![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 108 Pomógł: 7 Dołączył: 15.05.2005 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Chciałbym się zapytać Was jakie środowisko programistyczne mogli byście mi polecić. Na pracę mgr mam zamiar stworzyć aplikację klient-serwer do zarządzania projektami w studiu graficznym. Aplikację chciałbym zrobić tak, aby oprócz podstawowych opcji, użytkowniik miał możliwość łatwej rozbudowy programu o różne dodatkowe opcje (typu odp pola input itp) Znam php na poziomie średniozaawansowanym. Czy polecacie mi AJAX? Czy długo zajęłoby mi obeznanie tego jezyka progr? (zakładając, że głupi nie jestem ![]() Tomek |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 240 Pomógł: 0 Dołączył: 18.01.2004 Skąd: rzeszów / kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
najpierw ajax a żeby było łatwo to może advancedajax no i żeby Ci troche namieszać to proponuję klopoty_z_advajax
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 131 Pomógł: 0 Dołączył: 28.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
yyy aplikacja klient-serwer w php? jak już to php-gtk, które afaik jest dośc ubogie w stosunku do innych "okienkowych" języków programowania
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 5 Dołączył: 8.11.2004 Skąd: trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Czy polecacie mi AJAX? Czy długo zajęłoby mi obeznanie tego jezyka progr? yyyy... języka programowania? Ajax nie jest językiem programowania, a raczej technologią używaną przez php, wiec nie musisz się uczyć nowegojęzyka, wystarczy użyć Ajax, ja używałem Simple Ajax |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ajax to nie technologia.
http://pl.wikipedia.org/wiki/AJAX -------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 5 Dołączył: 8.11.2004 Skąd: trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To jescze zalezy jak zdefiniujesz słowo technologia,
w potocznym znaczeniu przez słowo technologia rozumiem sposób i użyte narzędzia do wyprodukowania czegoś, tak czy inaczej Ajax nie jest językiem programowania, Ten post edytował php programmer 13.12.2006, 12:33:59 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Cytat Ajax nie jest językiem programowania, a raczej technologią używaną przez php, Ajax nie jest technologią (sposobem komunikacji z serwerem) używaną przez php. Z ajaxa można korzystać również w Javie oraz .NET. Możliwe, że w innych językach też. Wracając do tematu. Ajax daje ogromne możliwości, jednak musisz się zastanowić, czy chcesz się w to bawić. Jeśli tak, to obowiązkowo musisz znać JavaScript. edit Nie będę nabijał postów, więc napiszę to w tym poście. Cytat To że Ajax jest wykorzystywany również przez Jave i .Net wcale nie zaprzecza stwierdzeniu, że Ajax jest technologią używaną przez php Tylko sprostowałem informację. Nie należy wprowadzać użytkowników w błąd. Zwłaszcza, jeśli jeszcze czegoś nie znają. Ten post edytował batman 13.12.2006, 14:37:35 -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]()
|
|
Cytat Ajax nie jest technologią (sposobem komunikacji z serwerem) używaną przez php. Z ajaxa można korzystać również w Javie oraz .NET. Możliwe, że w innych językach też. To że Ajax jest wykorzystywany również przez Jave i .Net wcale nie zaprzecza stwierdzeniu, że Ajax jest technologią używaną przez php Ten post edytował php programmer 13.12.2006, 14:26:40 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oj kurde, AJAX to taki plyn do czyszcenia podlog i wszystkiego innego. Kolega thomas2411 poczyta sobie o AJAXie to bedzie wiedzial co to.
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 19.10.2004 Skąd: Opole Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A może aplikacja w XUL'u (czyli interfejs użytkownika zdefiniowany w XML, można używać HTML / SVG, do tego dostępny JS (AJAX również) - aplikacje w XUL'u są oparte na Gecko - np. Chatzilla).
Serwer php mógłby wtedy zwracać dane w JSON (czyli Array -> JSON) lub XML'u. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.06.2025 - 13:11 |