![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 1 Dołączył: 7.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
przejdę od razu do rzeczy, otóż pisze sobie mały CMS'ik i mam pewien problem. mam najnowszego MySQL z serii 4 i z serii 5 na obu bazach mam ten sam problem, a dokładnie kodowanie polskich znaków. metode porównań dla pól tekstowych i tabel mam ustawioną na latin2_bin i pomimo tego, dodając na stronie jakiś tekst z polskimi znakami, a na stronie odczytując je z iso-8859-2 mam krzaczki i np. zamiast użytkownik mam u?ytkownik. Żadna inna metoda mi nie działa jak tylko
czy istnieje może jakiś inny sposób, żeby bez w/w zapytań w mojej klasie bazy wyświetlały się poprawnie polskie znaczki ![]() Ten post edytował craker 7.11.2006, 18:13:29 -------------------- narazie brak sygnaturki
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 309 Pomógł: 0 Dołączył: 6.06.2006 Skąd: include('root/europe/ poland/szczecin.php'); Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Opcja Szukaj -> kodowanie znaków...
gdybym powiedział, że jest dużo tematów to bym skłamał... Jest tego w cholerę i jeszcze więcej... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 1 Dołączył: 7.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak owszem i czytałem, ale np. rozwiązanie z Mathew's blog (czy jakoś tak) nie działa, to podane w temacie o bazach danych i odpowiedzi żeby przekodować iso do utf8 nie wchodzi w grę gdyż chcę uniknąć za wszelką cenę utf'a, wiec problem pozostaje nadal bo żadne z rowiązań nie działa tak jak powinno
-------------------- narazie brak sygnaturki
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 309 Pomógł: 0 Dołączył: 6.06.2006 Skąd: include('root/europe/ poland/szczecin.php'); Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ustaw kodowanie w phpMyAdminie:
utf8_general_ci dodaj w http.conf linie: AddDefaultCharset ISO-8859-1 i po kazdorazowym otwarciu bazy: mysql_query("SET CHARACTER SET latin2"); mysql_query("SET collation_connection = latin2_general_ci"); i na stronie: header("Content-Type: text/html; charset=iso-8859-2"); |
|
|
![]()
|
|
przepraszam, ze zwócę uwagę, ale chyba nie przeczytałeś dokładnie mojego pierwszego posta
![]() -------------------- narazie brak sygnaturki
|
|
|
![]()
|
|
Rzeczywiście nie doczytałem....sorki
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
oczywiście, ze nie, ale poprostu zapytałem czy jest może jakaś inna metoda, no ale skoro nie ma, to zostawię tak. dzięki za miłą rozmowę i
![]() Pozdrawiam -------------------- narazie brak sygnaturki
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.07.2025 - 08:30 |