![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 382 Pomógł: 0 Dołączył: 29.11.2005 Skąd: :jestem(); Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Od niedawna mam możliwość pracowania z bazą MSSQL i miło było by wykorzystać jej możliwości - podpowiedzcie do czego w praktyce (w jakich sytuacjach ) wykorzystywane są widoki i kursory . Chodzi mi o aspekty praktyczne , przykłady albo zalecenia co do wykrzystania tej funkcjonalności.
Pozdrawiam // proszę o przeniesienie wątku na MSSQL ![]() ![]() Ten post edytował jastu 8.11.2006, 00:20:24 -------------------- Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przenioslem.
Na temat widokow bylo wiele razy na forum, nawet sam kilka razy odpowiadalem wiec wystarzczy ze sobie poszukasz. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 382 Pomógł: 0 Dołączył: 29.11.2005 Skąd: :jestem(); Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Szukałem ale wybacz ...
![]() -------------------- Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 5 Dołączył: 2.11.2006 Skąd: 52.259 °N, 21.020 °E Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
widok: pozwala na zdefiniowanie często używanych selectow (join z kilku innych tabel i widoków, klauzule where itp) taki zdefiniowany widok używamy w celu minimalizacji długości kodu, czyli nie trzeba już powtarzac tych samych fragmentów. Dodatkowo os MSSQLa 2000 można na widoku zdefiniować indeks podobnie jak na tabeli.
kursor: pobiera listę wartości z tabeli lub widoku do zmiennych i pozwala na wykonywanie fragmentów kodu z wykożystaniem tych zmiennych. W szczególności można wielokrotnie wykonać jakąś procedurę wbudowaną z parametrami podawanym selectem. polecam także zapoznanie się z definiowaniem własnych funkcji. -------------------- Aktualny projekt: Egipt - Dahab
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.08.2025 - 22:20 |