![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 0 Dołączył: 11.09.2003 Skąd: Giżycko/Wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ostatno bawilem sie troszke w tworzenie obrazkow gif/jpeg/png w php. Zastanawiam sie nad kwestiami:
1) Nie satysfakcjonuje mnie wielkosc mozliwych czcionek, wiec nasuwa sie wniosek Jak zrobic wieksze? (wiem ze sa dostepne wielkosci 1-5). 2) No i oczywiscie przydalaby sie inna czcionka na stworzenie jakiegos lancuchu znakow. 3) No i wreszcie komenda imagestring(): no niestety, ale nie wiem dlaczego tak sie dzieje, ale gdy wczytuje jpega komenda imagefromjpeg(), chce napisac jakis napis w kolorze bialym -> $white = ($im, 255,255,255), wpisuje wszystko ladnie do imagestring(), a tu z gruszki ni z pietruszki kolor w jakis sposob dopasowuje sie do tla wczytywanego jpega! Qrcze jak zrobic zeby rzeczywiscie byl bialy/ czarny cvzy jaki tam, byle przeze mnie zdefiniowany? Jakies od/podpowiedzi mile widziane ![]() -------------------- WWJD?
GG 4004548 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Ostatno bawilem sie troszke w tworzenie obrazkow gif/jpeg/png w php. Zastanawiam sie nad kwestiami:
Zainteresuj się funkcjami imagepstext i imagettftext |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 0 Dołączył: 11.09.2003 Skąd: Giżycko/Wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
raczej to tez probowalem, ale niestety skutki marne
![]() -------------------- WWJD?
GG 4004548 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 680 Pomógł: 0 Dołączył: 1.10.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat raczej to tez probowalem, ale niestety skutki marne
![]() To spróbuj jeszcze raz, wszystko co chcesz osiągnąć działa bez zarzutu... -------------------- "Czerp z innych, ale nie kopiuj ich. Bądź sobą." Michel Quoist
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 701 Pomógł: 0 Dołączył: 26.06.2002 Skąd: Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat raczej to tez probowalem, ale niestety skutki marne
![]() mialem podobny problem na php5.0.0-dev a zrobilem to tak ze zaraz po naglowku [manual:e46dca5943]header[/manual:e46dca5943], zrobilem $kolor = [manual:e46dca5943]imagecollorallocate[/manual:e46dca5943] a nie gdzies w dalszej czesci skryptu i wszystko dzialalo... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 786 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2002 Skąd: Wroclaw/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej
Cytat mialem podobny problem na php5.0.0-dev a zrobilem to tak ze zaraz po naglowku [manual:b59c140c2a]header[/manual:b59c140c2a], zrobilem $kolor = [manual:b59c140c2a]imagecollorallocate[/manual:b59c140c2a] a nie gdzies w dalszej czesci skryptu i wszystko dzialalo...
Moje 3 grosze ;) Zauwazylem ze uzywanie imagecolorallocate moze dzialac nieco dziwnie wraz z gd2. Konkretnie: miejsce definicji koloru (a wiec wywoalnie funkcji) ma znaczenie. Prawdopodobnie jeszcze w tym tygodniu sprawie sie przyjrze. kliszaq: zdefiniuj kolor przed imagecopyfromjpeg. Pozdrawiam -------------------- .. make web your home ..
|
|
|
![]()
|
|
spox, zobacze jak bedzie dzialac, a propos skad skombinowac troche czcionek z rozszerzeniem .pfb do tej funkcji [manual:c37893727d]ImagePsLoadFont[/manual:c37893727d]
![]() ![]() -------------------- WWJD?
GG 4004548 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 27.06.2025 - 01:02 |