![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 0 Dołączył: 7.08.2003 Skąd: czwa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zalozylem virtualhost strona.domena.pl i wszystko dziala ale jak wpisuje www.strona.domena.pl to wyswietla mi sie domena.pl , jak zrobic zeby to tez dzialalo z www?
-------------------- Czy tak bedzie juz zawsze????
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 401 Pomógł: 5 Dołączył: 14.09.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Zalozylem virtualhost strona.domena.pl i wszystko dziala ale jak wpisuje www.strona.domena.pl to wyswietla mi sie domena.pl , jak zrobic zeby to tez dzialalo z www?
A zmienils wpis w pliku etc/hosts dla win XP plik znajduje sie (zakladajac ze c to partycja systemowa) C:WINDOWSsystem32driversetc |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 0 Dołączył: 7.08.2003 Skąd: czwa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zmienilem wyglada to tak:
moje ip domena.pl moje ip strona.domena.pl -------------------- Czy tak bedzie juz zawsze????
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 401 Pomógł: 5 Dołączył: 14.09.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat zmienilem wyglada to tak:
moje ip domena.pl moje ip strona.domena.pl Nooo restart serwera i powinno byc ok ![]() (pamietaj zeby dodac tez te same wpisy na 127.0.0.1) -------------------- |
|
|
![]()
|
|
i nie jest ok bez www dziala a gdy dodam www.strona.domena.pl to juz nuie dziala wyswietla mi zawartosc domena.pl a nie strona.domena.pl
![]() -------------------- Czy tak bedzie juz zawsze????
|
|
|
![]()
|
|
Cytat i nie jest ok bez www dziala a gdy dodam www.strona.domena.pl to juz nuie dziala wyswietla mi zawartosc domena.pl a nie strona.domena.pl
![]() Ehhh no to dodaj do pliku hosts tez z www ![]() Pewnie jest inny sposob, ale u ten dziala w powodzeniem ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
zrobilem nowy wpis w httpd conf tylko ze z www i dziala ,ale wolalbym jakis inny sposob....
|
|
|
![]()
|
|
a jeszcze jedną sprawe mam, jak chce zeby virtualhost prowadzil do:
"mojeip:okreslony port" bo jak wpisuje to w doc root to nie dziala. -------------------- Czy tak bedzie juz zawsze????
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat a jeszcze jedną sprawe mam, jak chce zeby virtualhost prowadzil do:
"mojeip:okreslony port" bo jak wpisuje to w doc root to nie dziala. Kod Listen ip:port wewnątrz <VirtualHost>
|
|
|
![]()
|
|
A bylbys tak mimly i napisal mi ten kod w calosci bo nie wiem co z document root itp. Bede wdzieczny.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat A bylbys tak mimly i napisal mi ten kod w calosci bo nie wiem co z document root itp. Bede wdzieczny.
No ale skąd ja mam wiedzieć gdzie Ty masz document roota od tej wirtualki? Wsadź sobie do VirtualHost, ServerName, DocumentRoot i tego Listen. Na początek to powinno ruszyć. |
|
|
![]()
|
|
podczas uruchamiania sie apacha wyskakuje blad ze listen nie moze byc w virtualhost
![]() -------------------- Czy tak bedzie juz zawsze????
|
|
|
![]()
|
|
Cytat podczas uruchamiania sie apacha wyskakuje blad ze listen nie moze byc w virtualhost
![]() No, jasne... Sorry... Daj to w samym VirtualHost i zobacz czy o to Ci chodziło: Kod <VirtualHost ip:port>
|
|
|
![]()
|
|
Ale mi nie chodzi o to zeby virtualhost byl na niestandartowym porcie tylko zeby adres ip:niestandartowy port byl wywolywany przez: nazwa.domena.pl, chodzi mi tu konkretnie o serwer pocztowy ktory mozna uruchomic tylko za pomoca: ip :jego port ,ale nie chce mi sie tego za kazdym razem wpisywac wiec chce zeby to mozna wywolac przez virtualhost np. poczta.domena.pl.
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Ale mi nie chodzi o to zeby virtualhost byl na niestandartowym porcie tylko zeby adres ip:niestandartowy port byl wywolywany przez: nazwa.domena.pl, chodzi mi tu konkretnie o serwer pocztowy ktory mozna uruchomic tylko za pomoca: ip :jego port ,ale nie chce mi sie tego za kazdym razem wpisywac wiec chce zeby to mozna wywolac przez virtualhost np. poczta.domena.pl.
Aaaa... To musisz umieścić w konfiguracji serwisu poczta.domena.pl przekierowanie na adres z innym portem. Kod Redirect / http://inny.adres:port/
Inaczej tego raczej nie zrobisz bo jak przeglądarce nie podasz numeru portu to domyślnie łączy się na 80 i żadna konfiguracja serwera nie ma na to wpływu. |
|
|
![]()
|
|
i gdzie to mam wpisac? do virtualhost?
|
|
|
![]()
|
|
Cytat i gdzie to mam wpisac? do virtualhost?
Tam gdzie masz definicje poczta.domena.pl. |
|
|
![]()
|
|
wielkie dzięki za całą pomoc, wszystko juz działa tak jak chciałem.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 20:02 |