![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 238 Pomógł: 0 Dołączył: 12.11.2006 Skąd: Białystok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam.
poniżej jest kod wyświetlający tabelkę. Mam prośbę czy ktoś byłby w stanie wytłumaczyć mi jak usunąć i edytować dany wiersz tabeli? ![]()
prosiłbym w miarę łapotologicznie...
Z góry dziekuję ![]() ![]() Ten post edytował kononowicz 14.11.2006, 15:25:05 -------------------- gdy moderator śpi - budzą się demony ]:->
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 856 Pomógł: 19 Dołączył: 30.08.2005 Skąd: 100lica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Usuwanie to po prostu daj
if (is_numeric($_GET['id'])){ if (mysql_query("delete from tabela where id=".$_GET['id'])) print "usuniete"; else print "nie usunięte"; } Co do edycji to musisz najpierw wyświetlić dane wartości a potem możesz zrobić $_POST do bazy Poszukaj troche a znajdziesz -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 238 Pomógł: 0 Dołączył: 12.11.2006 Skąd: Białystok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Usuwanie to po prostu daj if (is_numeric($_GET['id'])){ if (mysql_query("delete from tabela where id=".$_GET['id'])) print "usuniete"; else print "nie usunięte"; } Co do edycji to musisz najpierw wyświetlić dane wartości a potem możesz zrobić $_POST do bazy Poszukaj troche a znajdziesz to znaczy po wstawieniu tego skryptu powinien usuwać?? hmmm... nie działa mi... czy musze jeszcze coś zmienić ![]() -------------------- gdy moderator śpi - budzą się demony ]:->
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 856 Pomógł: 19 Dołączył: 30.08.2005 Skąd: 100lica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie widze dokładnie jaką masz tabele
zobacz na zapytanie SQL -------------------- |
|
|
![]() ![]()
|
|
oczywiście tabele zmieniłem - `towary`
cos jeszcze zmienic?? dla ścisłosci tabela wygląda tak: Ten post edytował kononowicz 13.11.2006, 16:14:58 -------------------- gdy moderator śpi - budzą się demony ]:->
|
|
|
![]()
|
|
a wpisz mysql_error();
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 106 Pomógł: 1 Dołączył: 2.12.2005 Skąd: Jaworzno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie wiem czy dobrze łapię, bo jestem jeszcze raczkujący, ale wystarczy że w pliku index.php dasz (przed funkcją wyświetlającą) kod
co do edycji, to zrobiłbym to na osobnym pliku, tzn zamiast dałbym: Wtedy w pliku edytuj.php będzie formularz, w którym będą wprowadzone dane z rekordu o podanym id i będzie można po prostu przeedytować poszczególne dane w formularzu i wysłać do bazy |
|
|
![]()
|
|
oto cały kod tego skrytu do wyświetlania:
klikając na usuń nie sie nie dzieje... nie pojawia się nawet żaden błąd... cały czas wyświetla tabele. a chodzi mi o to ,zeby pojawiała sie tabela i obok koło rekordu pojawiała sie opcja usun i edytuj akurat dla tego rekordu... po czym wraca mi ładnie do wyświetlania... ps. ewentualnie gdyby ktoś miał jakis gotowy skrypt do wyświetlania z mozliwoscia edycji i usuniecia rekordu to byłbym wdzieczny ![]() po wstawieniu tego kodu do pętli wyświetlającej wychodzi mi : Parse error: parse error, expecting `T_STRING' or `T_VARIABLE' or `T_NUM_STRING' in /home/*******************/pokaz_test.php on line 47 Ten post edytował kononowicz 13.11.2006, 16:40:36 -------------------- gdy moderator śpi - budzą się demony ]:->
|
|
|
![]()
|
|
Nie wiem czy zauważyłeś ale nie zgadza się wielkość liter (popatrz dokładnie)
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
chodzi o ID tak?? zmieniłem i nadal nic
![]() -------------------- gdy moderator śpi - budzą się demony ]:->
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 106 Pomógł: 1 Dołączył: 2.12.2005 Skąd: Jaworzno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten kod:
działa tak, po kliknięciu "usuń" ładuje Ci się plik pokaz_test.php i jednocześnie wysyła ci info, że w zmiennej a masz wartość "del", a w zmiennej id masz id danego rekordu (pod warunkiem, że będzie Ci się zgadzała wielkość liter). Oznacza to, że w pliku wywoływanym pokaz_test.php musisz umieścić skrypt usuwający rekord o podanym id, pod warunkiem że $a="del". To jest cała filozofia. Napisz najpierw, czy ten podany przez Ciebie skrypt to jest plik pokaz_test.php, czy też jakiś inny? |
|
|
![]()
|
|
ten cały plik nazywa sie pokaz_test.php
komunikat nie usunięte1064You have an error in your SQL syntax. Check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '* from `towary` where ID=' at line 1 wychodzi mi jak zrobiłem plik usun.php
wiecie moze co to oznacza?? -------------------- gdy moderator śpi - budzą się demony ]:->
|
|
|
![]()
|
|
ale przez get przekazujesz małe id a nie duże
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Więc wstaw to co ci wcześniej napisałem (kod usuwający rekord) przed linijkę:
Musisz wsadzić to przed if-a, bo usunięcie ma być wykonane bez względu na wszystko (z wyjątkiem warunku że $a="del"). Gdybyś wsadził ten kod w pętlę, to chciałoby ci wywalić ten rekord tyle razy ile masz innych rekordów, a jeśli dasz go poniżej pętli wyświetlającej, to najpierw wyświetli Ci rekord wybrany do usunięcia, a dopiero później go usunie - wtedy będzie ryzyko, że klikniesz "usuń" lub "edytuj" dla rekordu, który został właśnie usunięty. Łapiesz o co chodzi? aha i usuń to co podał wipo, bo to będzie powtórzenie funkcji usuwania. i dla pewności - z tymi dużymi literami, to jeśli masz w tabeli ID, a nie id, to musisz mieć edit: mała pomyłka ![]() Ten post edytował Neojawor 13.11.2006, 18:01:01 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten post edytował skowron-line 13.11.2006, 19:17:09 -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]() ![]()
|
|
a wiecie moze jak napisać mysql_query w skrypcie ktory ma usuwac??
wyzej w moim poscie jest screen z phpmyadmina z tabelą... -------------------- gdy moderator śpi - budzą się demony ]:->
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
hmmm... i tak własnie napisałem a tu mi wyświetla: 1064You have an error in your SQL syntax. Check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '' at line 1 plik usun.php:
-------------------- gdy moderator śpi - budzą się demony ]:->
|
|
|
![]()
|
|
-------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
|
|
![]()
|
|
czy na prawdę na forum z fachowcami od phpa nikt nie potrafi mi pomoc?
![]() -------------------- gdy moderator śpi - budzą się demony ]:->
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 06:34 |