![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 2.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam problem dotyczy kodowania, ale może poprostu opiszę co chcę zrobić, bo być może jest prostsze rozwiązanie tego problemu.
Nowieć we flashu MX w polu dynamic text chce zaimprotować news'a z bazy danych... Baza danych pochodzi z CMS'a i generalnie strona też chodzi na cms'e całym, a ja chcę tylko w topie dać flash'a z newsem... tak by się wyswietał non stop. ![]() troszke pogooglowałem i udało mi sie we flashu zaimprtować te dane, jednakże są spore problemy z kodowaniem, ponieważ cały cms jest w ISO... a we flashu dane z tego co poczytałem musza byc w uni... Wiec szukalem skyptu ktory by zmienial iso na uni... ale znalazlem tylko uni na iso... poniezej zamieszczam zrodlo pliku i tego skryptu moze ktos podpowie jak zmienic i co poprawic... bo moje pojecie o php jest Nikle ![]() ![]() plik newsflash.pl
a teraz skrypt ktory znalazłem w sieci i przerabia UNI na ISO a ja chce zeby bylo odwrotnie...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przyklad z manuala zobacz jak prosciej mozna napisac twoja funkcje edit:str_replace zobacz jaki ma prototyp ta dunkcja i napewno bedziesz wiedzial Ten post edytował skowron-line 20.11.2006, 09:54:37 -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 309 Pomógł: 0 Dołączył: 6.06.2006 Skąd: include('root/europe/ poland/szczecin.php'); Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten post edytował Amorph 20.11.2006, 10:42:02 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 2.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
rozumię że z tym "ó" to mam sobie dalej tak samo zrobic ?
![]() ![]() ale? czy zamiast $tekscik mam dać $output ? Ten post edytował rumpel 20.11.2006, 10:55:31 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 309 Pomógł: 0 Dołączył: 6.06.2006 Skąd: include('root/europe/ poland/szczecin.php'); Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
$tekscik to zmienna funkcji. Nic nie zmieniaj...
wywołuj ją tuż przed echo $output. $output=utf82iso88592($output); |
|
|
![]()
|
|
ehh... musze jeszcze jakis błąd robic
![]() jak zapisałem w pliku te zmiany i otworzylem przez okno firefoxa zeby sprawdzic, to pokazaly mi sie znaki hinskie... sprawdzilem kodowanie strona otworzyla sie w kodowaniu utf-16 little endian jak zmienilem kodowanie na utf-8 zeby zobaczyc czy sa polskie znaczki, to zobaczyłem...
doszedlem do wniosku ze pewnie plik musi byc zapisany w formacie Unicode... wiec zapisalem w notatniku windowsowym (zapisz jako -unicode) ale jak to zrobilem, to nic nie zobaczylem ![]() ponizej przytoczylem plik newsflash.php po edycji :
przepraszam, wiem, że jestem niecierpliwy jak dziecko ![]() |
|
|
![]()
|
|
Zobacz jak ci podałem przykład w poście #3 i porównaj ze swoim kodem.... - konkretnie znaki /
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 112 Pomógł: 20 Dołączył: 10.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A może spróbuj z drugiej strony. Na przykład funkcje iconv" title="Zobacz w manualu php" target="_manual?
Do tego one są, do tego są one, do tego są. ;) pozdr. |
|
|
![]()
|
|
ok. zrobiłem i działa, ale... no własnie
![]() ![]() wyświetla mi polskie znaki diaktryczne poza: "ą" "Ą" "ś" "Ś" "ź" "Ź" i "Ę" ktoś ma jakiś pomysł ? Ten post edytował rumpel 20.11.2006, 18:20:24 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 112 Pomógł: 20 Dołączył: 10.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Ok... doszedłem... google i wasza pomoc i już skumałem
![]() po pierwsze primo - pisząc w notepad zapiszcie plik w formatowniu UFT-8 a nie Unicode ![]() Nowięc, mając nadzieje, że ktoś kiedyś bedzie miał zbliżony problem i będzie googlował i przeszukiwał fora to może natknie się na ten wątek... chciałbym mu oszczędzić nerwów i zamieszczam odpowiedz ![]() ![]()
no i trzeba oczywiście wywołać funkcję przed wysłaniem danych do flasha, czyli przed , a robimy to następujaco:
no i życze smacznego ![]() ps. Podziękowania dla forumowiczów ![]() Ten post edytował rumpel 21.11.2006, 09:58:38 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 05:28 |