![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 92 Pomógł: 0 Dołączył: 5.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam taki mały problem... grzebie już tu na forum od jakiegos czasu ale nie moge wygrzebac nic sensownego. Mam takie tabelki:
Chodzi o to żeby w liscie rozwijalnej pojawily sie dane tabela1.nazwa ale za wyjątkiem tych których id jest zawarte w tabeli2.id_tab2 przy tabela2.katalog=2 Pisze to bo kod jest błędny i od razu nie wiadomo o co mi chodzi. Czyli na chłopski rozum, najepierw powinienem wyciagnac tylko te rekordy tabeli tabela2 gdzie katalog=2 czyli w wyniku powinienem otrzymac id_tab2=2 i 3 no i pozniej wyswietlic rekordy tabeli tabela1 gdzie id=2 i 3 Niestety otrzymuję albo tylko 1 zamiast 2 i 3 albo wszystko po kilka sztuk 1,1; 2,2,2; 3,3,3 Mogę liczyć na pomoc jak poprawnie napisać zapytanie MySQL? Zaznaczam, że chciałbym to zrozumieć a nie tylko przepisać i dalej nie wiedzieć jak działa. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Ciężko było mi zrozumieć co i skąd ma zostać wyciągnięte
![]() ![]()
-------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 92 Pomógł: 0 Dołączył: 5.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzięki za szybką odpowiedź ale coś chyba jest nie tak bo lista jest pusta :/ w moim przypadku przynajmniej się coś pojawiało
![]()
czy to oznacza (pomijając poprawność) że tabela1.id = (select id_tab from tabela2 where katalog = 2)? ---- przepraszam, poprawka, zadziałało ale wyświetliło tylko jeden rekord no i kurcze chodziło mi o to żeby wyświetliło wszystko poza tymi ktore sa w tabeli2 przypisane do katalog=2 czyli tak jak np w wideotece chce wiedziec jakie filmy gość zabrał ze sobą to ja chce wiedzieć jakich filmów nie wziął Ten post edytował Snoopy 21.11.2006, 20:24:17 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
-------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]()
|
|
Dzięki wielkie! Takie konkretne odpowiedzi to rzadkość.
Jeszcze raz dziękuję. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 0 Dołączył: 8.10.2006 Skąd: świat astralny Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wlasnie pisze pewien skrypt i mialem podobny problem. Znalazlem ten temat i mysle sobie: dar z nieba
![]() wklepuje go w reczne odpalanie skryptow sql w bazie i... wywala blad o bledzie skladni ![]()
edit. chyba znalazlem rozwiazanie:
nie usuwam posta, bo a nuż widelec komus sie to przyda ![]() Ten post edytował fx69 23.11.2006, 15:57:04 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 06:25 |