![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 495 Pomógł: 2 Dołączył: 5.02.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam zestaw takich zapytań:
1. Podług strony http://webmade.org/kursy/kurs_mysql/cz1.php (Jak piszą: "Według składni SQL nazwy pól i tabel powinno zawierać się w odwróconych apostrofach (`).") zapytanie powinno wyglądać tak:
...a więc z odwróconymi apostrofami. 2. Tak również działa:
...a wiec w ZWYKŁE apostrofy ujęte są jedynie pola, w które wstawiane są dane z odpowiednich zmiennych. Bez tych apostrofów nie działa w przypadku, gdy jedna ze zmiennych zawiera znaki interpretowane przez serwer (o ile dobrze się wyrażam). Moje pytanie... czy powinno się używać wszędzie odwróconych apostrofów? Jeśli tak: Jaką to ma zaletę? Czy w przypadku nazw tabel skracanych do jednej litery, taki zapis: `'.$tabela_shoutbox.'` s jest poprawny? Jeśli nie to, czy zwykłych apostrofów używać tylko tam, gdzie to konieczne, czy też wszędzie (nazwy tabel i pól)? Ewentualnie jaki jest najbardziej poprawny sposób zapisywania zapytań w języku SQL? *** Dopiero niedawno wpadłem na pomysł rozbijania zapytania na kolejne wiersze (Kolejno: SELECT, FROM, WHERE, GROUP, ORDER, LIMIT itd.), co wydaje mi się znacznie czytelniejszym. Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc... DOPISANE: teraz dopiero zwróciłem uwagę na to, że w odwrócone apostrofy ujęte są wyłącznie nazwy pól i tabel, ale nie wartości pól. Co jednak ciekawe podany przykład działa poprawnie, więc nie bardzo rozumiem... co tu jest poprawne, a co nie? Ten post edytował The Night Shadow 18.11.2006, 19:13:30 -------------------- Programista Stron i Serwisów WWW oraz Aplikacji Internetowych
Specjalista ds. Pozycjonowania Aplikacji Internetowych Copywriter |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 11:17 |