![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 205 Pomógł: 1 Dołączył: 11.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
pytanie: jak zrobic zeby zmienne tworzone w funkcji byly widoczne poza nia? :| niemoglem znalesc thx pozdrawiam -------------------- Web-Anatomy.com - tworzenie serwisów internetowych oraz stron www z okolic Bielska-Białej. Zapraszam.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 114 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
musisz w funkcji przed zmienną dać global na przykład:
Ten post edytował =kokos= 28.11.2006, 16:43:43 -------------------- Początkujący
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 112 Pomógł: 20 Dołączył: 10.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wszystko pięknie, tylko zmiennych globalnych należałoby unikać. Funkcja powinna wykonać swoje zadanie i zwrócić wartość. Jeżeli chcesz zwrócić więcej zmiennych możesz zebrać je wszystkie w tablicę i zwrócić jako wynik działania funkcji.
Możesz też przekazać zmienną do funkcji przez referencję, i wtedy modyfikując zmienną wewnątrz funkcji modyfikacji ulegnie też oryginalna zmienna.
pozdr. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 205 Pomógł: 1 Dołączył: 11.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czyli wystarczy dac array i zmienne stworzone w funkcji sa widdoczne poza nia
-------------------- Web-Anatomy.com - tworzenie serwisów internetowych oraz stron www z okolic Bielska-Białej. Zapraszam.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 112 Pomógł: 20 Dołączył: 10.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat czyli wystarczy dac array i zmienne stworzone w funkcji sa widdoczne poza nia Nie, nie wystarczy. Trzeba zrobić to tak jak napisałem powyżej. No chyba że ty mówisz o czymś innym niż mi się wydaje. pozdr. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 793 Pomógł: 32 Dołączył: 23.11.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
siemakuba dlatego nie ma co uczyć za dużo, jak ktoś się nauczy podstaw wtedy niech się uczy dalej. Co prawda ja się zawsze zaczynam uczyć od semantyki i wskazanych poprawnych użyć, tylko że to już wymaga pewnej wiedzy którą się zdobywa najłatwiej na swoich błędach.
Przepraszam za to odejście od tematu Ten post edytował Sedziwoj 28.11.2006, 19:26:54 -------------------- Algorytmy w PHP, czy ktoś o tym słyszał?
Dlaczego tak mało kobiet programuje? ponieważ nie zajmują się głupotami. |
|
|
![]()
|
|
to co powiedziales to za przeproszeniem gowno prawda - najlatwiej sie uczyc jak masz jakis cel. Ja nieucze sie od poczatku tylko ze 'srodka' i to moja sprawa takimi pytaniami wypelniam braki
![]() thx za odpowiedz pozd ps. jesli koniecznie chcesz sie wyzalic napisz posta na żal.pl Ten post edytował bastek8989 29.11.2006, 14:59:15 -------------------- Web-Anatomy.com - tworzenie serwisów internetowych oraz stron www z okolic Bielska-Białej. Zapraszam.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Sedziwoj - jak nie masz nic konstruktywnego do powiedzenia to nie zaśmiecaj wątku takimi tekstami.
@bastek8989 - to samo odnośnie zaśmiecania. Przy okazji, pytasz o takie podstawy, że nie dziw się, że niektórych może to irytować. Odpowiedź na Twoje pytanie można uzyskać studiując kilka pierwszych stron manuala. Następnym razem sypną się warningi. -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 14:14 |