![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 0 Dołączył: 27.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy można jakoś połączyć w takim zapytaniu dwa ($_POST["miejsco"] ? Chciałbym aby za tym było ($_POST["bleble"]. Bo jak mam tak jak teraz, a warunek po wyszukiwaniu wg dwóch opcji, to wywala brak danych jak zostawię miejsco puste i to jest OK, tylko jak zostawię puste bleble to już mi nie podaje brak danych. A gdyby tak połączyć bleble z miejsco to pewnie by było jak chcę ![]() Kurcze, jak tylko napisałem to zaraz mi coś przyszło do głowy... a może być tak? Będzie to poprawnie, bo działać działa ![]()
Ten post edytował BIG_MICHU 25.11.2006, 13:54:21 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 112 Pomógł: 20 Dołączył: 10.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak, taki zapis jet poprawny.
Jedna uwaga, dla sprawdzenia czy zmienna (szczególnie tablicowa) istnieje, lepiej jest użyć isset" title="Zobacz w manualu php" target="_manual lub empty" title="Zobacz w manualu php" target="_manual (ewentualnie z negacją, !empty). Unikniesz w ten sposób ewentualnych błędów Notice o niezadeklarowanym indeksie w tablicy. pozdr. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 0 Dołączył: 27.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za poradę
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 359 Pomógł: 1 Dołączył: 16.04.2006 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
użycie isset jest błędne w tego typu akcjach, bo przy przesylaniu z formularza zawsze zwróci true nie zależnie czy pole jest wypełnione, czy nie.
Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 112 Pomógł: 20 Dołączył: 10.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@envp: owszem, ale jak napisałeś pod warunkiem, że formularz został przesłany. Jeżeli nie został, można w ten właśnie sposób to sprawdzić, nie narażając się na noticy.
Chociaż, ja zawsze używam empty ;> pozdr. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 05:31 |