![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 0 Dołączył: 1.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam:)
Trochę brakło mi wyobraźni i utknęłam w martwym punkcie. Mam dwie tabele w jednej produkty i ich ceny: _______________________ |nr produktu||cena produktu| ==================== |.Produkt_1.||.....cena_1......| |.Produkt_1.||.....cena_2......| |.Produkt_1.||.....cena_3......| |.Produkt_1.||.....cena_4......| a w drugiej zamówienia: ______________________________________________ | klient ||produkt_1|| produkt_2|| produkt_3|| produkt_4| ======================================== | .kl_1. ||...... tak.....||..... tak......||..... nie......||..... nie......| | .kl_2. ||...... nie.....||..... tak......||..... tak......||..... tak......| | .kl_3. ||...... tak.....||..... nie......||..... tak......||..... tak......| Jak otrzymać wartość zakupów każdego klienta i wyświetlić kolejno??, Czytałam o tablicach, ale jakoś nie potrafię sobie stworzyć działającego modelu. Pozdrawiam P.S. Mam już lekko dość nauki, chyba pójdę na długi spacer i rzucę kompa na kilka dni, bo jako żywo nawet przy gotowaniu obiadu ingrediencje stają się dla mnie zmiennymi ($pieprz i $pietruszka), a nawet proste zagadki logiczne wydają się być nierozwiązywalne... EDIT: tabelki mi się rozjechały .... buuuu |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 569 Pomógł: 0 Dołączył: 17.08.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest blad logiczny w tym w budowie bazy, jest troche oporowa.
tabela produktow to Kod +-------------+---------------+------+-----------+
| id_produktu | nazwa_produktu| cena | jednostka | +-------------+---------------+------+-----------+ | 1 | cebulka | 20 | kg | +-------------+---------------+------+-----------+ w jednostce mozesz urzywac kodow. tabela klientow byla by: Kod +--------+ -----------+-------+
| klient | id_produktu| ilosc | +--------+------------+-------+ | nowak | 1 | 5 | +--------+------------+-------+ i teraz jsli chcesz wiedziec jakie sa zakupy jakiegos klienta poprostu wyszukujesz z tabeli konkretnego klienta [sql:1:dca4509134] SELECT * FROM tabela_klientow WHERE klient='nowak';[/sql:1:dca4509134] mozna tabele klientow oczywiscie modyfikowac dla wlasnych potrzeb. Tak bedzie chyba prosciej ? bo jak klient chce kupic 5 produktow to twoja tabela nie pozwala chyba ze dla klienta otwiera sie kolejny wpis. P.S. a cos z tego gotowanie wychodzi wogole ? Mnie sie kody php 3 razy pod rzad po nocach śniły :wink: -------------------- Warsztat: Linux: PHP, MySQL, Apache, NetBeans, C++, Qt-Creator
Użytkownik, słowo którego specjaliści IT używają, gdy chcą powiedzieć idiota Zarządzaj swoim budżetem domowym |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 0 Dołączył: 1.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Tak bedzie chyba prosciej ? bo jak klient chce kupic 5 produktow to twoja tabela nie pozwala chyba ze dla klienta otwiera sie kolejny wpis.
No, tak. Źle opisalam zadanie, właściwiej byłoby tak: Klient zamawia produkt i życzy sobie z dodatkowymi (płatnymi extra dodatkami) a potem zpisujemy jego zamówienie do bazy aby czarno na białym widać było opcje cenę , jeśli zechce kupić produkt ponownie, to otrzymuje nowy wpis do bazy. (tabelkę sobie daruję jedynie w miejsce "produktx" należy popdstawić: "opcjax". |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 384 Pomógł: 0 Dołączył: 3.04.2003 Skąd: Chorzow Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jak zelzey cena od opcji, i gdzie masz zapisane ktory produkt kto kupuje ?
|
|
|
![]()
|
|
kodu wklejać nie będę, bo jest rozstrzelony na wiele części (kiedyś zastosuję smarty i będę mieć porządek) ale teraz to czysty chaos... Poza tym wszystko mi działa a do tej arytmetyki właśnie się zabieram i po prostu nie wiem jak ją ugryźć ...
a w temacie: Klient nie jest anonimowy, posiada login i tym loginem się posługuję. Kiedy składa zamówienie to do tabeli z zamówieniami zapisuję login oraz session_id ( klient na bieżąco ogląda co zamówił teraz) po zamknięciu formularza zamówienia, na jego głównym ekranie roboczym widać wszystkie zamówienia, te z bieżącej sesji i z poprzednich. Co do cen: mam cztery produkty każdy ma cenę podstawową, ale każdy z nich ma te same opcje (powiedzmy: opcja1-dziurka w środku oraz opcja2-nacięcie poprzeczne) opcje mają swoje ceny i dla każdego produktu kosztują tyle samo. Wydawało mi się, że będzie mi łatwiej jeżeli opcje potraktuję jako kolejny produkt i cena ogólna będzie sumą produktów. Stworzyłam więc tabelę i wpakowałam do niej produkty podstawowe i ich opcje. Doszłam już do tego, że łatwiej byłoby je rozdzielić, ale przecież nie o to chodzi w nauce, aby ominąć problemy tylko o to by je rozwiązać. ( Kiedyś mi się to przyda, wcześniej czy później) Pozdrawiam:) |
|
|
![]()
|
|
Przeniesione ... hmmm ..
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 10:45 |