![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 3.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Szukałem odpowiedzi na tym forum, ale nie znalazłem. Mam zmienną, w która dynamicznie wybiera miesiąc z bazy, np:
Mam rozwijaną listę <select>, w której wypisuję miesiące z tablicy $liczbowo:
Moje pytanie brzmi: jak zmusić pole, żeby dodało parametr "selected" do tej opcji <option>, której wartość zawiera zmienna? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 0 Dołączył: 1.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety, 12 ifów :|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 154 Pomógł: 5 Dołączył: 24.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mozesz uzyc tez javascriptu
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 3.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kurcze, nawet i to mi coś nie chce działąć, chyba jestem za cienki w te klocki... Zrobiłem coś takiego:
Mimo tego, wciąż mam wybrany ten sam miesiac, czyli Grudzień. ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 154 Pomógł: 5 Dołączył: 24.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
porownanie to == a nie =
zapewne nieuwaga ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Niestety, próbowałem też == ale nie działa, po prostu nie wiem co jest... Dawałem też elseify, poza pierwszym ifem - też nic.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 0 Dołączył: 1.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poza tym nie rób ifa przed wyświetlaniem miesięcy! Kodu Ci powstanie co niemiara!
![]() Lepiej tak: <option name="01" <? if ($miesiace == "01") echo "selected";?>>Styczeń</option> <option name="02" <? if ($miesiace == "02") echo "selected";?>>Luty</option> ... ... Jesli nie działa coś, to daj troszkę więcej kody, może pomożemy. Ten post edytował misieq 8.11.2006, 01:00:43 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jesli chcesz tak robic to proponuje petle i bedzie malo kodu -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
![]() Ten post edytował lopik 8.11.2006, 11:14:40 -------------------- w3c & c++
|
|
|
![]()
|
|
Zrobiłem tak, nie wiem czy dobrze:
No i cóż, miesiące wypisuje oczywiście, ale nie wybiera tego którey był w zmiennej $miesiace - no bo i na jakiej podstawie? Widze ze nie ma tu żadnego odniesienia do niej... Wstawiałem też
ale bez zmian. Doszedłem do wniosku że nie jest to aż tak palący problem, ponieważ pojawił się kolejny, który ma większy priorytet. Tylko nie wiem, czy mogę go opisać tutaj, czy w nowym topicu, bo dotyczy on wypisywania z bazy danych? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale co ty robisz ?
![]() Ja Ci podałem już gotowca! Dajesz tylko tutaj:
I jesli zmienna $miech będzie miała liczbę: 1 to styczen bedzie zaznaczony 2 to luty 3 marzec itd. I tyle, a nie 12 if'ów :| W każdym razie, u mnie to działa. Ten post edytował lopik 8.11.2006, 13:54:09 -------------------- w3c & c++
|
|
|
![]()
|
|
Ale ze mnie lama... Racja, działa po podstawieniu liczby (wybiera ten miesiac któremu odpowiada liczba), tylko nie wiem czemu coś sie krzaczy po podstawieniu mu zmiennej $miesiace. Wygląda ona tak:
Wyciąga ona miesiac z pola datetime w bazie, i kiedy robię echo, to elegancko wypisuje, a w tej pętli juz nie chce działąć. Niestety, jestem jeszcze dosyć zielony ![]() |
|
|
![]()
|
|
Ten post edytował lopik 8.11.2006, 14:33:31 -------------------- w3c & c++
|
|
|
![]()
|
|
Alleluja!
Jesteś mistrzem ![]() Czy nadużyję Waszej cierpliwości, jeśli zapytam jeszcze o kwestię mysqlową? Cały projekt to internetowa wypożyczalnia wideo (potrzebny jako praca semestralna). Mam trzy tabele: movies, users, hires. Movies, zawiera filmy, kluczem jest w niej pole movie_id Users, zawiera użytkowników, kluczem jest pole user_id Hires, składa się z pól: hire_id (klucz), user_id i movie_id. W niej przechowywane są dane odnośnie tego, jaki użytkownik wypożyczył jakie filmy. I tu mam problem: nie wiem czy dobrze formułuję zapytanie mysql. Kod w php wygląda tak:
Zmienna $id jest przekazywana jako $_GET, ale $tytul nic nie zwraca. Nie ma też żadnego błędu. Wkleiłem zapytanie do konsoli mysqla - napisał mi "Empty set". Co napisałem źle? Ten post edytował Andrzej20 8.11.2006, 15:35:14 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod Zmienna $id jest przekazywana jako $_GET no to chyba
-------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 06:17 |