![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 11.09.2003 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem z instalacją php. Postępowałem wedługł instrukcj instalacji, i niedziała, zainstalowałme Apache (działa) zainstalowałem MySQL (działa) no ale php już nie
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 0 Dołączył: 25.10.2002 Skąd: z kabla:)/ czewa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
kupilem samochód, wlałem paliwo, nie jedzie.
Opisz to dokaldniej albo jeszcze lepiej poczytaj w manualu jeszcze raz o instalce. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 273 Pomógł: 0 Dołączył: 5.05.2003 Skąd: Mazury Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym proponował na początek zainstalować jakis gotowy serwer, np. Krasnal, albo FoxServ.
A co do tego ze nie działa, to najprawdopodobniej masz błąd w ścieżkach w php.ini (ale tylko gdybam) 8) -------------------- <<< EB >>>
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 1 Dołączył: 29.07.2003 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Stary - to nie takie hop - siup :!: Tu trzeba pokonfigurowć lub właśnie np. PHPTraid lub FoxServer instalnąć (choć nie polecam - lepiej samemu)
-------------------- Zbiór najlepszych technologicznych artykułów (programowanie, internet, linux)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Dlaczego nikt z Was nie zasugerował autorowi posta aby przejrzał logi Apache'a?
Znajdują się one w katalogu %APACHE_DIR%/logs Polecam takrze przejrzenie "Dziennika zdarzeń" systemu - sekcja "Aplikacje". To pomaga rozwiązac większość problemów. Prawdopodobnie nie skopiowałeś któregoś z plików php do odpowiedniego katalogu. Wróce do domu (za jakąś godzinę) to pokarzę Ci, co ja robię, aby uruchomić mojego localhosta. Omega: odkąd samodzielnie zainstalowałem to co mam w sygnaturce, nikomu nie będę polecał gotowych pakietów. intol: cała zabawa zajmuje może z 20 minut qbba: może aduko nie wie gdzie szukac logów itp? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Ok. Oto moj przepis jak stworzyć sobie przyjemne środowisko pracy.
1. Stwórz katalog D:WebServer 2. Zainstaluj w nim Apache (2.0.47) 3. Zainstaluj w nim MySQL (4.0.14b) 4. Utwórz katalog D:WebServerphp5 5. Rozpakuj do niego PHP5 ( http://snaps.php.net - Latest CVS 5.0.x-dev ) 6. Edytuj %APACHE_DIR%/conf/httpd.conf: Cytat a. LoadModule php5_module %PHP5_DIR%/sapi/php4apache2.dll
b. DocumentRoot "D:DokumentyMy Webs" c. # # This should be changed to whatever you set DocumentRoot to. # <Directory "D:DokumentyMy Webs"> d. DirectoryIndex index.html index.html.var index.php e. AddType application/x-httpd-php .php 7. Skopiuj Cytat a. %PHP5_DIR%/php.ini-recomended -> %WIN_DIR%/php.ini
b. %PHP5_DIR%/php4ts.dll -> %APACHE%/bin c. %PHP5_DIR%/dlls/iconv.dll -> %APACHE%/bin d. %PHP5_DIR%/dlls/libmysql.dll -> %APACHE%/bin 8. Edytuj: %WIN_DIR%/php.ini Cytat a. error_reporting = E_ALL
b. log_errors = Off c. display_errors = On d. extension_dir = "D:/WebServer/php5/extensions/" e. extension=php_mysql.dll I wszystko mi działa. A jeśli nie, to wszystko pisze w logach Apache'a - najczęściej zdarza się jakaś literówka w php.ini lub httpd.conf. Uwaga:. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 11.09.2003 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Scanner napisał
Cytat 3. Zainstaluj w nim MySQL (4.0.14b)
A może być wersja 4.0.15, raczej nic sie niezmienia? |
|
|
![]()
|
|
W nawiasach podałem wersje, które miałem w momencie pisania posta.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Gdzie można ściągnąć Apache2 ? Ściągam przez eMule ale zawolno...
|
|
|
![]()
|
|
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Czy mam wszystko w jednym katalogu instalować? Tzn. php w katalogu *:/WebServer/php,ale Apache i MySQL w WebServer :?: :?:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Cytat D:WebServerApache2 (Apache)
D:WebServerMySQL4 (MySQL) D:WebServerphp5 (php5) D:DokumentyMy Webs (katalogi z projektami) D:DokumentyMy Webs_addons (dodatki) D:DokumentyMy Webs_addonssmarty D:DokumentyMy Webs_addonsadodb D:DokumentyMy Webs_pma (phpMyAdmin) -------------------- |
|
|
![]()
|
|
dobra, działa, ale mi kodu nieprzetwarza
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 401 Pomógł: 5 Dołączył: 14.09.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat dobra, działa, ale mi kodu nieprzetwarza
![]() Poszukalbys zamiast ludzi denerwowac !! Ale skoro juz jestes taki natretny to masz http://www.semestr.pl/~bendi/apache2_php4.exe Jest to instalka php 4.3 i apacha 2 (testowane na XP), narazie powinno Ci starczyc. Po instalacj wejdz do katalogu C:Apache2 i znajdz plik usluga_systemowa.txt (albo cos takiego) zrob co jest napisane, ponownie uruchom kompa i kliknij ten link http://localhost/test.php - jezeli widzsiz napis to wszystko gra i swoje pliki mozez wrzucac do katalogu C:Apache2htdocs No chyba ze Ci sie nie chce nic na nowo instalowac, to sproboj zmienic tagi <? ?> na <?php ?> moze to jest problem. Powodzenia 8) -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Cytat php i MySQL: programowanie sieci WEB
Dzięki za wszystkie wskazówki i przepraszam za zamieszanie :mrgreen: |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 297 Pomógł: 0 Dołączył: 17.01.2003 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy jest duża różnica między apache 1.3.27 a 2
![]() Argumenty za i przeciw mile widziane ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 401 Pomógł: 5 Dołączył: 14.09.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Czy jest duża różnica między apache 1.3.27 a 2 ?
A moze bys najpierw poszukal (nawet na tym forum ![]() http://forum.php.pl/viewtopic.php?t=5055 A jezeli szukales i potrzebujesz innych informacji to sprecyzuj pytanie. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 19.09.2003 Skąd: Sadyba Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich !
Czy próbował może ktos takiej kombinacji ? Przeszedłem już przez fazę Apacza i PHP5, ale pozostaje kłopt z MySQL-em.(Tak podejrzewam). Kiedy włączam phpmyadmin pokazuje sie coś takiego Kod nie można załadować modułu MySQL, . Normalnie kiedy chodzi Apacz 2.0.47 + php 4.3.3 wszystko jest w porzadku.
proszę sprawdzić konfigurację php Czy ktoś mógłby powiedzieć co z tym fantem trzeba zrobić? Może zamienić MySQL na 4 ? Dzieki za jakieś info -------------------- rUrA
|
|
|
![]()
|
|
No przecież kilka postów wyżej (na pierwszej stronie tego wątku) dałem działające rozwiazanie. Co prawda z MySQL 4 ale tym lepiej
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 19.09.2003 Skąd: Sadyba Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A sorki, ale widzę , że nie wyświetliło tematu mojego postu. Apacz jest w wersji1.3.28.
Może rzeczywiście zdecyduje się na mysql v. 4. ale teraz sprawdze co się stanie po dopisaniu Cytat extension=php_mysql.dll . A w katalogu php5/extensions nie ma pliku php_mysql.dll . Spróbuje z php_msql.dll . Cytat php Warning: Unknown(): Unable to load dynamic library 'f:/serwer/php5/extensio
Teraz php_mssql.dll - to samo. Coś tu pisze , że nie znaleziono pliku ntwdblib.dll.
ns/php_msql.dll' - Nie mo┐na odnalečŠ okreťlonego modu│u. in Unknown on line 0 Apache/1.3.28 (Win32) php/5.0.0b1 running... I to samo, myphpadmin wyświetla Cytat nie można załadować modułu MySQL,
proszę sprawdzić konfigurację php. Mam nadzieję, że z Apaczem2 PHP5 zadziała. -------------------- rUrA
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 09:39 |