![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 319 Pomógł: 0 Dołączył: 11.04.2006 Skąd: Chojnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam menu górne (download, kontakt etc.) no i chcę aby po kliknięciu w dany link (obrazek) z tła białego tło zrobiło się szare. Porlbem w tym, że jak dam background-image: url(); w a.cos_tam to nie działa... zrobiłem to w ten sposób
i w pliku index.php mam tak po najechaniu prawidłowo zmienia się obrazek, ale gdy już kliknę i przeniesie mnie to obrazek się nie zmienia, co mam źle ![]() -------------------- Nie pomagam w sprawach php na GG i PW od tego jest forum! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 0 Dołączył: 1.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zdaje mi się, że nie można ustawiać :visted dla czegoś innego niż "a"
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 319 Pomógł: 0 Dołączył: 11.04.2006 Skąd: Chojnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Właśnie dlatego napisałem tego posta...proszę kogoś zaznajomionego o odpowiedź
-------------------- Nie pomagam w sprawach php na GG i PW od tego jest forum! |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 0 Dołączył: 6.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja ustawiam sobie menu jako liste inline i nadaje obramowanie a potem ustawiam odpowiednie parametry dla a:hover, a:visited, a:link, a:active
chodzi ci o cos takiego jak w www.przezpolske.pl w menu lewym ![]() |
|
|
![]()
|
|
Może przykład kodu jak to wygląda...
-------------------- Nie pomagam w sprawach php na GG i PW od tego jest forum! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 112 Pomógł: 20 Dołączył: 10.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Panowie, jak już pisałem w innym wątku, zastanówcie się chwilę i odpowiedzcie sobie na takie pytanie:
Skoro link ma wskazywać na aktualnie oglądaną stronę i ma zostać w jakiś sposób wyróżniony po kliknięciu na niego (podpowiedź: kliknięcie powoduje przejście do nowej strony) to skąd biedny CSS ma wiedzieć, co zostało na poprzedniej stronie kliknięte żeby mógł to jakoś wyróżnić? Polecam wyszukiwarkę forum, w której można znaleźć chociażby taki wątek: Jak zrobić podkreślenie oglądanego linku? pozdr. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No ja niestety za bardzo tego nie rozumiem, ale jeśli chodzi o coś w tym stylu...
Cytat "link ma wskazywać na aktualnie oglądaną stronę i ma zostać w jakiś sposób wyróżniony po kliknięciu na niego" To czemu by się miało nie dać ![]() http://css.maxdesign.com.au/listamatic/horizontal09.htm No albo nie rozumiem. -------------------- w3c & c++
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 112 Pomógł: 20 Dołączył: 10.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Lopik, zwróć uwagę na ten fragment z pierwszego posta @Lee:
Cytat ale gdy już kliknę i przeniesie mnie Pojawia się tu słowo-klucz: przeniesie mnie.pozdr. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to przecież "gdy już kliknę i przeniesie mnie" ja już przeniesie cię na inną stronę to już tej poprzedniej co z niej klikałeś, nie widać, tylko ta nową :|
Nie no sorry, chyba nie kumam. -------------------- w3c & c++
|
|
|
![]()
|
|
No właśnie, tej z której kliknąłeś nie widać już. Co za tym idzie, sam styl CSS i jego pseudoklasy :active czy inne nie wystarczą do oznaczenie pozycji w menu jako aktywnej. Musisz to zrobić w inny sposób.
Poza tym, pseudoklasa :visited oznacza już odwiedzone linki, więc to nie to, pseudoklasa :active uruchamia się w momencie kliknięcia na link do momentu pozostawania focusu na nim. Sprawa kolejna, IE nie obsługuje pseudoklas :hover (innych chyba też) dla elementów innych niż. No i na koniec, nie tak: Kod td:hover.um_home ale tak: Kod td.um_home:hover No i jeszcze, używanie znaku podkreślnika w nazwach klas też nie jest zalecane. Nic więcej na ten temat nie da się powiedzieć. pozdr. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 04:24 |