![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 62 Pomógł: 0 Dołączył: 18.06.2005 Skąd: inąd Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam, planuja napisac wyszukiwarke ktora bedzie korzystac z bazy mysql, jesli chodzi o samo zapytanie w SQL to raczej nie widze problemu (WHERE = , LIKE ,etc). Mam natomiast problem z podzieleniem zapytania(słow kluczowych)
Mechanizm jest taki: 1 - internauta wpisuje w polu tekstowym szukany ciag slow, 2 - ciag ten zostaje podzielony 3- nastepnie zostaje wyslane zapytanie do BD Czyli mam problem z pkt 2. jesli internauta wpisze "php forum manual" to chcialbym otrzymac tablice z elementami 3 elemantami (php,forum, manual) otrzymuje to
jesli internauta wpisze "php,forum,manual" to chcialbym otrzymac tez tablice z 3 elemantami, kod php jest prawie taki sam jak wyzej wiec nie ma problemu Problem pojawia sue gdy internauta wpisze: "php, forum linux, html maual, pear ------[roznej wielkosci odstepy]----- smarty" wtedy moje mechanizmy nie dzialaja tak jakbym chcial a chcialbym w takim przypadku otrzymac tablice 7 elementowa z elementami (php, forum,linux ...itd) z gory dzieki za pomoc, (moze istanieje jakis inny lepszy mechanizm wyszukiwania) Ten post edytował mrm 10.11.2006, 14:04:07 -------------------- '
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
zamien najpierw przecinki na spacje (str_replace()) a potem zrob explode po spacjach
![]() edit: albo baw sie wyrazeniami regularnymi -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Nieautoryzowani Postów: 92 Pomógł: 15 Dołączył: 21.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chyba można mniejwiecej tak:
array 0 => 'słowa' (length=5) 1 => 'do' (length=2) 2 => 'wyszukiwania' (length=12) możesz dopisać do wyrazenia inne znaki interpretowane jako słowo kluczowe a nie ich oddzielacz |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 16:01 |