![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2004 Skąd: Legnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej
mam takie banalne pytanie. Muszę napisać skrypt, który będzie służył do wklepywania do bazy wniosków o dostęp do zasobów sieciowych: Upraszczając całą sytuację mam 2 tabele, do których będę wysyłał dane z formularza: tabela WNIOSEK: { id_wniosku(AUTOINCREMENT), nazwisko, imię) tabela ZASOBY: {id_wniosku, id_zasobu, zasob } formularz jaki wypełniam ma mieć postać IMIE, NAzWISKO WNIOSKUJACEGO ZASÓB 1 ZASÓB 2 ... ZASÓB 10 A więc po kliknięciu wyślij, chcę aby skrypt wykonał 2 kroki: 1) do tabeli WNIOSEK dodał wiersz zawierający dane wnioskującego i wygenerował się automatycznie unikalny klucz (id_wniosku), 2) do tabeli ZASOBY wrzucić kilka zasobów, które widnieją na tym wniosku. Żeby to zrobić muszę znać ID tego wniosku do któego mam je podpiąć. I teraz cały pic polega na tym, że mają to wypełniać jednocześnie z kilku komputerów, przez przeglądarkę oczywiście. A więc trzeba jakoś odczytać jaka wartość mysql nadał polu id_wniosku w tabeli WNIOSEK, tak żeby podpiąć zasoby do właściwego dokumentu. Trochę nad tym myślałem i wyszło mi tak: 1) każdy wypełniający musi podać w formularzu swój unikalny ID (a może w ukrytym polu przesyłać adres IP? skrypt bedzie chodził w lokalnej sieci wiec odpada problem z NATami itp.), który bedzie zapisywany razem z całym wierszem dotyczącym wniosku, oraz timestampem, a potem, chcąc wykonać krok 2), sprawdzamy ostatni wiersz dodany przez ten ID Czy nie ma jakiegoś prostszego rozwiązania? Dodam, że pary nazwisko i imię będą się powtarzały, a na wnioskach jest masa pól, ale nic specjalnie unikalnego, żeby po tym szukać. A może jest do tego po prostu jakaś dedykowana do tego celu funkcja wbudowana ? Nie wiem czy w ogóle ktoś zrozumiał o co mi chodzi ![]() Ten post edytował palik 22.11.2006, 18:07:22 -------------------- palikowski.net - zaplątany w sieć | basoofka.net - basowi gitarzyści mile widziani | elimu.pl - cms/lamp - wideo instruktaże
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 22.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to zrob to id w formularzu albo kaz tam napisac swoje imie i nazwisko a jezeli server jest tez w tej sieci to mozesz pobrac adres ip...
zycze powodzenia w pisaniu ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat A może jest do tego po prostu jakaś dedykowana do tego celu funkcja wbudowana ? http://forum.php.pl/index.php?showtopic=30...;hl=ostatnie+id -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2004 Skąd: Legnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
powtórzę tylko słowa sw mikołaja - wielkie dzięki !
![]() -------------------- palikowski.net - zaplątany w sieć | basoofka.net - basowi gitarzyści mile widziani | elimu.pl - cms/lamp - wideo instruktaże
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 12:54 |