![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 56 Pomógł: 0 Dołączył: 8.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak najprosciej uzyskac taki efekt jak kiedys znacznik marquee w ie? Chodzi o zwykle przewijanie tekstu w tabeli. Pojawia sie z jednej strony znika z drugiej i ponownie.
-------------------- www.siorbi.pl
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 086 Pomógł: 8 Dołączył: 10.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Umieść w komórce tabeli element z tekstem. Zmniejszaj mi margin-left aż do osiągnięcia wartości ujemnej, której wartość bezwzględna jest równa szerokości elemenu z tekstem. Potem od razu zwiększ margin-left do szerokości komórki tabeli.
Pamiętaj oczywiście o overflow: hidden dla komórki. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 2.01.2005 Skąd: Opolskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Dopiszę się tu, bo mam podobny problem. Otóż tekst do banera będzie pobierany z bazy, i kontener, w którym go umieszczam, ma dynamiczną szerokość. W jaki sposób (czy w ogóle?) można pobrać szerokość elementu który jej nie ma zdefiniowanej w stylach? Próbowałem obj.clientWidth oraz obj.offsetWidth (gdzie obj to odwołanie do mojego kontenerka z tekstem) ale te wartości mają się nijak do prawdziwej szerokości elementu ![]() ![]() Dodatkowo zauważyłem, że aby zobaczyć w js wartości atrybutów styli, muszę je definiować inline - te z arkusza nie są widoczne! (arkusz ładowany przed skryptem, przeglądarka Opera 9.02 Build 8585) Co z tym można zrobić? [EDIT] Problem rozwiązany - aktualna szerokość elementu - nawet dynamiczna - jest przechowywana we właściwości obj.currentStyle.width (tylko do odczytu) ![]() Natomiast nadal nie wiem, dlaczego muszą te wartości być definiowane inline zamiast w arkuszu... Niestety, radość przedwczesna - IE nie potrafi odczytac wartości z currentStyle i podaje NaN... [/EDIT] [EDIT2] Teraz to już całkiem zgłupiałem... Wczoraj, jak napisałem, właściwość offsetWidth zwracała mi NaN, a dziś działa poprawnie ![]() Opera 9.02 Build 8585 IE 6.0.2800.1106 [/EDIT] Ten post edytował -SaraniS- 7.12.2006, 13:31:22 -------------------- Workstation: Hardware: Toshiba Satellite L40-14B Software: Linux 2.6.30.3 - Slackware 12.2 - KDE3.5.10
Server: Hardware: Celeron 850MHz/ 256MiB Software: Linux 2.4.31 - Slackware 10.2 - Apache 2.2.0.59 + PHP 5.1.6 + MySQL 5.0.24a |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 190 Pomógł: 1 Dołączył: 20.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tresc mozesz tez wygodnie przesuwac za pomoca
wywolywanym co okreslona ilosc milisekund. Tylko musisz przy tym sprawdzac, czy scrollLeft nadal sie zwieksza, bo jak nie to oznacza ze dojechalo juz do konca. I pamietaj o wlasciwosciach:
dla kontenera. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 10:06 |