![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 149 Pomógł: 0 Dołączył: 18.04.2004 Skąd: Z nikąd Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam tabelę z dwoma polami. Jedno to id (auto_increment, primary_key) oraz drugie to text. Często dodaje i usuwam rekordy, czego efektem jest powiększanie się ID. Przykładowo, jeżeli usunę ostatni rekord o ID 150 i następnie dodam nowy to zostanie on dodany jako 151. Chciałbym aby były one dodawane jako następne po największym ID, a te rekordy, które zostały usunięte nie grały roli. Wiecie jak temu zaradzić? Pozdro Ten post edytował koskitos 19.11.2006, 14:13:12 -------------------- kOskiToS :D
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 190 Pomógł: 27 Dołączył: 23.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam! Mam tabelę z dwoma polami. Jedno to id (auto_increment, primary_key) oraz drugie to text. Często dodaje i usuwam rekordy, czego efektem jest powiększanie się ID. Przykładowo, jeżeli usunę ostatni rekord o ID 150 i następnie dodam nowy to zostanie on dodany jako 151. Chciałbym aby były one dodawane jako następne po największym ID, a te rekordy, które zostały usunięte nie grały roli. Wiecie jak temu zaradzić? Pozdro Tego sie nie robi. Nie przejmuj się tym. -------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
(św. Josemaría Escrivá, Droga, 335) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Zgadzam się z przedmówcą, ale jeśli musisz tak robić, to przed wstawieniem czegoś do bazy, wyciągnij ostatnią wartość id, dodaj do niej 1 i wstaw do bazy.
-------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 149 Pomógł: 0 Dołączył: 18.04.2004 Skąd: Z nikąd Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
batman, taki sposób niebardzo mi sie podoba
ja mslalem o czyms takim:
ale to nie działa, więc myslałem, że jest inny podobny sposób... Ten post edytował koskitos 19.11.2006, 19:48:25 -------------------- kOskiToS :D
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 190 Pomógł: 27 Dołączył: 23.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam jedno pytanie: po co chcesz coś takiego zrobić?
-------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
|
|
![]()
|
|
Czy to istotne do czego? :/ Uwierz mi, jest mi to potrzebne...
Mam tabelę przechowującą pewne dane, które rozpoznawane są przez ID. Użytkownik wybiera sobie jakąś opcje spośród ID. Często usuwam rekordy i dodaje nowe. Brzydko to wygląda jeżeli użytkownik ma do wyboru 1, 200, 600. Lepiej gdyby były pokolei... -------------------- kOskiToS :D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Brzydko to wygląda jeżeli użytkownik ma do wyboru 1, 200, 600. no tak 99,9% uzytkownikow sie krzywi jak ma brzydkie i zakrecone linki -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
Czy to istotne do czego? :/ Uwierz mi, jest mi to potrzebne... Uwierz mi, że masz źle zaprojektowaną bazę/skrypt/czy co tam pisałeś... -------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
|
|
![]()
|
|
J4r0d, jak taki madry jestes, to powiedz mi dlaczego?
Nie wiesz o co biega, to sie nie odzywaj... :/ Pole ID to nie jest zwykle pole sluzace jako uchwyt, ale tez ma swoja wazna role informacyjna... To tak jakbys mial do wyboru jeden sposrod trzech styli strony: nr 1, nr 50, nr 234. Ekstra! :/ Ten post edytował koskitos 19.11.2006, 22:54:44 -------------------- kOskiToS :D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 611 Pomógł: 19 Dołączył: 28.02.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
robiąc takie obchody uwazaj na relacje jeżeli takowe są w twojej bazie bo mogą Ci sie brzydko mówią rozjechać
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
ta tabela nie ma zadnych relacji z innymi...
-------------------- kOskiToS :D
|
|
|
![]()
|
|
J4r0d, jak taki madry jestes, to powiedz mi dlaczego? Nie wiesz o co biega, to sie nie odzywaj... :/ Widze, że to Ty pozjadałeś wszystkie rozumy.. Poczytaj troche o projektowaniu baz. Ja Cię tego uczyć nie będę. A co do Twojego problemu to napisz dokładnie z czym masz problem bo zlepek informacji Cytat Mam tabelę przechowującą pewne dane, które rozpoznawane są przez ID. Użytkownik wybiera sobie jakąś opcje spośród ID. Często usuwam rekordy i dodaje nowe. Brzydko to wygląda jeżeli użytkownik ma do wyboru 1, 200, 600. Lepiej gdyby były pokolei... i to że tabela nie ma relacji z innymi niezbyt jasno przedstawia Twój problem. -------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 23.06.2025 - 17:12 |