Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

4 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Jaki kierunek obrać?
rebelkk
post 15.11.2006, 17:11:51
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam wszystkich.
Jestem uczniem technikum informatycznego. Od półtorej roku zajmuję się php i mysql. Cały czas się kształcę, znam również podstawy C++ i Javy. W związku z tym mam pytanie: który język wybrać? A może skoncentrować się na innych językach? Gdzie mam największe szanse na wysoki zarobek? A może rozwijać się równolegle?

Może to wszystko głupio brzmi, ale jestem młody i chciałbym zaczerpnąć OBIEKTYWNEJ oceny starszych kolegów, specjalistów. Wiem, że z racji tego, że jest to forum o tematyce php oceny propozycje będą raczej subiektywne. Szczególnie interesują mnie ksiązki potrzebne do kształcenia. Prosiłbym również o wyznaczenie aspektów, na których powinienem sie skoncentrować w danym środowisku(np ogólnie UML, w php: ADoDB, Smarty, MVC). Jaką bazę danych dobrać (MySQL, PostgreSQL, Oracle, MSSQL)?

Wiem również, że oprócz wiedzy teoretycznej potrzebne jest również doświadczenie. Może mógłbym komuś pomóc przy jakiś drobnych projektach? Może jakieś inne pomysły i propozycje?

Jestem ambitnym człowiekiem i chce kiedyś cos znaczyc w swoim srodowisku. Dlatego proszę o naprawdę szczere, niezlosliwe rady. Kazdy z was w koncu kiedys zaczynal;)

Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji,
Krzysztof
Go to the top of the page
+Quote Post
shpyo
post 15.11.2006, 17:21:32
Post #2

-----

odpowiedz sobie najpierw na pytanie:
"Co chciałbyś zajebistego robić w życiu" (Laska, "dzień kojota").
A potem to rób smile.gif

Jak dla mnie to Java na komórki to jest przyszłość i dobrze płatna robota.

--------------------
+Quote Post
hwao
post 15.11.2006, 18:15:34
Post #3

Developer

Grupa: Moderatorzy

Według mnie to młody jesteś i możesz wszystkiego się uczyć, co tylko wpadnie Ci w ręce - im więcej tym lepiej. Poza tym był temat który język jest najbardziej przyszłościowy, możesz go poczytać.
+Quote Post
Fuzja
post 15.11.2006, 18:24:29
Post #4

-----

Może C#?
Wszystko co chcesz w nim praktycznie zrobisz, aplikacje na pocket pc, mono jest ciągle rozwijane, superowe ide winksmiley.jpg no i przy okazji strony w aspie będziesz mógł robić.
To zależy co chcesz robić, jeśli stawiasz na www to powinieneś może spróbować z pythonem i django (framework), natomiast aplikacji desktopowe czy na urządzenia przenośne to Java i C#.
+Quote Post
batman
post 15.11.2006, 19:04:38
Post #5

Na jednym języku programowania daleko nie zajedziesz winksmiley.jpg

Do pisania aplikacji www polecam php. Do tego dochodzi HTML, CSS i JavaScript.

Jeśli chodzi o języki kompilowane, to zdecydowanie C#. Już teraz ma ogromne mozliwości, a ciągle się rozwija.

Baza danych. Najlepiej poznać kilka. Zacznij od MySQL i PostgreSQL. Reszta przyjdzie z czasem winksmiley.jpg

I na koniec drobna rada. Nie szukaj pracy tam gdzie najwięcej zapłacą. W życiu nie kasa jest najważniejsza. Poszukaj pracy, która da Ci satysfakcję, a nie odciski na du... Jeśli robisz to co lubisz, to już połowa sukcesu. A jeśli do tego dochodzi kasa, to jesteś w niebie winksmiley.jpg

Ten post edytował batman 15.11.2006, 19:05:24

--------------------
I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features.
+Quote Post
rebelkk
post 15.11.2006, 19:10:52
Post #6

-----

Tez wlasnie myslalem nad java. Myslalem wogole nad kombinacja php + jakas DB(web, przenosnosc), java(wiele zastosowan i przenosnosc), c++(szybkosc + mozliwosci pisania gier). Wiem ze C# i Python maja duzy potencjal, ale jednak jest to platforma ASP.NET, wiec jest to nierozerwalnie złączone z Microsoftem = płatne rozwiązania (o ile się nie mylę).

Do tej pory najbardziej koncentrowałem się na tworzeniu stron internetowych(xhtml + css), myślę, że dobrze radzę sobie z grafiką (zaczęte projekty: http://seraph-studio.pl/1.jpg || http://seraph-studio.pl/3.jpg). Może moje szczególne zainteresowanie tworzeniem stron www bierze się z tego, że dobrze sobie z tym radzę. No i myślę, że o łatwiej jest zdobyć jakieś zlecenie freelancerom piszącym w php.

Cytat
odpowiedz sobie najpierw na pytanie:
"Co chciałbyś zajebistego robić w życiu" (Laska, "dzień kojota").
A potem to rób

Odpowiadam: "Chciałbym być znanym, dobrym i dobrze opłacanym programistą, informatykiem." To jest mój cel. Teraz pozostaje tylko kwestia środka do celu;)

Ten post edytował rebelkk 15.11.2006, 20:36:28
+Quote Post
Fuzja
post 15.11.2006, 19:16:57
Post #7

-----

Nic się wiązać nie musisz z microsoftem, jest mono czyli zadziałą nie tylko pod windą, ide ? nie musisz korzystać z visuals tudio (jeszcze jest darmowe) masz csc.exe w .NET SDK. A ASP.NET potrzebuje serwera IIS tak ?
No to nie tak trudno znaleźć,a szybkość tworzenia jest imponująca smile.gif
+Quote Post
batman
post 15.11.2006, 19:20:04
Post #8

Banerek nr 1 całkiem, całkiem. Drugi się nie otwiera.

Co do kosztów C# i platformy .NET. Kupując nowego kompa, dostaje się zazwyczaj winde. Ze stronki MS możesz zassać za free wszystkie elementy Visual Studio, IIS też jest darmowy. Poza tym pod różnymi naciskami MS idzie bardzo powoli w kierunku otwartego kodu, więc gdy skończysz studia, jest mała szansa, że sporo produktów ze stajni MS będzie darmowa.

--------------------
+Quote Post
Fuzja
post 15.11.2006, 19:32:48
Post #9

-----

Do drugiej grafiki musisz w linku usunąć ")".
A wracając do tematu:
M$ za dużo wydał na .NET by to wszystko porzucić no i zapomniałem wcześniej dodać jako atut C# - .NET ! smile.gif
+Quote Post
UDAT
post 15.11.2006, 20:19:57
Post #10

-----

Cytat(rebelkk @ 15.11.2006, 19:10:52 ) *
Python maja duzy potencjal, ale jednak jest to platforma ASP.NET, wiec jest to nierozerwalnie złączone z Microsoftem = płatne rozwiązania (o ile się nie mylę).

OT: Python to nie ASP.NET exclamation.gif!!

Ja proponuje JAVA(EJB + mobilne )+C# ( M$Win + mono) + Python ( Unixy + M$Win )+ php. Sam w tę stronę idę biggrin.gif
+Quote Post
Fuzja
post 15.11.2006, 20:24:17
Post #11

-----

Ja C# + Python + Ruby(skladnia jak python), a do webu railsy, django, asp.net, w php od czasu do czasu tez sie zdarzy cos dlubnac, ale javie mowie nie smile.gif
+Quote Post
rebelkk
post 15.11.2006, 20:39:40
Post #12

-----

A z czego korzystaliście zdobywając swoją wiedzę?smile.gif Chodzi mi o książki najlepiej. A może jakieś inne źródła?
+Quote Post
Fuzja
post 15.11.2006, 20:42:52
Post #13

-----

php ? www.php.net
ASP? www.asp.net (ogromne zrodlo, filmy itd)
Ruby/Rails? ksiazki agile
C#? centrumxp.pl (kolo 40 tutoriali i pojedyncze tutoriale)
No i musze dodać oczywiscie MSDN i właśnie tam znajdziesz wszystko co może być związane z .NET.
+Quote Post
rebelkk
post 15.11.2006, 20:47:44
Post #14

-----

A własnie. Jeszcze jedno pytanie:)

Wiadomo, że najlepiej znać parę języków biegle, ale gdybyście mieli wybrać między ilością, a jakością - co byście wybrali? Np php + MySQL biegle, Java i C# słabo, czy wszystkie na podobnym - średnim poziomie?
+Quote Post
hwao
post 15.11.2006, 21:04:23
Post #15

Developer

php najnowsza wersja, ale to głównie dla obiektówki. Nie jest on tak naprawdę ciężkie, wręcz banalne a wszystko co musisz się nauczyć możesz z powodzeniem przyswoić w innych językach.

Sama baza danych MySQL to niezbyt "zaawansowana" baza danych, no w wersji 5 już sporo nadrobiła, ale nadal pozostaje w tyle.

Sam temat "co jest najlepsze" masz już, raczej nie ma co gadać o tym drugi raz w tym temacie, można się przyłączyć do tamtego - tym bardziej że są tam odpowiedzi na Twoje pytania.
+Quote Post
batman
post 15.11.2006, 22:13:27
Post #16

W nauce programowania liczy się, czy potrafisz myśleć logicznie. Poznając jeden język bardzo dobrze, poznajesz podstawy innych języków. Zazwyczaj pętle, instrukcje warunkowe, wyrażenia regularne, obiekty, tworzy się w podobny sposób. Jedyne co się zmienia, to API.

--------------------
+Quote Post
trucksweb
post 16.11.2006, 00:01:11
Post #17

-----

a ja dodam, ze mozna sie zaznajomic z Borland Delphi- sam od tyg. siedze i walcze.
Poszukujac pomocy nie znalazlem wsparcia w polsce dry.gif
Wiele firm jednak pracuje na windach i chca miec programy do obslugi firm itp. mozna je zapisac takze w innych jezykach ale... (wiem z doswiadczenia) blink.gif

--------------------
Rozmawia dwóch dyrektorów:
- Jaki jest twój ideał sekretarki?
- 20-letnia dziewczyna z 30-letnim doświadczeniem.
+Quote Post
nasty
post 17.11.2006, 17:25:36
Post #18

-----

Cytat(rebelkk @ 15.11.2006, 18:11:51 ) *
Witam wszystkich.
(...) Jestem ambitnym człowiekiem i chce kiedyś cos znaczyc w swoim srodowisku.(...)

I to jest bardzo wazne! ambicja (no i rozum winksmiley.jpg ), Ja bym Ci radzil znalezc sobie jakas dziedzine w programowaniu ktorej malo ludzi zna, jest trudna do opanowania. Dam ci kilka przykladow: DirectX/C++/C#, Distributed systems itd. itp.
Na pewno znajdziesz ogromna liczbe ludzi znajacych php, c++, c#, jave itd. ale ogulnie to wiekszosc wie w tych jezykach "wszystkiego po troche", czyli umie zrobic dowolny program w danym jezyku ale juz gorzej jest jak bedzie trzeba grzebac w jednym z tych trodnych tematow, i tu bedziesz gora!
I dam Ci jeszcze jedna rade co do php, jezyk ten mozesz traktowac jako hobby w wolnym czase, albo zeby robic jakies male zlecenia po godzinach. Bo jak bedziesz juz po studiach to i tak bedziesz mial za konkurencje gimnazjalistow i jeszcze moldszych gosci, ktorze znaja php lepiej czy gorzej ale znaja, i na pewno beda robic wszytko za mniejsze pieniadze.
Ja osobiscie wybralem C# + Distributed Systems, jest to bardzo fajne i mile. A jak juz skoncze stuja to bede "Software Engineer" (po angielsku lepiej to brzmi winksmiley.jpg ), wiec popracuje troche jako programista (~ok 5-7 lat) potem bede modelowal UML i dawal to mlodym programistom do wykonania. Jest to robota mniej meczaca, fajniejsza i kasiora wieksza!

Pozdrawiam

Ten post edytował nasty_psycho 17.11.2006, 17:26:10
+Quote Post
rebelkk
post 17.11.2006, 19:11:53
Post #19

-----

Dzięki wam (a może przez was) zainteresowałem się c# smile.gif Zbieram teraz powoli rożnorodne materiały, filmy itd. Tylko jakoś nie umiem się doszukać konkretnego manuala. Jakby ktoś mógł pomóc byłbym wdzięczny.

Co do konkurencji z gimnazjalistami to czytałem właśnie na tym forum artykuł o stawce za projekty w php(czy jakoś tak, dużo wypowiedzi bylo na ten temat) i mimo że sam mogę być uznawany za takiego "gimnazjalistę" to jednak orientuję się w zaawansowanych rzeczach związanych z php (a może nie tak zaawansowanych;) ) i każdą pracę jaką robiłem starałem się wykonywać z największą jakością i zapewnieniem bezpieczeństwa(jak na moje możliwości). Sam stałem się niejako ofiarą takiej "konkurencji", bo klient uznał, że woli kupić sobie sklep za 5zł na allegro, niż zapłacić mi za(tak myślę) lepsze wykonanie.

Nie znam się za bardzo na specjalizacjach w programowaniu w danym języku, może ktoś poda więcej przykładów?

No i taki mały OT: Co sądzicie o pracy za granicą? Powiedzmy UK czy Irlandia? Ja swoją przyszłość wiążę właśnie z którymś z tych krajów. Myślicie, że znajdę tam pracę posiadając dyplom inżyniera? Czy będę musiał pracować przy koszeniu trawników na początku?winksmiley.jpg

Pozdrawiam
+Quote Post
harp
post 17.11.2006, 19:15:50
Post #20

-----

Cytat(hwao @ 15.11.2006, 18:15:34 ) *
Według mnie to młody jesteś i możesz wszystkiego się uczyć, co tylko wpadnie Ci w ręce - im więcej tym lepiej.

Moim zdaniem inaczej. Zajmij się tym co najbardziej lubisz robić i rób to naprawdę dobrze. Specjalista zawsze znajdzie robotę.
+Quote Post

4 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 12.06.2025 - 10:54