![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 26.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Od kilku strona, którą mam przyjemność prowadzić, działa bardzo wolno. Bo długich dociekaniach sądzę (choć nie mam pewności niestety), że stoją za tym złośliwe boty (w żadnym wypadku nie wspaniałe Google). Zużycie procesora jest wysokie, czego powodem jest prawdopodobnie ciągłe generowanie stron - stąd też hipoteza o botach, które w połączeniu z niezbyt wydajnym MD-Pro powodują paraliż serwisu. Ich działalność jest zresztą widoczna na forum IPB - jest w nim widać jakaś dziurka (mimo że mamy najnowszą możliwą wersję), dzięki której są w stanie obejść walidację e-maila, rejestrują się i zakładają bzdurne tematy o viagrze itp.
Jeśli tylko wiecie, pomóżcie, jak można się ich pozbyć tak, aby nie zaszkodzić Google. Nie wiem, czy blokowanie adresów IP coś da, bo to walka z wiatrakami ![]() -------------------- Geo
PC Centre |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 240 Pomógł: 0 Dołączył: 18.01.2004 Skąd: rzeszów / kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
możesz zlokalizować te boty po logach a potem podawać im inna treść niż serwis
|
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator wortalu Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 960 Pomógł: 39 Dołączył: 21.10.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat możesz zlokalizować te boty po logach Niby po jakich logach ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
Np apacha, w większości hostingów takie dane są udostępniane.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator wortalu Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 960 Pomógł: 39 Dołączył: 21.10.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hehe, naprawdę?
![]() ![]() A jeśli chodzi o IPB, to buga żadnego nie ma, po prostu 'ktoś' zakłada botom konto, z potem już same działają (: Nie Nospor? <: edit. no, nie wiele się pomyliłem ![]() ano fakt, jest takie jak kiedys gg mialo na ktore pewien osobnik znalazl sposob ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 790 Pomógł: 7 Dołączył: 6.02.2003 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie
![]() IPB ma słaby mechanizm CAPTCHA (w tej wersji) i boty potrafią go odczytać OCR'em. A co dopiero "kliknąć" w link w mailu aktywacyjnym. Dalej droga prosta. Od wersji 2.2 CAPTCHA w IPB ma być trudniejsze. -------------------- Michał Płachta
Warsztat: Mac OS X Leopard, PostgreSQL, Text Mate, Retrospectiva + SVN |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 55 Dołączył: 1.03.2005 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
najlepiej zeby byla taka trudna zeby user nie mogl nic odczytac:P
-------------------- aplikacje internetowe | Symfony
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 13:16 |