawidłowo, jednak IE nic sobie z tego ustawienia nie robi... Jakiś hack? ![]() -------------------- Workstation: Hardware: Toshiba Satellite L40-14B Software: Linux 2.6.30.3 - Slackware 12.2 - KDE3.5.10
Server: Hardware: Celeron 850MHz/ 256MiB Software: Linux 2.4.31 - Slackware 10.2 - Apache 2.2.0.59 + PHP 5.1.6 + MySQL 5.0.24a |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 0 Dołączył: 18.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może
Kod height: 100pc;
margin-bottom: 0; -------------------- Program TV, Sukces internetowy, Forum dla administratorów stron
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 359 Pomógł: 1 Dołączył: 16.04.2006 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kurde, przeciez to jest znany odwieczny problem, wiążący się min. z footerem na divach. Oj Św. Mikołaj chyba przyniesie wygrawerowany adres google'a
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 614 Pomógł: 7 Dołączył: 10.11.2003 Skąd: Rzeszów/Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wysokość zdeklarowana na 100% rozszerza element do maksymalnej wysokości rodzica. W XHTMLu (wysyłanym jako aplikacja xmla - czyli tylko w Przeglądarkach) jest to html->body->div, więc jeżeli html i body nie będą miały wysokości okna (dla html "rodzicem" jest okno przeglądarki), to element potomny nie będzie miał wysokości okna. W X/HTMLu wysyłanym jako text/html też nie zaszkodzi ustawić wysokości dla html i body. Tyle teoria, w praktyce nie sprawdzałem.
-------------------- Pokaż kod = Pokaż CAŁY kod, najlepiej działający na jakimś serwerze.
Fanatycy | glazar.info | semantyka | HTML i XHTML FAQ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 2.01.2005 Skąd: Opolskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tylko, ze u mnie div z trescia ma dynamiczna wysokosc, wiec co za tym idzie, cala rodzina w strone body tez musi miec dynamiczna wysokosc
![]() Poza tym, czytalem gdzies, ze akurat co do procentowej wysokosci, to jest to namieszane, i do jej obliczenia brana jest szerokosc rodzica, a nie wysokosc ![]() A co do footera, nawet w stronie o dynamicznej wysokosci, to poradzilem sobie bardzo prosto ![]() ![]() -------------------- Workstation: Hardware: Toshiba Satellite L40-14B Software: Linux 2.6.30.3 - Slackware 12.2 - KDE3.5.10
Server: Hardware: Celeron 850MHz/ 256MiB Software: Linux 2.4.31 - Slackware 10.2 - Apache 2.2.0.59 + PHP 5.1.6 + MySQL 5.0.24a |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 614 Pomógł: 7 Dołączył: 10.11.2003 Skąd: Rzeszów/Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To nie wiem w końcu czy chcesz żeby ten div był na całą wysokość strony, czy miał dynamiczną.
-------------------- Pokaż kod = Pokaż CAŁY kod, najlepiej działający na jakimś serwerze.
Fanatycy | glazar.info | semantyka | HTML i XHTML FAQ |
|
|
![]()
|
|
Całą wysokość swojego rodzica, ale ten rodzic ma wysokość dynamiczną!
Po prostu - jest div z treścią - której może być dowolna ilość (w tym konkretnym przypadku jest to jedno "duże" zdjęcie, o stałej szerokości, ale różnej wysokości, oraz jakiś tekst pod nim), a z boku ma być pasek z miniaturami innych zdjęć dla tego artykułu - i ten pasek ma zajmować całą wysokość swego rodzica, niezależnie, jak ten rodzic jest rozciągnięty! Oczywiście pasek ma overflow: auto lub overflow: scroll, jeszcze nie wiem, co będzie lepsze w tym wypadku. position: absolute; top: 0; bottom: 0; sprawdza się dla Opery i FF (w FF co innego się sypie ale nad tym pracuję), natomiast IE wymiaruje pasek wg ilości zawartych w nim miniatur (jak dla overflow: visible) i wywala je wszystkie na ekran ![]() Jakby co, podaje linka do tego co kombinuje: http://saranis.interka.pl/akimo_new/main.php?d=2 [EDIT] Okazuje się, że wystarczyło wstawić rodzicom 2 poziomy w górę height: 100% i w IE już to działa tak, jak chciałem, i jak w innych przeglądarkach ![]() Problem solved [/EDIT] Ten post edytował -SaraniS- 20.12.2006, 12:31:28 -------------------- Workstation: Hardware: Toshiba Satellite L40-14B Software: Linux 2.6.30.3 - Slackware 12.2 - KDE3.5.10
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 4.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przeczytałem uważnie wszystkie posty z tego tematu i o ile dobrze wszystko zrozumiałem,
to taki kod powinien zadziałać w oczekiwany przeze mnie sposób, tz. DIV z zielonym tłem powinien się rozciągnąć, aż do końca niebieskiej warstwy, jednak tego nie robi... ![]() ---------------------------------------------------------------------- EDIT Oczywiście chodzi mi o wysokość tej warstwy a nie szerokość... END ---------------------------------------------------------------------- Sprawdzałem zarówno pod FF jak i IE
moje pytanie brzmi dlaczego ? P.S. Proszę o wyrozumiałość ponieważ dopiero zaczynam swoją przygodę z CSS-em Ten post edytował garguss 20.12.2006, 17:15:31 |
|
|
![]()
|
|
garguss
Z moich potyczek wiem, że element, który chcesz rozciągnąć, nie może pływać, musi być spozycjonowany absolutnie (czy pozycjonowanie relatywne zadziała - nie wiem). Zresztą w przypadku przedstawionego laya nie jest trudna jego przeróbka na absolut ![]()
O ile nie strzeliłem gdzieś byka - pisałem z głowy, mniej więcej takie układy sam stosuję ![]() ![]() Pozdrawiam -------------------- Workstation: Hardware: Toshiba Satellite L40-14B Software: Linux 2.6.30.3 - Slackware 12.2 - KDE3.5.10
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 4.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki wielkie za pomoc, tak jak już wcześniej napisałem dopiero zaczynam swoją przygodę z CSS i bardzo się cieszę, że są ludzie,
którzy odpowiadają nawet na takie pytania jak to moje. Jeszcze raz dziękuje -SaraniS- ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 11.08.2025 - 13:02 |