Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Alternatywa dla getimagesize() ?, Administrator zablokował dostęp do plików na serwie poprzez URL
Citral
post 25.11.2006, 03:44:05
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

a dokładniej:

"URL file-access is disabled in the server configuration "

czy jest jakaś alternatywa dla sprawdzenia wielkości obrazka zamiast getimagesize() ? Po wywołaniu tej funkcji pojawia się właśnie powyższa informacja. Czy wyłączenie dostępu do plików powoduje blokadę innych funkcji php? Skrypt którego używam poza błędem przy getimagesize działa normalnie operując na pliku tekstowym. Skoro używam innych funkcji operujących na plikach na serwerze, dlaczego nie mogę użyć getimagesize, oczywiście jest to odwołanie do obrazka na serwerze właściwym nie obcym

nawet nie wiem ale chyba nie powinni (nasz provider) wyłączać tego na serwie co? Wcześniej działało bez problemu ale ostatnio mieli pad, stracili wszystko praktycznie (nasza strona też poszła do piachu) no i podejrzewam, że ktos im się włamał na serw za pomoca jakiegoś programu wywołującego (odczytującego)zdalnie plik na serwerze no i spanikowali taką lipę z bezpieczeństwa mają i wyłączyli tą opcję po prostu.Możliwe?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 5)
dtb
post 25.11.2006, 09:49:20
Post #2

-----

poniewaz serwer jest skonfigurowany, aby nie bylo dostepu do plikow z innego serwera. moze i tak bylo, ale dopuki i opcja ta bedzie wlaczona to se mozesz pomazyc o plikach z innego serwera tongue.gif

--------------------
+Quote Post
siemakuba
post 26.11.2006, 11:54:41
Post #3

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

No ale chcesz czytać plik z serwera lokalnego, tak?
Pokaż jak to robisz, co podajesz jako parametr do getimagesize? Bo mam coś wrażenie że nie podajesz ścieżki do pliku tylko URL do niego.

pozdr.
+Quote Post
Citral
post 26.11.2006, 19:43:26
Post #4

-----

zgadza się siemakuba, chcę czytać z lokalnego, masz również rację, że podaję URL, ale to dlatego, że skrypt ma obsługiwać pliki lokalne i spoza serwera, dlatego rozumiem, że plik spoza serwera nie chce być odczytany, ale skoro jest lokalny to dziwi mnie, że ciągle jest rozpoznawany jako obcy. Czy to właśnie dlatego, że przez URL mimo iż jest na serwie lokalnym? Jeśli tak, to będę musiał wprowadzić sprawdzanie czy plik jest lokalny czy nie i wtedy jako argument dla getimagesize podawać URL, albo ścieżkę lokalną?

1. <?php
  2. $adres = "nottin.org/blabla.jpg" //pod zmienną adres wprowadzany jest adres bez http na początku
  3. $linkobrazka='http://'.$adres;  //potem dodaję dopiero http do niego
  4. $size=@getimagesize($linkobrazka) or $error=''; // no a potem funkcja
  5. ?>

jednym słowem muszę zmienić sposób podawania ściezki i będzie ok?
+Quote Post
siemakuba
post 26.11.2006, 23:34:42
Post #5

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Dokładnie, powinno działać jeżeli podasz ścieżkę a nie adres.
Pamiętaj, że php wcale nie wie że www.wandaibanda.pl to akurat adres internetowy wskazujący na lokalną względem php maszynę.

BTW, wydaje mi się, że nie musisz robić sprawdzania czy plik jest lokalny czy nie. Skoro masz w konfiguracji wyłączony dostęp do zdalnych plików, powinieneś się ograniczyć do operacji na plikach lokalnych. No, chyba że dane dot. plików masz z jakiegoś dynamicznego źródła i nie masz na nie wpływu.

pozdr.
+Quote Post
Citral
post 27.11.2006, 00:18:52
Post #6

-----

Cytat(siemakuba @ 27.11.2006, 00:34:42 ) *
No, chyba że dane dot. plików masz z jakiegoś dynamicznego źródła i nie masz na nie wpływu.

dokładnie, dane wejściowe to teksty użytkowników czegoś w stylu księgi gości. jeśli ktoś wpisze jakikolwiek link to skrypt go podmienia go tak aby był "klikalny".

dzięki za pomoc cool.gif

Ten post edytował Citral 27.11.2006, 00:19:52
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 28.06.2025 - 20:56