![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 163 Pomógł: 0 Dołączył: 10.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak dla mnie top dość dobrze współgra z tłem, standardowe ale fajne menu
mam jedno ale, jakies takie dziwne odzczucie mam że ciasno jest na tej stronie, to znaczy te 3 tabelki jakos tak blisko siebie, aż za blisko ![]() trochę za dużo newsów na głównej stronie |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zablokowani Postów: 87 Pomógł: 0 Dołączył: 29.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mozna jeszcze prosic o jakies sugestie opinie ?
co byscie zmienili ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 106 Pomógł: 1 Dołączył: 22.04.2006 Skąd: Będzin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
+Ładny top
-Grafika mi przypomina themy JPortala -Napaćkane wszystko jedno na drugie -Za dużo tych borderów typu solid -Klasyczny układ strony -"Schutbox" wygląda dziwnie ocena 4/10 [jeszcze niespotkałem strony której dałbym 10 ![]() ps. Mnie się podobają strony nietypowe, proste. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zablokowani Postów: 87 Pomógł: 0 Dołączył: 29.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ma ktos jeszzce jakies wizje ?
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 611 Pomógł: 19 Dołączył: 28.02.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
- menu
Wydaje mi sie że dużo lepiej by wyglądało gdybyś elementy menu porozkładał równomiernie a nie robił taki rozstrzał.. poza tym menu jest w tabelce a nie na liście co jest bardzo dużym minusem -belki może inna troszke wieksza czcionka np 11px albo 12 bo ta zdaje sie być mała ? - czemu w boxie jest że stronka jest zgodna ze standartami jak nie jest? ( RSS nie sprawdzałem ale to nie przedmiot naszych rozważań ) - kolorystyka nie wiem grafikiem nie jestem ale nie wyróżniłeś czegoś co w stronie jest najważniejsze... ja jak wchodze to dostaje na twarz nadmiar żółtego .. może by go tak troszeczke uspokoił i stonował, bo nie moge sie skupic na czytaniu ( na podstronie wszystko jest lepiej widoczne gdy ilość żółtego sie zmniejsza ![]() - w boxie o współpracy kolor zielony oczojebny - to zdecydownie zły pomysł + układ ogólnie 4/10 Ten post edytował sticker 21.11.2006, 11:11:14 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 086 Pomógł: 8 Dołączył: 10.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod tej strony jest kpiną z XHTML i semantyki.
* pełno stylów inline, nie ma oddzielenia treści od kodu * ogrom niepotrzebnych atrybutów class * użycie tabeli do szablonu, a nie danych tabelarycznych * lista linków nie zrobiona jako lista, czyli <ul> * niepoprawne teksty alternatywne obrazków (alt) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 749 Pomógł: 37 Dołączył: 3.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
- na pierwszy rzut oka dalbym sobie glowe uciac ze to jPortal (to minus)
od razu zjechalem do stopki i na szczescie zobaczylem takie cos: Cytat Oskryptowanie php w 100% nasze - bardzo ladnie i estetycznie wykonany top - calosc przy trzech kolumnach sie takie "napackane na kupe" wydaje... jak te menu wszystkie sa konieczne to sprobuj calosc zrobic szersza (juz praktycznie nikt nie ma 800x600) -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
Usuń sobie guzior o walidacji xhtml i css, bo strona nie jest poprawna.
|
|
|
![]()
|
|
walidacja ogolnie rzec biorac jest. Czasem zdarzaja sie bledy zwiazane z artykulami, ktore maja np. znak "&" w linku do obrazka. Jest to sprawa do zrobienia i mysle juz nad tym. Jako takich bledow ze zwiazanych typowo z bledami przy konstrukcji nie ma.
co do 800x600 - to mam z niej wejsc 3% udokumentowanych - a 46% jest nieokreslona wiec jednak duzo moze byc 800x600 - szczegolnie w tej grupie userow do ktorej jest skierowany portal. Dla mnie to bylo zalozenie aby dalo sie go ogladac pod 800x600 Zajec - cenne uwagi - mozna prosic o szczegoly ? co z altami ? jak mozna zredukowac ilosc class ? co masz na mysli mowiac ze do ukladu zastosowalem tabele a nie dane tabelaryczne ? jak radzisz wykonac liste linkow ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 112 Pomógł: 20 Dołączył: 10.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To może ja:
Cytat co z altami ? atrybut alt ma zawierać tekst alternatywny dla obrazka. Mówiąc krótko, jeżeli komuś nie wyświetla się obrazek to powinien mu się wyświetlić alt-tekst (tak jest np. w FF), i ten alt-tekst powinien powiedzieć tyle samo co obrazek. Tym samym, niepoprawne są np. puste atrybuty alt które u ciebie się pojawiają.Cytat jak mozna zredukowac ilosc class ? bardzo prosto. Widziałem u ciebie w kodzie tabelkę, w której wszystkie atrybuty TD mają ustaloną klasę (np. class="kolumna"). No i teraz, czy nie lepiej zrobić TABLE class="tabela-z-kolumnami" i później w CSS TABLE.tabela-z-kolumnami TD {}? Efekt ten sam, a nie musisz każdemu elementowi TD przypisywać takiej samej klasy.Cytat o masz na mysli mowiac ze do ukladu zastosowalem tabele a nie dane tabelaryczne ? Nie do końca zrozumiałeś. Zastosowałeś do układu tabele - to prawda. A tabele powinny być stosowane do prezentacji danych tabelarycznych a nie budowy układu.Cytat ak radzisz wykonac liste linkow ? Chodzi o to, by kod był semantyczny. Patrząc na stronę widzę listę linków. Patrząc w kod powinienem widzieć tam listę. Odpowiedź nasuwa się sama - ULpozdr. |
|
|
![]()
|
|
Cytat bardzo prosto. Widziałem u ciebie w kodzie tabelkę, w której wszystkie atrybuty TD mają ustaloną klasę (np. class="kolumna"). No i teraz, czy nie lepiej zrobić TABLE class="tabela-z-kolumnami" i później w CSS TABLE.tabela-z-kolumnami TD {}? Efekt ten sam, a nie musisz każdemu elementowi TD przypisywać takiej samej klasy. no ale ... jesli w tabeli potrzebuje formatowac <td> az na 3 rozne sposoby ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 086 Pomógł: 8 Dołączył: 10.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no ale ... jesli w tabeli potrzebuje formatowac <td> az na 3 rozne sposoby ![]() Wtedy wyróżnionym td przypisujesz klasę. Na resztę pytań dobrze odpowiedział @siemakuba. Jedyna uwaga: nie należy używać konstukcji Kod PIEC { } ponieważ w dokumencie XML taka konstrukcja nie będzie dotyczyła elementu <pies> (ze względu na wielkość liter)
|
|
|
![]()
|
|
nawet malymi literami piec nie bedzie dotyczaył psa
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 14:56 |