![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 5.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałbym się dowiedzieć co muszę zrobić aby na mojej stronie zamiast kwadracików i znaków zapytania itp. były polskie znaki ł,ą ż,ź. oto odnośnik do jednego dzilłu mojej stronki: http://www.druciki.apnet.pl/phpbb/projekty...p?base=warsztat
-------------------- Zapraszam na nowo otwarty portal elektroniczny http://www.druciki.prv.pl
|
|
|
![]()
|
|
Administrator PHPedia.pl Grupa: Developerzy Postów: 1 102 Pomógł: 2 Dołączył: 14.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
musisz wyslac odpowiedni naglowek z kodowaniem
i odpowiednio zakodowac w edytorze |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 14.08.2003 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
widze że w dalszej części strony masz polskie znaki i na końcu znowu niema wiec radze ci znormaliwowanie kodowania tekstu
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 5.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nigdzie nie mam polskich znaków, to u góry to pliki GIF. A co mam napisać w tym nagłówku
![]() -------------------- Zapraszam na nowo otwarty portal elektroniczny http://www.druciki.prv.pl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 14.08.2003 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat nigdzie nie mam polskich znaków, to u góry to pliki GIF. A co mam napisać w tym nagłówku
![]() masz w tabeli np w komórce "Wskaźnik poboru mocy odbiorników 220VAC" masz polskie znaki ale w słowie częstotliwości już niema. Kodowanie widze że masz ustawione na iso-8859-2. Ale w pliku masz zapisane w innym kodzie edytuj text co jest na stronie i zapisz go w iso-8859-2 urzyj np. programu ogonki |
|
|
![]()
|
|
Ale te dane nie są w pliku zapisane tylko są pobierane z bazy my sql
-------------------- Zapraszam na nowo otwarty portal elektroniczny http://www.druciki.prv.pl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 7.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie chcialbym otwierac nowego tematu a pytanie moje jest takowe:
czy mozna stwierdzic jaka strone kodowa ma dany tekst? np. jest skrypt do wrzucania newsow no i wrzuca je jakas osoba trzecia, czasami wrzuca je z worda a czasami pisze sobie recznie w formularzu. co z takim czyms mozna zrobic? zeby miec zawsze kodowanie odpowiednie ? cala pozostala czesc strony jest zakodowana w iso |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 18.09.2003 Skąd: Białystok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam ten sam problem od dłuższego czasu. Mam stronę w 4 językach(w porywach do 5), często przemieszanych na stronach (np. wstawki po fińsku na stronie polskiej, albo polskie na niemieckiej)., więc logicznym rozwiązaniem było użycie Unicodu (UTF-8). Tu zaczal sie problem z dodawaniem elementów strony do bazy. IE wysyla dane z formularzy zakodowane w Windows, a Mozilla i Netscape w ISO. Myślałem nad łopatologicznym rozwiązaniem, które wykrywałoby przeglądarke i włączało odpowiedni filtr konwertujący do UTF, ale nie za bardzo mi się to podoba (nie tylko 3 przeglądarki na świecie istnieją). Byłbym wdzięczny za jakiekolwiek sugestie.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 96 Pomógł: 3 Dołączył: 15.04.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przy sprawdzaniu poprawności wpisu możesz pozamieniać te wszystkie kszaczki na polskie znaki przez np str_replace() to chyba najlepsze rozwiązanie.
-------------------- Linux is like wigwam, no windows, no gates and an apache inside.
Mój blog łebmasterski (po angielsku) Web Development Blog. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 19.09.2003 Skąd: Białystok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Ale te dane nie są w pliku zapisane tylko są pobierane z bazy my sql
To klasyczny problem, jak np edytujesz bazę programikiem pod Windowsem. Ja rozwiązałem to tak, że napisałem sobie prostą funkcyjkę w2i($tekst) która zamienia wszystkie polskie znaki z kodowania windows na kodowanie ISO. Potem wyrzucam tekst z zastosowaniem tej funkcji. Jeśli jest kodowany w WIn to ładnie pozamienia literki, a jak w ISO to się krzywda nie stanie ![]() -------------------- --------------------------------------------------------
9tak Bo czarna dziura to do nikąd rura |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 7.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
heh a ja caly czas myslalem ze jak sie cos skonwertuje NA np. ISO gdy juz w ISO jest to sie pokrzaczy takowy tekst...
a okazuje sie ze nie, sprawdzilem i jest oki:) dzieki. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 05:31 |