![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 203 Pomógł: 0 Dołączył: 10.06.2004 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam problem, poniewaz mam jeden glowny DIV (srodek). W nim mam umieszczone 3 wewnetrzne: lewa, srodkowa i prawa. Gdy ustawie border:1px na ten glowny div to w Firefoxie traktuje to, jak by te 3 poddivy byly poza nim! Dlaczego tak jest? co mam zrobic? probowalem z display:block, position... ale bez skutku.. Proszę o pomoc bo juz siły nie mam. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Pokaż kod, który powoduje "wyjeżdżanie" div-ów, to coś się na to poradzi
![]() -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 0 Dołączył: 29.05.2006 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
daj na sam koniec głównego diva <br style="clear: both" /> lub inny znacznik z tym stylem.
-------------------- [gg:8166107][jid:mmatheww@jabberpl.org][mail:mat.wojcik[at]gmail.com][www: http://mwojcik.pl]
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zacznijmy od podstaw XHTMLa:
Pytanie: Jakie wymiary ma blok example1 ? Odpowiedź: To zależy ![]() IE: 200x200px FF, Opera: 202x202px ![]() Stąd czasem nieścisłości. Oki, to może się przydać, lećmy dalej. To co chcesz zrobić to:
Wszystko pasuje i przylega. Ale jak teraz dodasz obramowania ... to w związku z tym od czego zacząłem, w IE będzie to czego się spodziewasz a w FF/Opera bloki polecą na dół. Oczywiście nie muszę mówić że to FF/Opera poprawnie interpretują kod XHTML a "błędy" wynikaja z tego że koderzy przyzwyczaili się porównywać wszystko do IE ![]() Mam nadzieję że o to chodziło i wystarczająco naświetliłem sprawę. P.S. Pisane z palca i nie testowane, mogła wkraść się literówka. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 0 Dołączył: 17.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wystarczy ze dasz
i teraz najważniejsza część programu ![]()
To powinno zadziałać z przykładem podanym przez mike_mech, a jeśli nie to zerknij jeszcze tutaj: http://www.webtips.pl/post6163.html Pozdrawiam ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
~Saddam92 z tym że mój przykład zadziała w zupełności sam.
A Twoje to jakieś dziwolągi niezgodne z żadnym standardem. Stosowanie hack'ów to bardzo zły nawyk. Odradzam je w całości. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 086 Pomógł: 8 Dołączył: 10.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ludzie, myślicie czasem co piszecie?
Przecież koleś ma problem z tym, że dla IE float nie wyciąga elementu z biegu dokumentu. Jedno z poprawnych rozwiazań przedstawił na początku MatheW, a wy gadacie o czymś zupełnie nie związanym z problemem. Co więcej, nawet nie wiecie czy 3miel na pewno nie ma DOCTYPE w dokumencie. A może właśnie zrobił XHTML strict i IE traktuje BoxModeling normalnie?! @3miel najprościej dodać do elementu zawierającego Kod overflow: auto;
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.07.2025 - 11:56 |