![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 1 Dołączył: 5.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Tabelka:
Chcę aby posortować tabelkę względem Name ale tak żeby wszystko co się zaczyna na 'P' było na końcu:
Wynik jest: 0 | Andrzej 4 | Asia 1 | Edward 5 | Kraków 2 | Warszawa Jak dołączyć wiersz 3|Paweł. Chcę aby był na końcu posortowanej tabeli. Jak to zrobić ? Interesuje mnie select dla pgSQL. Dziękuję za odpowiedzi. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dodaj UNION z podobnym zapytaniem, tylko tym razem wybierz tylko rekordy zaczynajace sie na 'P'.
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 1 Dołączył: 5.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wykorzystałem
http://www.postgresql.org/docs/7.3/interac...union-case.html ale niestety to nie pomogło.
Wykonanie zapytania zwraca: Andrzej Asia Artek Inne Kraków ... Chcę żeby zapytanie zwróciło posortowane wyniki bez 'Inne' a 'Inne' było na końcu. Proszę o pomoc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 0 Dołączył: 26.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moja podpowiedź to:
Spróbuj zamiast UNION użyć UNION ALL (powinno pomóc wystarczająco) , a jak to nie pomoże, to dodatkowo w zapytaniach dodaj (jako pierwszą) kolumnę i wstaw tam wartość 1 w pierwszym zapytaniu, a w drugim zapytaniu wartość 2 i wtedy na pewno posortuje Ci tam jak chcesz. -------------------- ________________________________________________________________________________
czy programiści używają jeszcze diagramów ? jeśli nie, to tylko zwykli koderzy są ;) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 174 Pomógł: 1 Dołączył: 19.02.2004 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 21:08 |