![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 21.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Chciałbym, żeby w moim serwisie, wszystkie poddomeny były bez www. A więc konkretnie, żeby w widoczny sposób następowały przekierowania : 1) www.poddomena.ludziesportu.pl --> poddomena.ludziesportu.pl oraz 2) www.poddomena.ludziesportu.pl/cokolwiek --> poddomena.ludziesportu.pl/cokolwiek gdzie cokolwiek to dowolny plik html lub ciąg parametrów php. Równocześnie chcę, żeby domena główna była zawsze z www, czyli potrzebne takie przekierowania: 3) ludziesportu.pl --> www.ludziesportu.pl 4) ludziesportu.pl/cokolwiek --> www.ludziesportu.pl/cokolwiek Celem jest oczywiście uniknięcie powielania stron. Szukałem długo odpowiedzi na mój problem, ale nie znalazłem - przepraszam, jeśli się powielam. Problemem jest to, że liczba poddomen w serwisie jest nieograniczona i ich nazwa nie jest znana (wszystkie rozwiązania, jakie znalazłem dotyczą konkretnie wymienionych poddomen). W tej chwili działa mi wszystko oprócz 2). Tzn. w pozostałych przypadkach wszystko elegancko przekierowywuje, ale w przypadku wpisania podstrony w poddomenie z www na początku, www nie zostaje usunięte. Mój plik .htaccess wygląda tak: Kod RewriteEngine On RewriteBase / RewriteCond %{HTTP_HOST} ^ludziesportu.pl$ RewriteRule ^(.*)$ http://www.ludziesportu.pl/$1 [L,R=301] RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.([^\.]+).ludziesportu.pl$ RewriteRule ^$ http://%1.ludziesportu.pl/$1 [L,R=301] RewriteCond %{HTTP_HOST} !(^www.ludziesportu.pl$) RewriteRule pozostałe reguły Pierwszy akapit standard. drugi radzi sobie z domeną główną, czwarty jest nieistotny, problem jest w trzecim. Przypuszczam, że kłopot wynika z tego, ze równocześnie pojawia się zmienna %1 oraz $1, ale nie wiem jak to obejść. Prosiłbym o pomoc, co poprawić. Jeszcze jedna uwaga - poddomeny mogą zawierać znaki [a-z], [0-9], [-] oraz [_]. czyli litery, cyfry, myślnik, podkreślenie. Kropka odpada (nie ma poddomen w poddomenach). Serwer NetArt - Wildcard chyba niedostępny (poza tym nie wiem z czym go się je). Chciałbym, żeby .htaccess załatwiał sprawę, jeśli nie, to spróbuję zczytać string w php i ewentualnie tam zrobić przekierowanie Header(Location: utnij www); ale wydłuży to ładowanie strony. Jeśli ktoś zauważyłby także, że pozostały kod jest nieelegancki, lub mógłby być bardziej optymalny, to też będę zobowiązany za uwagę. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam, Bartek Ten post edytował LudzieSportu 21.11.2006, 14:19:41 -------------------- Ludzie Sportu - postaw na sport
Strony domowe sportowców. Ty też możesz mieć własną stronę w 15 minut. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 07:35 |