![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 25 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
zacząłem zabawę z php oraz MySQL dwa tygodnie temu, od tego czasu próbuje `postawić` swoją pierwszą stronkę, która będzie czymś więcej aniżeli zadaniem domowym z informatyki w gimnazjum. Pomijając dalszą część nudnego wstępu, przejdę do sedna: Strasznie boje się tych SQL Injection/Insertion i reszty `badziewia`, które może naruszyć bezpieczeństwo mojej bazy danych.. ![]() A więc, podaje część kodu o którą w tej chwili się obawiam [jest to taka prosta wyszukiwarka]
Ten formularz ma dopisać do adresu www.domena.pl/list.php wartość ?cat=&search[tutaj wpisana wartość do pola text]. A teraz skrypt [jego część], który jest odpowiedzialny za wybranie odpowiednich rekordów w bazie
I teraz pytania do skryptu: 1. Czy istnieje możliwość aby za pomocą SQL injection [lub inną niepowołaną metodą] zamienić SELECT na coś innego? Np. DELETE lub UPDATE? Co gorsza - DROP TABLE? Ewentualnie jakimś sposobem dodać drugie zapytanie? Z tego co zdołałem wyczytać przez te kilka godzin goglowania i searchowania forów to takie coś jest nie możliwe, a przynajmniej nie w MySQL. 2. Czy istnieje możliwość zmodyfikowania tego zapytania tak, aby wybrało rekordy z innej tabeli aniżeli `dane` ? 3. Czy da się zmodyfikować to zapytanie tak, aby sortowało wg innej kolumny aniżeli `title`? 4. Czy da się zmodyfikować to zapytanie tak, aby wySELECTowało inne/dodatkowe kolumny prócz zdefiniowanych [tutaj akurat wybiera wszystkie, więc jest to bez znaczenia, ale tak pytam]? 5. Co tutaj ktoś może jeszcze wykombinować, tak aby popsuć mi chumor? ![]() A tutaj pozostałe pytania: 1. Dlaczego pododawało mi slashe w tym BBcode od php? Teraz to się kolorki rozjechały i nic nie widać ![]() 2. Gdzie znajde jakieś typowe [i nie typowe] metody SQL injcetion, wraz z przykładami jak to robić? Chciałbym samemu sprawdzić czy się już zabezpieczyłem, czy dalej mam w skrypcie jakieś dziury. Załóżmy, że strona to będzie baza danych z informacjami o różnych albumach muzycznych. Stąd kategorie oraz wyszukiwarka po tytułach. Później mam zamiar zrobić jeszcze formularz do dodawania/aktualizowania rekordów w tabeli, więc znowu tutaj będę potrzebował się dowiedzieć, co ktoś wredny może mi zrobić, bo formularz będzie publicznie dostępny dla każdego, więc.. Pomińmy fakt, że w taki sposób jak odwiedzi mnie jakiś `wieśniak`, to sobie będzie mógł powrzucać wszędzie wartość `dupa` i zamieni moją stronkę w dokładnie to samo ![]() Narazie to chyba tyle. Dzięki z góry za wszelką pomoc. Ten post edytował paziek 16.11.2006, 22:50:44 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
wystarczy ze przeczytasz topic z ktorego cie wydzieliem a bedziesz wiedzial wszystko jak sie przed tym ewenetualnym czyms obronic. po co wiec zasmiecasz i tak zasmiecony juz topic? wydzielam
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 10:47 |